gombas-fertozes

Hol leselkedik nyáron a gombás fertőzés, és hogyan előzzük meg?

Gondolj csak bele, hogy a nyár folyamán hányszor veszel fel rövidnadrágot a nedves fürdőruhára, és öltözöl át csak otthon. Ez ideális alkalom a gombás fertőzésre, amely megtámadhatja az intim testrészeket. Tudd meg, hogyan lehet megelőzni a gombás fertőzést, és mit kell tenni, amikor mégis bekövetkezik.

Mi az a gombás fertőzés?

Az élesztőgombák jelenléte a testünkben teljesen normális. Olyan mikroorganizmusokról van szó, amelyek megtalálhatók például a belekben, a száj, az orr és a torok nyálkahártyáiban, de az intim részeken is, nem csak a nőknél, hanem a férfiaknál is. Az élesztőgomba szimbiózisban él más mikroorganizmusokkal, és együtt alkotja testünk természetes mikroflóráját. Egyébként tudtad, hogy ez a mikroflóra baktériumok ezreiből áll?

Ha azonban a mikroflóra normális körülményei, például a pH-értéke megváltozik, túl nagy lesz a páratartalom vagy megjelennek más anyagok, az élesztőgombák szaporodni kezdenek. Ezáltal testünk hajlamosabb lesz a fertőzésekre, melyek közül az gombás fertőzés az egyik leggyakoribb. 

A gombás fertőzés leggyakoribb okai

A gombás fertőzés leggyakrabban nyáron fordul elő. Miért? A magyarázat egyszerű: tavakban fürdés, nedves fürdőruha és nagyobb alkoholfogyasztás, amely nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, és ezáltal felgyorsítja az élesztőgombák szaporodását.

További ok lehet azonban a túlzott stressz, a nem megfelelő étrend (a már említett cukor, valamint a kovászos péktermékek támogatják az élesztőgombák szaporodását) vagy a legyengült immunrendszer is. A megemelkedett ösztrogénszint és a hüvelyi nyálka összetételében bekövetkező változások miatt a gombás fertőzés a terhesség alatt sem kímél bennünket. Bármi legyen is a fertőzés oka, nagyon fontos a megfelelő kezelés és a további fertőzések megelőzése. Végül a megelőzés megvédhet attól is, hogy valaha megtapasztald a gombás fertőzést.

 

A NIVEA tanácsa: Tudod, hogyan kell helyesen ápolni az intim területeket? Cikkünkben eláruljuk, hogyan válaszd ki a megfelelő ápolást és mi az amit inkább el kell kerülni. 

A gombás fertőzés leggyakoribb okai

Hogyan jelentkezik a gombás fertőzés

nivea intimo

A gombás fertőzés leggyakoribb megnyilvánulása az égő és viszkető érzés az intim területeken. Ehhez duzzadás és csomós váladék is társulhat. Gyakori a nemi aktus során és utána jelentkező kellemetlen érzés is. A tünetek fokozatosan, nagyon gyakran hullámokban jelennek meg – egy ideig kínoznak, majd egy időre eltűnnek. Ezért az elején nehéz megmondani, hogy valóban gombás fertőzésed van-e.

Vigyázz, a gombás fertőzés tünetmentes is lehet, főleg a férfiaknál. Miért éppen náluk? A magyarázat egyszerű. A férfi húgyutak hosszabbak. A tünetmentesség miatt pedig a gombás fertőzés igen könnyen átadható nemi úton.

A gombás fertőzés kezelése

Fontos felkészülni rá, hogy a gombás fertőzés kezelése hosszadalmas. És ami a legfontosabb: A siker érdekében átfogónak kell lennie. A háziorvosod vagy a gyógyszerészed ajánlani fog a fertőzés kezelésére gombaölő gyógyszereket, ugyanakkor szükség lesz étrend- és életmód változtatásra is. Fontos például visszaszorítani az élesztőt tartalmazó péksütemények és az élesztőgombák szaporodását támogató édességek fogyasztását.

Ha a gombás fertőzés előrehaladott stádiumban van, valószínűleg nem tudod elkerülni az antibiotikumos kezelést, ami biztosítja, hogy a mikroflóra ismét egyensúlyban legyen. Kívánatos továbbá a kezelés során mellőzni a nemi közösülést, és ezzel egyidejűleg kezelni kell a partnert is.

A gombás fertőzés megelőzése

A gombás fertőzés viszonylag könnyen elkerülhető. Csak néhány alapszabályt kell követni, amelyek kordában tartják a mikroflórát. Ugyanezek a szabályok segítenek abban az esetben is, ha éppen kigyógyultál a fertőzésből. És mik ezek? 
nivea intimo sensitive

Pamut fehérnemű: A szintetikus szálak nem engedik át a levegőt, ezért az intim részek befüllednek. És ez mihez vezet? Igen, az élesztőgombák elszaporodásához és a gombás fertőzés fokozott kockázatához. Ezért csakis légáteresztő pamut fehérneműt viselj!

Száraz fürdőruha: Miután kijöttél a medencéből, a tengerből vagy más vízből, azonnal vegyél fel száraz fürdőruhát vagy fehérneműt a nedves helyett. A nedves környezet ideális az élesztőgombák szaporodásához. Ezenkívül a vizes fürdőruhában megfázhatsz, és könnyen húgyhólyag gyulladást kaphatsz.

Probiotikumok: Ezek segítenek kiegyenlíteni a test pH-értékét. Ezért szerezz be a patikában egy doboz étrendkiegészítőt, vagy iktass az étrendedbe élőflórás joghurtot, acidofil tejet, savanyú káposztát vagy juhtúrót. 

intimo aloe water

Intim higiénia: Alfa és omega, ami a gombás fertőzést illeti. A Mild Intim higiéniás tusoló emulzió tejsavat tartalmazó kíméletes összetételének köszönhetően védi a fertőzéstől az intim területeket. A természetes kamillakivonat megakadályozza az irritációt. És ha éppen úton vagy, a tökéletes higiéniáról az Aloe Intim törlőkendő gondoskodik, amely az aloe verán kívül magnóliakivonatot is tartalmaz. Üde és tiszta érzést biztosít, bárhol is vagy. 

Halastavak: A tavak vizei gyakran különböző baktériumokat és mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek egyáltalán nem használnak az intim területeknek. Ezért inkább ott fürödj, ahol tiszta a víz.

És végül egy jótanács:

Ha az intim részeken nem érzed komfortosan magad, ne halogasd a probléma megoldását. Akár orvos, akár gyógyszerész segítségével. A belső folyamat: „Nem megyek sehova, majd elmúlik magától.“, vagy igyekszünk házi praktikákkal megoldani, de egyik út sem vezet jóra, sőt, inkább rontunk a magunk és partnerünk helyzetén is. 

Tudj meg többet az intim higiéniáról:
Minden az intim higiéniáról