solid goods header

TÉRJÜNK ÁT A SZILÁRD ÉTELEKRE?

Segítünk az egészséges baba ételek elkészítésében. A saját magad által készített bébiétellel sokat spórolhatsz, és így te szabályozhatod, hogy mennyi só és tartósítószer kerül kisbabád szervezetébe. Körülbelül 6 hónapos kor körül van az, amikor a babák már le tudják nyelni a leveses szilárdságú ételeket.

"Csináld magad" útmutató az egészséges babaételekhez.

Ha elérkezett az idő, olyan ételekkel fontos kezdeni, amelyek nem savasak – ilyen a répa, zöldbab, banán, édesburgonya, körte és avokádó. Ha kiválasztottad a hozzávalókat, pürésítheted, vagy párolás után pépesítheted őket. Főzés helyett a zöldségeket, gyümölcsöket inkább párold, hogy minél több tápanyag maradjon bennük!

"Kezdőknél" az étel legyen minél csomómentesebb! Ahogy kisbabád cseperedik, egyre nagyobb darabokat hagyhatsz benne. Ha a zöldségpürét még mindig túl sűrűnek érzed, szűrd át, és hígítsd fel, mielőtt a picinek adnád! A püré hígításához jó választás a főtt zöldség vagy gyümölcs leve (ebben található a legtöbb tápanyag), a tej, anyatej, vagy almalé.

baby solid foods

Arról is meg kell győződnöd, hogy kisbabád nem allergiás e az adott gyümölcsre, vagy zöldségre. A szakértők szerint egy-egy új étel kipróbálása után érdemes legalább három napot várni a következő újdonsággal – így ha allergiás reakció lépne fel, könnyen megállapítható, mi volt az allergiát okozó étel.

baby solid foods

baby solid foods

Mivel kisbabád még egy darabig anyatejjel is táplálkozik, ez az jelenti, hogy minden bizonnyal kezdetben csak egy kevés – mindössze néhány kanál – szilárd táplálékot fog tudni elfogyasztani. Így rengeteg lesz a maradék. Műanyag vagy szilikon jégkocka tartóban fagyaszd le a pürét! A jégkockákat tartsd tépőzáras tasakban, és porciózd babád étvágya szerint! Ragassz rá egy címkét az alapanyagok felsorolásával, és a fagyasztás dátumával! A bébiétel mélyhűtőben maximum 1 hónapig tárolható. Olyan bébiételt ne tárolj, amelybe már belenyúltál használt kanállal – a nyálban található baktériumok ugyanis megfertőzik az ételt!

Szeretnéd a legfrissebb zöldségeket, gyümölcsöket adni kisbabádnak, de a kiskereskedelmi árakat túl magasnak találod? Néhány barátnővel, ismerős anyukával összefogva, nagy tételben is vásárolhattok, hogy pénzt spóroljatok. Ha igazán jó minőségű termékeket keresel, a nagykereskedőknél, vagy a közeli falvak őstermelőinél érdemes vásárolni. Általában magánszemélyeknek is árulják termékeiket, és mindig az adott szezon terményeit kínálják. Gyakran bio termékeket is rendelhetsz tőlük. A csoportos vásárlás jó móka és közben más anyukákat is megismerhetsz.

baby