nő alkalmazása szérum az arcán

Mire jó a retinol

Minden, amit tudnod kell arról, hogy mire jó a retinol és hogyan kell használni a retinolt a bőrápolás során

Mi az a retinol és mire jó?

Az A-vitaminból származó öregedésgátló hős, a retinol, amelyet a bőr telítő, simító és fiatalító hatása miatt ünnepelnek. 
 
 Az aktív bőrápoló összetevő sokak számára a legkedveltebb öregedésgátló termékké vált. Ha azonban még csak most ismerkedsz a retinollal, akkor sok kérdésed merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy mire jó, miként kell használni, illetve megérteni, hogy mivel érdemes és mivel nem érdemes kombinálni. 
 
 A retinolt a legjobb lassan és egyenletesen bevezetni a rutinba, viszont még így sem alkalmas minden bőrtípushoz. 
 
 Az alábbiakban megnézzük, hogyan működik a retinol, hogyan kell használni, milyen hatással van a bőrre és alternatívákat találhatunk helyette.

Mi az a retinol?

A retinoidok az A-vitamin származékai – a leggyakoribb ezek közül a retinol. Sokféle koncentrációjú és hatékonyságú kiszerelésben kapható, az erősebb formulák pedig általában vénykötelesek. A szérumoktól az éjszakai krémekig, számos termékben megtalálható – a vény nélkül kapható retinolokat jellemzően az egyenetlen bőrtónus, pigmentáció és textúra javítására használják.

Hogyan működik a retinol?

30 éves korodig szervezeted 28 naponta termel friss bőrsejteket. A 30-as éveid közepétől azonban a bőrsejtek regenerációja lelassul, majd idővel még tovább lassul, amíg a sejtek már csak 50, 60 vagy 70 naponta cserélődnek le. Az idősebb sejtek hosszabb élettartama miatt a bőr száraznak, fénytelennek és dehidratáltnak tűnhet. 
 
 A retinol serkenti a sejtcserét a bőrben, növeli a friss bőrsejtek regenerációjának gyakoriságát, bőröd pedig puha, bababőrszerű lesz.

A retinoid és retinol összehasonlítása

A retinoidok kémiai vegyületek és az A-vitamin származékai. Ez egy tág fogalom, amely magában foglalja a (például a bőrápoló termékekben használtak) vény nélkül kapható retinolt, valamint a vényköteles retinsavakat, például a tretinoint és a tazarotént.
 
 A retinoidok erősebbek és koncentráltabbak, mint a retinol, és ennek eredményeként gyorsabb bőrsejtmegújulást biztosítanak. A retinoidokat leggyakrabban a gyógyászatban használják a hámsejtek növekedésének
 szabályozására.


A retinol használata

Ha még nem ismered a retinolt, lassan és fokozatosan ismerkedj meg vele. Túl gyakori vagy túl nagy koncentrációban történő használata irritálhatja a bőrt, vörössé, gyulladttá teheti és bizonyos esetekben hámlás is előfordulhat. Ezt gyakran „retinolos csúnyaságnak” vagy „retinolos tisztításnak” nevezik, és sok embernél megjelenik, de az érzékeny bőrűek esetében a reakció erősebb lehet. 
 
 
barna nő mosolyogva

 
 Nem ritka, hogy a retinollal még csak most ismerkedők túlzott kiszáradást és irritációt tapasztalnak a retinol első használatakor, és a szakértők azt javasolják, hogy ha nem fájdalmas, akkor át kell esni ezen a tisztítási szakaszon. A legjobb módszer az, ha hetente egyszer vagy kétszer alkalmazod, majd a tolerancia növekedésével fokozhatod a gyakoriságot. A hidratáló szérumok és nyugtató hatású arcápolók használata a bőrápolási rutin részeként segít megnyugtatni az irritált bőrt. 
 
 A retinol rutinba való bevezetése türelmet igényel. Ne várj látványos eredményt egyik napról a másikra; folyamatosan használva akár két–három hónapba is beletelhet, amíg bőröd ragyogóbb, feszesebb érzetű nem lesz.

