C-vitamin: Miért olyan fontos a számunkra?

C-vitamin: Miért olyan fontos a számunkra?

Naponta körülbelül 80-100 mg C-vitaminra van szükségünk. Ez nemcsak testünk fiziológiai folyamatainak megfelelő lefolyását, hanem a bőrünk, a hajunk, de a körmünk vagy a szempillánk minőségét is befolyásolja. Melyek a C-vitamin forrásai, és honnan tudjuk, hogy fogytán van a szervezetünkben?

Miért nem boldogul a testünk C-vitamin nélkül?

A vitamin szó a vital (élet) és az amin (aminok) = létfontosságú anyagok kifejezésekből származik. Tehát nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek a testünk számára. A C-vitamint leginkább az immunitáshoz társítjuk. De sok más hatása is van:

  • Segít megvédeni sejtjeinket az oxidatív stressztől
  • Csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget
  • Segíti anyagcserénk megfelelő működését
  • Hozzájárul a mentális jólétünkhöz
  • Serkenti a kollagén termelését 

Enzimhiány miatt szervezetünk önmagában nem képes C-vitamint előállítani, ezért kell pótolnunk. És mivel vízben oldódik, nem kell aggódnod a túladagolás miatt. Ha a tested több C-vitamint kap, mint amennyit fel tud dolgozni, egyszerűen kiválasztja a vizelettel.

C-vitamin források

A természetes C-vitamin főleg a gyümölcsökben és a zöldségekben található. Télen válaszd a csipkebogyót és a homoktövist. Készíthetsz friss teát, vagy megszáríthatod a gyümölcsöket, és egész évben főzheted a teát belőlük. És milyen egyéb ételek gazdagok C-vitaminban?

 

Zöldségek: brokkoli (87 mg), káposzta (80 mg), petrezselyem (80 mg), kelbimbó (48 mg), karfiol (46 mg), borsó (23 mg), paradicsom (23 mg).

Gyümölcsök: feketeribizli (203 mg), citrom (45 mg), kivi (164 mg), eper (89 mg), papaya (87 mg), mangó (46 mg), ananász (79 mg), narancs (98 mg).


A C-vitamin hatása a bőrre

Az immunrendszer erősítésén túl a C-vitamin jótékony hatással van a bőrünkre is. Erős antioxidáns ugyanis, amely semlegesíti a szabad gyököket, és így megakadályozza a bőr idő előtti öregedését.

 

A C-vitamin elengedhetetlen a bőr kollagéntermeléséhez is, ami a bőr, az ízületek, a kötőszövetek, a csontok és a fogak egyik természetes összetevője. A kollagénnek köszönhetően bőrünk rugalmas és feszes. Az életkor előrehaladtával azonban csökken a kollagén mennyisége, így ráncok és finom kontúrok keletkeznek. A C-vitamin serkenti a kollagén termelését, így a bőr idősebb korban is feszes és rugalmas marad.

 

Próbáld ki a NIVEA Q10 Energy termékcsaládot C- és E-vitaminnal és Q10 koenzimmel, amely ennek az összetételnek köszönhetően csökkenti a fáradtság jeleit a bőrön és visszaadja a bőr frissességét és ragyogását. 

Mikor és hogyan pótoljuk a C-vitamint?

Tudtad, hogy a felnőttek ajánlott napi C-vitamin adagja 80-100 mg? Gyermekeknél a C-vitamin napi adagja, 1 éves korig 50 mg/nap, 1-4 év között 60 mg/nap, 4-7 év között 70 mg/nap, 7-10 év között 80 mg/nap, 10-13 év között 90 mg/nap.

250 ml eper 89 mg C-vitamint, 250 ml feketeribizli pedig 203 mg C-vitamint tartalmaz. Tehát nem olyan nehéz teljesíteni ezt a napi adagot. Ha azonban nem rajongsz a gyümölcsökért és a zöldségekért, ez kihívást jelenthet a számodra.

 

Bizonyos helyzetekben a napi C-vitamin szükséglet emelkedhet. Például a dohányzás 50-100 %-kal, a szoptatás 60 %-kal, az antibiotikumok pedig 100 %-kal növelik a C-vitamin iránti igényt.

 

Fokozott fáradtság, gyengeség, izomfájdalom és legyengült immunitás a C-vitamin hiányát jelezheti. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, ideje elkezdeni célzottan pótolni a C-vitamint. Használhatod azokat a természetes forrásokat, amelyekről már beszéltünk, vagy a gyógyszertárakban kapható C-vitamin tablettákat

Olvass még többet a vitaminokról: