szeplők

SZERESD A SZEPLŐIDET ÉS TANULD MEG, HOGYAN ÁPOLD ŐKET!

HOGYAN ÁPOLD BŐRÖDET, HOGY ELLENÁLLHATATLAN LEGYÉL – IGEN, A SZEPLŐKKEL EGYÜTT IS.

Azon gondolkodsz, hogyan szabadulj meg a szeplőidtől? Ápold a bőrödet megfelelően, és szeresd úgy, ahogy van. Ellenállhatatlan leszel – igen, a szeplőkkel együtt is.

A szeplős bőr is lehet hidratált és ragyogó

Azok számára, akik kétségbe vannak esve a szeplőik miatt, ez lehetetlennek tűnhet – mégis így van. A kutatások szerint négyből három nő szereti a szeplőit. A sztárok közül néhányan még fizetni is hajlandóak azért, hogy arcukra ilyen díszt varázsoljanak. Te mégis a maradék egynegyedbe tartozol? Jó hírünk van számodra: arcbőröd a szeplőkkel együtt is szép lehet. 

A megoldás pedig nem feltétlenül a tökéletes smink, a kémiai peeling vagy a lézeres beavatkozás. A helyes arcápolás és a megelőzés csodákra képes. Nem kell más, mint erős akarat és pár perc, amit rászánunk, főleg napsütéses időben. Egész évben féken lehet tehát tartani a szeplőket? Igen, még nyáron is. Ám mielőtt felfednénk a valóban hatásos módszereket, nézzük meg, mi is okozza a szeplőket. 


Hogyan keletkeznek a szeplők?

A szeplőtulajdonosok biztosan tudják, hogy nemcsak a genetika a hibás, habár éppen ez szokott lenni a legfőbb okozó. Ha tehát szeplős vagy, nagyon valószínű, hogy a gyermekeid is azok lesznek. Másrészt viszont nem mindenki hordozza őket egész életében. Van, hogy felnőtt korban eltűnnek, és már nem is térnek vissza, másoknál csak pár napra vagy hétre jelennek meg a napsütés hatására.

Melanin: Védelmező és bűnös egyszerre

A szeplők keletkezésében nagy része van a napsütésnek, az általa kiváltott reakciónak köszönhetően arcunk sűrűn tele lesz új foltocskákkal. Ezért sokszor megesik, hogy az egyébként bájosan szeplős arcbőr a nyári hónapok folyamán a barna, sőt a piros minden árnyalatában játszik. 

A legfőbb bűnös a melanin. A nagyon erős napsugárzás mélyen irritálja a bőrt és apró gyulladásokat okozhat. Hogy bőrünk képes legyen kivédeni ezt a támadást, a sejtek tirozin enzimet kezdenek termelni, amely melaninná vagy bőrpigmentté alakul át. Ez ugyan védi a bőrt az UV-A és az UV-B sugaraktól, de végeredményben éppen barna foltok formájában jelenik meg a bőrön. Nem csak a szeplőktől szenvedsz? Járj utána annak is, hogyan harcolj a pigmentfoltok ellen.

Hormonális változások és más okozók

Az UV-A és az UV-B sugárzáshoz hasonló hatása lehet azoknak az anyagoknak is, amelyek kívülről jutnak a testünkbe. Néhányan például érzékenyek bizonyos gyógyszerekre, parfümökre vagy krémekre. Ha tudod, hogy arcod könnyen szeplősödik, kerüld az orbáncfüvet és a bergamottolajat is. Ez a két természetes anyag ugyanis növeli a bőr fényérzékenységét. A melanin termelődését okozhatja ugyanakkor hormonális fogamzásgátlók szedése, vagy a terhesség ill. a változókor idején jellemző hormonális változás is. 


Számolj le a szeplőkkel a fényvédelem segítségével

Eltanulhatnánk a japán hölgyektől, akik még a szemetet sem viszik ki napernyő nélkül, hogyan védjük meg a bőrünket a napsugárzással szemben! A mi éghajlatunk alatt azonban nem kell mindenhová napernyőt vinnünk, ha meg akarjuk előzni a szeplők kialakulását. Egyszerűbben is óvhatjuk a naptól a bőrünket, mégpedig fényvédő faktort tartalmazó nappali krém segítségével.

30-as fényvédő faktor? A szeplős arcbőr számára nélkülözhetetlen

Természetes kellene, hogy legyen a legalább 15 FF tartalmú krémek használata. E bőrtípus számára azonban a 30 FF az ideális. Ilyen például a NIVEA Hyaluron Cellular Filler Elasticity Reshape Nappali Arckrém. Ezzel rögtön két legyet üthetsz egy csapásra. Segítségével ugyanis a szeplőkön és a nagyobb pigmentfoltokon kívül megelőzheted a ráncok kialakulását is, ami közvetlenül a napsugárzás rovására írható. 

A magyar üzletekben több ilyen multifunkciós krém is található. A pigmentfoltok és a ráncok kialakulásának megelőzésében segít a NIVEA Hyaluron Cellular Filler Feszesítő Nappali Arckrém FF 15 is. A hialuronsavat, magnólia kivonatot és kreatint tartalmazó kíméletes, de hatékony össztételének köszönhetően véd az idő előtti öregedéstől, feszesíti és fiatalossá teszi a bőrt. 

A krémben található UV-A és UV-B szűrők megakadályozzák a napsugarak okozta folyamatok beindulását, amelyek során pigmentfoltok keletkeznek. Az arcbőr intenzíven hidratált, ezért puha és selymes marad. És ami a legfontosabb: valóban féken tartja a szeplőket. Győződj meg róla!