Hogyan kezd el használni a retinolt:

Nivea Expert Lift Cellular termékcsalád
– Először csak heti két–három alkalommal használj retinolos terméket – munka előtt, de akár éjszakánként is használhatod
 – Borsónyi mennyiségnél ne használj többet 
 – A retinolos termék felvitele után használj hidratáló krémet éjszaka
 – Használj hidratáló szérumot, mielőtt retinolt tartalmazó terméket vinnél fel bőrödre 
 – Csak éjszaka használd, nappal pedig használj naptejet, mivel a retinoidok érzékenyebbé tehetik a bőrt a napsugárzásra
 – Kerüld a savak használatát a retinolos termék előtt vagy után, mivel ezek irritálhatják a bőrt
 - Ha bőröd különösen érzékeny a retinolra, egyes szakértők azt javasolják, hogy a retinol előtt használj enyhe hidratáló krémet a bőr felpuhítására
 – Ne akkor vezesd be a retinolos termékeket a rutinodba, amikor nagy esemény (például esküvő vagy ünnep) előtt állsz, hogy a bőrödnek legyen ideje alkalmazkodni a termékhez
 
 A retinol többféle koncentrációban kapható, és nem kell a legerősebbet választani ahhoz, hogy kihasználd az öregedésgátló előnyeit – a vizsgálatok kimutatták, hogy az kisebb erősségű retinol ugyanolyan jó eredményt ad, mint az erősebb koncentrációk, így nem kell fokozatosan erősebbre váltani. 
 
 A retinol helyett a NIVEA bakuchiolos termékcsaládja hidratáló alternatívaként használható: a retinolhoz hasonló öregedésgátló hatása mellett serkenti a kollagénszintet és a bőrt is erősíti. A rendszeres használat átalakítja a bőrt, kisimítja a ráncokat és élénkíti az arcszínt. 
 
NIVEA Cellular Expert Lift termékcsaládunk a retinol nappali alternatíváját kínálja, amely ugyanúgy feltölti, simítja és hidratálja a bőrt, ráadásul FF30-at is tartalmaz. A bakuchiol serkenti a bőrsejtek aktivitását, és segít a lassú regenerálódású bőrnek felfrissülni.

Milyen előnyöket kínál a retinolos bőrápoló az arc számára?

Azáltal, hogy a friss bőrsejteket a felszínre nyomja, és beindítja a bőr megújulási folyamatát, a retinol csökkentheti a finom ráncokat, a sötét foltokat és a pattanásokat. A friss bőrsejtek fényesebbé, feszesebbé és tisztábbá teszik a bőrt.
 

 A retinol előnyei a következők:
 – Az öregedés jeleinek minimalizálása a finom vonalak és ráncok megjelenésének csökkentésével 
 – Pattanások kezelése 
 – A bőrtónus kiegyenlítése, illetve a sötét foltok és hegesedés megjelenésének csökkentése, amelybe beletartoznak a pattanások utáni hegek is

 

Milyen termékekkel ne kombináljam a retinolt?

A retinol egy rendkívül erős hatóanyag, más összetevőkkel való együttes használata a legjobb esetben is csökkentheti a két hatóanyag előnyeit, rosszabb esetben pedig irritációt vagy fájdalmat okozhat. 
 
 Ellenőrizd a rendszeresen használt termékeid összetevőit, és ne használd együtt a retinolt olyan termékkel, amely az alábbiakat tartalmazza: 
 – C-vitamin
 – benzoil-peroxid (BPO) 
 – alfa-hidroxisav (AHA)
 – béta-hidroxisav (BHA) (más néven szalicilsav)

 nő ellenőrzi a bőrét

A retinol és a pattanások

A retinol igazi áldás lehet a pattanásos bőr számára – hasznos összetevőnek bizonyul a pattanások leküzdésében, mivel szabályozza a zsíros bőrt és megakadályozza a pórusok eltömődését. Rendszeres használata esetén kevesebb mitesszer, ciszta és folt jelenik meg, illetve megnyugtathatja a gyulladt bőrt.
 
 De ha a bőröd érzékeny, és már másik speciális termékekkel kezeled a pattanásaidat, átgondoltan kezdj bele a retinol használatába. Ha például benzoil-peroxid vagy szalicilsav hatóanyagot tartalmazó termékeket használsz, váltogatva használd ezeket a retinolos termékével – ne használd őket ugyanazon az éjszakán, mert még jobban irritálhatják a bőröd.