A D-vitamin, és minden, amit tudni kell róla

A nap nemcsak mosolyt varázsol az arcunkra, hanem pótolja is a szervezetünkben a szükséges D-vitamint. Melyek a D-vitamin sajátos hatásai, és hová kell nyúlni, ha felhők takarják a napot? Mindent elmondunk, amit a D-vitaminról tudni kell.

Miért olyan fontos a D-vitamin?

Tudtad, hogy 13 féle vitamin létezik, amelyeket a szervezetünk önmagában nem tud elegendő mennyiségben előállítani? Ezek közé tartozik a D-vitamin is. A kellő mennyiség bevitele kulcsfontosságú a fogaink és a csontjaink egészségéhez. Hozzájárul ugyanis a kalcium megfelelő felszívódásához a szervezetünkben. Egyúttal támogatja az immunrendszert. Ebben az éghajlati övben azonban a lakosság nagy része D-vitamin hiányban szenved, ezért fontos annak tudatos pótlására gondolni. 
 

Hogyan lehet felismerni a D-vitamin hiányát

A szervezetünkbe jutó D-vitamin 90%-a napfényből származik (konkrétan a D-vitamin bonyolult folyamatok során keletkezik a bőrünkben, amelyet az UV-B sugárzás is befolyásol). A fennmaradó 10%-ot a testünk az étrendből választja ki.

Gyermekeknél a D-vitamin hiánya a múltban a csontképződés zavarában mutatkozott meg. A D-vitamin hiánya miatt a csontok megpuhulnak, és megnő bennük a porcanyag aránya. Ennek eredményeként csont alakú rendellenességek alakulnak ki. Szerencsére a fejlett országokban az angolkór mára már a múlt betegsége. A kalciumhiány azonban még mindig viszonylag gyakori, és így sokkal hajlamosabbak vagyunk a sérülésekre és a törésekre.

Felnőtteknél a D-vitamin hiányát fokozott izom- és csontfájdalom vagy nagyobb mértékű fogszuvasodás is jelzi. A D-vitamin hiányával kéz a kézben jár a fokozottabb fáradtság, a szervezet gyengülő védekezőképessége, és mentális egészségügyi problémákra is hajlamosabbak leszünk.


A D-vitamin forrásai

D-vitamin az élelmiszerekben:

Amint azt már említettük, szervezetünk a D-vitaminnak csak 10% -át kapja az élelmiszerekből, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fontos, hogy az étrendbe felvegyük ezeket az ételeket. A D-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a hal. Rendszeres része legyen az étrendünknek a lazac, a hering, a makréla vagy a tonhal. Ha pedig a hal nem tartozik a kedvenceid közé, főzéskor válaszd a tőkehal májat, a gombát vagy a tojást.

D-vitamin a napfényből:

Állítólag elegendő hetente háromszor 20 percet a napon tölteni, hogy elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk. Ez nyáron könnyű, de télen gyakran lehetetlen. Semmiképpen sem szabad azonban a nyári hónapokban hosszas napozásokkal "raktározni a D-vitamint". Először is, mert testünk nem tárolóként működik. Másrészt, mert a nagy mennyiségű UV-sugárzás káros a bőrünkre. Fontos ezért napozó krémekkel védeni.

A NIVEA tanácsa:

A napon tartózkodás nagyon előnyös a bőrünk és a pszichénk számára is, de fontos betartani bizonyos szabályokat. Olvass el mindent a biztonságos napozásról.

Amikor a nap nem elég: Hogyan pótolhatjuk a D-vitamint

Manapság egy laboratóriumi vizsgálattal könnyen megtudhatjuk, mennyi D-vitamin található a szervezetünkben. Az optimális értékek 75-1500 nmol/l. A magyaroknak azonban csak kisebb hányada felel meg ezeknek az értékeknek. Ezért legalább ősszel és télen, amikor a legkevesebb a napfény, pótolnunk kellene a D-vitamint. És hogyan?

 

  • Tabletta formájában: A tabletta ideális megoldás, ha szabályozni szeretnénk a bevitt D-vitamin mennyiségét. Cseppek esetén könnyen előfordulhat, hogy az előírt napi adagnál többet csepegtetünk.
  • Cseppek formájában: Főleg csecsemőknek és gyermekeknek adják, de felnőttek is szedhetnek cseppeket. Ezeket gyakran kalciummal kombinálják, és így elsősorban a megfelelő csontnövekedést támogatják.

Ideális a D3-vitamint K2-vitaminnal kiegészíteni. A D3-vitamin támogatja a kalcium felszívódását, a K2-vitamin pedig "elszállítja" a kalciumot a szervezet megfelelő részébe, hogy megakadályozza például az erek meszesedését.


Túladagolható a D-vitamin?

Nem kell tartani a D-vitamin túladagolásától. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, valóban túlzott mennyiségű D-vitaminos étrendkiegészítőt kell beszedni. Ha kombináljuk a változatos étrendet, a napsütést és az étrendkiegészítők ajánlott adagját, akkor a D-vitamin szintje optimális lesz a szervezetben.