12 tipp, hogyan nyugtassuk meg a síró újszülöttet

Miért sírnak a csecsemők még akkor is, ha törődnek velük, és már mindent megkaptak? Ha egy kisbaba sír, az anya számára ez a legtöbbször nagyon stresszes, főleg mikor már semmi sem használ. Tanuld meg a NIVEA egyszerű nyugtató trükkjeit, amik beválnak.

Csecsemősírás: Első kísérlet a kommunikációra a külvilággal

A legtöbb újszülött 1–3 órát sír naponta. A jó hír, hogy pár héten belül ez a sírás fokozatosan mérséklődik.

Minden csecsemő életében van olyan időszak, amikor egyfolytában csak sír, és ez főleg azért van így, mert ez az egyetlen módja annak, hogy közölje a szükségleteit. A kisbabád nyilván nem tudja azt mondani, hogy „Rettenetesen éhes vagyok!“, „Azonnal ki akarok szállni ebből a szörnyű gyerekülésből!“ vagy „Ez a címke a trikómon az őrületbe kerget!“. Ezért csak egyszerűen elkezd sírni. Ez a módszere arra, hogy közölje veled: „Anyu, szükségem van Rád!“ 


Ha nem segítenek az ösztönök, következnek a már bevált tanácsok

Ha sír a kicsi, a tested azonnal az anyai hormon, a prolaktin szintjének megemelkedésével reagál, amely arra késztet, hogy a babát a kezedbe fogd, és megadd neki a szükségleteit. A pici megnyugtatásának képessége tehát már természettől adódóan a tiéd, és ha ez nem sikerül rögtön az első alkalommal, nem szabad személyes kudarcként felfogni. A baba rossz hangulata határozottan nem a szülői képességeidet tükrözi. A kisgyerekek gyakran minden ok nélkül is sírnak. 

Mit tegyünk, ha minden rendben van (a baba pihent, evett és át van pelenkázva), mégsem hagyja abba a zokogást? Először is, ne gondolj mindjárt a legrosszabbra. Sok módja van annak, hogyan nyugtasd meg, és nyerj egy kis békességet mindkettőtöknek. 

 


Hogyan nyugtassuk meg egyszerűen a csecsemőt

1. Csavard a kicsit pólyába vagy takaróba, laza mozdulatokkal, úgy, hogy a keze a teste mellett legyen. A babák még nem képesek irányítani a mozdulataikat. Lehet, hogy csak megijedt a saját kezecskéje váratlan mozgásától.

2. Fektesd a babát arccal és hassal lefelé a karodra, kezedet tedd a lábacskái közé. Ez a póz sokkal hatásosabb, mint a klasszikus hanyatt fekve ringatás.  

3. Suttogj vagy adj ki susogó hangokat. A hangod ismerős tónusa az egyik legjobb nyugtató. 

4. Énekelj nyugodt, lassú énekeket, mint az altatók. A baba teste megnyugvó szívveréssel és lélegzéssel alkalmazkodik a zenéhez. 

5. Ringasd a babát óvatosan. A ritmikus hintázás az anyaméh mozgására emlékezteti. 

6. Adj a picinek valamit, amit szophat...

... cumit vagy a tiszta kisujjadat.

7. Próbáld simogatni...

... az arcocskáját, a hátát, a lábacskáit vagy a kis hasát. 

 

8. Tedd a babát hordozóba vagy kendőbe...

... a közelséged megnyugtatja.

A hordozókendőről egyébként többet is megtudhatsz cikkünkből: Minden, amit tudnod kell a babahordozó kendőről.

9. Menjetek sétálni, vagy hintáztasd meg a babát otthon – kocsiban, hintában, ágyban, stb. 

10. Próbáld ki a meleg fürdőt, sok anyuka esküszik rá. A víz csobogása és melegsége, amely körülveszi a picit, csodákra képes. Ha még Te is a kádba ülsz vele, megnyugtatja őt a kölcsönös testi kontaktus is. A babaúszással és a fürdéssel a következő írásunk foglalkozik: A NIVEA kis úszói

11. Találj a babának érdekes szórakozást.  Mutass neki új játékokat vagy tereld el a figyelmét egy tükörrel. A babák általában nagyon izgatottak lesznek a tükörképüket látva. 

12. Ne felejtsd el megőrizni a hidegvéredet. A baba megérzi, ha feszült vagy, és újabb kiabálással reagál. Te pedig így ördögi körbe kerülsz. 


A síró csecsemőt a saját rituálé nyugtatja meg

A fenti módszerek közül nem mindegyik működik feltétlenül minden babánál. Próbáld ki, mi válik be, és idővel rájössz, mi lesz a számotokra a legjobb megoldás. Ha megtalálod a legjobbat, ne változtass rajta. Maximum kettő vagy három különböző bevált módszert alkalmazz. Ha az egyik nem jönne be, vesd be a következőt ahelyett, hogy újakkal kísérleteznél. Meglátod, hogy egy-két nap után, ha tartod magad az elhatározásodhoz, a türelem meghozza a gyümölcsét. 

A kétségbeesett próbálkozásod is kontraproduktív lehet. Ha hagyod őt kicsit kiabálni, attól egy idő után elfárad és meg fog nyugodni (ezzel együtt pedig te is magadhoz fogsz térni). Ha minden tippünket kipróbáltad, és még mindig nyugtalan vagy a babád sírása miatt, keressétek fel gyermekorvosotokat. Tőle megbizonyosodhatsz arról, hogy nincs a sírás mögött semmiféle egészségügyi probléma.