Leégés

Leégés? Azonnali segítséget nyújtó tippek

LEÉGÉS ESETÉN A HANGSÚLY A GYORS REAGÁLÁSON VAN.

Mi a leégéssel kapcsolatosan a legjobb tipp? A megelőzés! De ha mégis elfelejtetted volna bekenni magad, akkor fontos, hogy azonnal reagálj a kialakult helyzetre. Itt olvashatsz pár, azonnali segítséget adó tippet.

Mely testrészek a különösen érzékenyek?

Sajnos a tested bármelyik része leéghet, viszont van néhány olyan terület, amelyik kifejezetten ki van téve az UV sugárzásnak. Ez részben a védtelen pozíció miatt van így, részben pedig az adott bőrterületek érzékenysége miatt.

„Napcsapdák" – Testrészek, amelyeknek különösen nagy szükségük van a védelemre

A bőrnek vannak olyan, „napcsapdának" is nevezett részei, amelyekbe beletartozik az arc, ezen belül pedig különösen érintett lehet az orrhát, a száj, a szem körüli terület, a homlok és az orca. Az arcon lévő bőr minden alkalommal védelem nélkül van kitéve a Nap hatásának. Továbbá az arcbőr sokkal vékonyabb, ennél fogva pedig sokkal érzékenyebb is. Ez azt jelenti, hogy az arcnak különösen magas fokú fényvédelemre van szüksége. Ha nyaralni mész, akkor használj kifejezetten az érzékeny bőrre való terméket. A hétköznapokon pedig alkalmazz olyan nappali krémet, amelyik pár faktoros védelmet kínál a számodra. A mellkas fenti része, a nyak, a lábfej felső része, a váll, a fül és a fejbőr képes könnyen leégni. A naptejen vagy a magas faktorszámú testápolón kívül, a ruhák jelentik a legjobb eszközt a veszélyes UV sugarak elleni védekezés során.

Itt többet tudhatsz meg a nap elleni védekezésről.
Nap

Ne felejtsd eltakarni a nap elől a fejedet!

Ha közvetlenül a napra mész, akkor az a legpraktikusabb, ha eltakarod a nap elől a fejedet. Ez különösen a gyermekek esetében igaz.

SOS-tippek leégés esetére

Leégés ellen

Túl sok napozás – elsősegély leégés esetén

Ha túl sokáig tartózkodtál a napon, akkor az a lényeg, hogy hűtsd le magad, igyál sokat és természetesen azonnal menj árnyékba. A napozás során rengeteg vizet veszít a tested, ezt a folyadékot pedig lehetőleg minél gyorsabban pótolnod kell. Szóval igyál sokat és ha lehet, akkor a vizet részesítsd előnyben. Amint észrevetted, hogy túl sokat napoztál, azonnal menj el a tűző Napról, zuhanyozz le langyos vízzel és pihenj egy kicsit. Az a legjobb, ha enyhíted a bőröd pirosságát a NIVEA napozás utáni termékeivel. Fontos, hogy a nehezebb, sok összetevőt tartalmazó krémek helyett, inkább egy olyan hidratáló, napozás utáni testápolót válassz, amit könnyű felkenni és képes megnyugtatni a bőrödet. 

Megjegyzés: Ha súlyosan leégtél, amikor hólyagok jelentek meg rajtad, illetve hányingered van vagy fáj valamid, akkor kérj orvosi segítséget!

Hogyan tudod segíteni a bőröd regenerálódását?

A leégés általában első fokú égési sérülésként kezelendő; csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a túlzásba vitt napozás másodfokú égést okoz. Attól függetlenül, hogy súlyos volt a nap okozta sérülés vagy sem, a fiatal gyerekkorban történt leégések száma összefüggést mutat a felnőttkori bőrrák kialakulásának valószínűségével. Ennél fogva, a kicsiknek teljesen el kell kerülniük a napot. Te pedig segítsd a bőröd regenerálódását a napozás utáni termékek segítségével. Azok a hidratáló termékek, amelyek olyan természetes összetevőket tartalmaznak, mint például az aloe vera, képesek csillapítani a fájdalmat és tudják segíteni a regenerálódást. Kerüld a Napot, míg a bőröd pirossága és a leégés el nem múlik.

Elsősegély a természet segítségével

A hatékony hűsítés és a gyulladás elleni védelem érdekében, próbálj meg hidegborogatást alkalmazni. A vízbe mártogass pamutból vagy vászonból készült ruhát. 

Ezeknek a tárgyaknak hűsítő és gyulladás-gátló hatásuk van. A növényi olajba vagy zöld teába mártott nedves kendő is gyors hűtést biztosít a leégett bőr számára. Ennek megfelelően adj néhány cseppnyi körömvirág vagy kamillaesszenciát a hűsítő borogatáshoz. Továbbá, nagyon fontos az érintett területek egy vagy két óra hosszán át tartó hűsítése is. A bőrt másnap még védeni kell a közvetlen napfénytől. Akár egy hétig is eltarthat, amíg teljesen eltűnnek a leégés jelei a bőrről.

Kamilla

Enyhítő kamilla-esszencia

A kamillás hidegborogatás képes megnyugtatni a bőrt az érintett területeken.