Napozás a terhesség alatt

Ne csak a magad egészségére gondolj! A nyár itt van a kertek alatt és Te mint kismama már alig várod, hogy elkezdj napozni? Valamit tudnod kell: a terhesség alatti napozás bizonyos egészségügyi kockázatot rejt magában, de a napbarnította bőrről a várandósság idején sem kell szükségszerűen lemondanod.

Különösen veszélyes a túlmelegedés és a kiszáradás

A terhesség alatti napozáskor nemcsak a saját, hanem a baba egészségére is gondolni kell. Kismamaként bizonyos körültekintéssel kellene a napra menned. Ne hagyatkozz az eddig megszokott dolgokra!

Az állapotos nők testhőmérséklete természetesen magasabb. Ezért a napon gyorsabban túlmelegedhetsz  és kiszáradhatsz Te is és a babád is.

Különösen az első trimeszterben veszélyeztetheti a magzati fejlődést, ha hosszabb ideig vagy közvetlen napfényen és nagy melegben.

Különösen veszélyes a túlmelegedés és a kiszáradás
  • Ezért ne menj ki közvetlen a napra 11 és 13 óra között, ilyenkor a napozás legyen számodra tabu. 
  • A test túlmelegedése a terhesség későbbi szakaszában elsősorban a végtagok gyorsabb duzzadásához vezethet. 
  • Védd a fejed, hordj jó minőségű napszemüveget és takard el a pocakod! 
  • A forró nyári napokon hűtsd le a testedet. 
  • A megfelelő folyadékbevitel, különösen a vízivás, legyen magától értetődő. Az árnyékban is ügyelj a kellő folyadékfogyasztásra.

Válassz megfelelő fényvédelmet

napvédelem
Gondolj arra, hogy a terhesség alatt a bőröd érzékenyebb. Az eddig használt napozókrém ezért nem feltétlenül lesz elég. 

Soha ne hagyatkozz a terhesség előtt használt fényvédő faktorra, amely akkor még megvédett a leégéstől. A várandósság alatt a bőr sokkal érzékenyebb és hajlamosabb is a leégésre

Emellett a hormonális ingadozás következtében az állapotos nők jobban szenvednek a pigmentfoltoktól. Ezek általában maguktól megszűnnek a szülés után. A napozásnak miatt azonban ezek a foltok lassabban tűnhetnek el, vagy akár meg is maradhatnak. Ezért fontos, hogy jó minőségű, magasabb faktorszámú napozókrémet válasszunk.

Fontos, hogy a fényvédőt elegendő mennyiségben és kellő időben használjuk, hogy alaposan beszívódjon. A felvitelt időnként meg kell ismételni, hiszen a fürdés, az izzadás vagy a törülközés csökkentheti a védettséget. Jó választás lehet például a NIVEA Protect & Refresh Hűsítő Permet, amely nem csak vízálló, hanem kellemesen hidratál is. 

 

Növeld a folsavbevitelt

Az UV-sugárzás csökkenti a folsav szintjét a szervezetben, ami azonban nagyon fontos a terhesség alatt. A megfelelő mennyiségű folsav a testünkben megakadályozza bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulását és a vetélést. Ez fontos a baba idegrendszerének kielégítő fejlődéséhez is. A napozás során ezért gondoskodnod kell a kellő mennyiségű folsav beviteléről is, helyes táplálkozás és megfelelő táplálékkiegészítők formájában.


A nap, mint a D-vitamin forrása

A napozás azonban nem jelent kizárólagos egészségügyi kockázatot. A napsugarak pozitív hatással is vannak a testre és a lélekre. A kismamát a napsugarak energiával töltik fel, javítják a hangulatot és pótolják a D-vitamint. A várandósság alatt ez a vitamin fontos a baba csontvázának megfelelő fejlődéséhez, emelett megakadályozza az alacsony születési súlyt és segít felszívni a kalciumot, a magnéziumot és a foszfort. 

csók
Bizonyított, hogy a folsav szedése a terhesség előtt és alatt segít megelőzni a vetélést és a gyermek születési rendellenességének kialakulását, e mellett nagy hatással van különösen az idegrendszer fejlődésére. 
a strandon
A terhesség későbbi szakaszában soha ne napozz a hátadon fekve. A baba súlya nyomhatja a belső szerveket és a vénát, amely vérrel látja el a szívet. Jobb tehát, ha félig ülve napozol