Hogyan számoljunk le a petyhüdt karral?

Hogyan számoljunk le a petyhüdt karral?

TANÁCSOK (NEM CSAK) EDZÉSHEZ

Előre kell bocsájtanunk: a lógó bőr a karon nem csupán kor kérdése. Előfordulhat például anyáknál szülés után, középkorú karcsú hölgyeknél, de fiatal, nem sportoló lányoknál is. Petyhüdt karod van, és megrémít a gondolat, hogy ruhát vegyél fel? Nem kell félned! Tudjuk, hogyan lehet a petyhüdt kart feszesebbé tenni és megelőzni a legkevésbé sem vonzó „integetőháj“ kialakulását.

Kezdd el erősíteni a karodat, mielőtt késő lenne

Karok. Állandóan szem előtt vannak (főleg nyáron), mégis edzéskor folyton elhanyagoljuk ezt a területet. Feszesítjük a popsit, formázzuk a hasat és szorgalmas tornával igyekszünk karcsú lábra szert tenni. A karunkat viszont csak akkor kezdjük erősíteni, amikor már látványos a zsírfelesleg és a petyhüdtség. Irányítsuk most ezért közösen a figyelmünket a felkar hátsó és alsó felére, és adjuk vissza a fiatalságát. A tricepsz és a bicepsz erősítését máris kezdheted!
Petyhüdt felkar

Az idősebb hölgyeknél gyakran előfordul a felkaron lógó bőr. Az idő előrehaladtával ugyanis a bőrből eltűnik a rugalmasságot és a feszességet adó kollagén. A bőr ezért „kezd el lógni“. Ráadásul gyakran azok az izmok is megereszkednek, amiknek edzés közben minimális figyelmet szentelünk. Ha tornázunk egyáltalán. Idősebb korban a kollagén termelés szinte teljesen leáll, és a bőrsejtek nemcsak lassabban keletkeznek, hanem lassabban is regenerálódnak.

Vigyázz, hiba lenne azt gondolni, hogy a lógó bőr csakis a növekvő életkor velejárója lenne! A bőr minőségét ugyanis jelentősen befolyásolják az esetleges diéták, a folyadékbevitel vagy példának okáért a radikális súlyvesztés, az ismétlődő jojó-effektus és a várandósság is.

Jó hír viszont, hogy a felkar lógó bőrével fel lehet venni a harcot. A feszes, ruhában is jól mutató kar kialakításában manapság segítségedre lehet a plasztikai sebészet, de szerencsére léteznek kevésbé radikális megoldások is. Hidratáld és erősítsd kellően a bőrödet, és figyelj oda az egészséges étkezésre is. És pontosan hogyan is? 


Használj a bőrödre minőségi kozmetikumokat és töltsd fel a sejteket energiával!

A jó minőségű kozmetikai termékek rendszeres és helyes használata táplálja, hidratálja és láthatóan feszesebbé teszi a bőrt. Például a NIVEA Bőrfeszesítő testápoló Q10 koenzimmel és C-vitaminnal már 10 nap alatt feszesebbé teszi a bőrödet. Gazdag összetételének köszönhetően bőröd tökéletesen táplált 48 órán keresztül.

Ahogy már említettük, fontos a termékek helyes használata is: a krémet finom, körkörös mozdulatokkal vidd fel. Ezáltal a bőr vérrel telik meg, bekapcsolódik a limfotikus rendszer és növekszik a testápoló hatása. A hatóanyagok így könnyebben bekerülnek a bőrbe. 

Olvasd el a további trükköket, amelyek formába hozzák és feszesebbé teszik a bőröd!

Petyhüdt felkar
Petyhüdt felkar

Gyakorlatok petyhüdt felkarra: boxolj vagy csinálj fekvőtámaszokat

A kar bőrének ápolására használt jó minőségű kozmetikumok mindenképpen használnak, de önmagukban nem elegendőek. A kart rendszeres tornázással is feszesíteni kell. Hetente legalább háromszor találj időt az egyszerű, kart erősítő gyakorlatokra, amelyek otthon is kényelmesen elvégezhetőek:

  • Egyszerű gyakorlat: a boxolás. Helyezkedj el egyenes tartással váll szélességű terpeszállásba, szorítsd ökölbe a kezedet és üss a levegőbe magad előtt, mintha boxolnál. Ismételd a gyakorlatot felváltva mindkét oldalra. 
  • Nagyon hatásos gyakorlat a kezek összekapcsolása a hátad mögött. Helyezkedj kisebb terpeszállásba. Jobb kezedet, tenyérrel a hátad felé, tedd a fejed mögé. Bal kezeddel nyúlj fel a hátad mögött és igyekezz legalább ujjheggyel megérinteni a jobb kezedet. Ismételd a gyakorlatot megcserélt kezekkel is. 
  • Remek választás az erősítés egy kezes súlyzókkal vagy más súllyal, mondjuk vízzel teli műanyag flakonokkal. Enyhén hajlítsd be a térded, kicsit hajolj előre és húzd magad felé a súlyzókat. A súlyok emelésekor a karodat csak könyökben hajlítsd és a hátad végig tartsd egyenesen. 
  • Csatlakozz 10 napos kihívásunkhoz, mely során hasznos feszesítő és erősítő gyakorlatokkal találkozhatsz!

Tipp: A bevásárlótáskák cipelése vagy tészta dagasztása. Ezek a tevékenységek is segíthetnek a feszes és formás karok kialakításában. 

Petyhüdt felkar

A helyesen elvégzett fekvőtámasz ezer másik gyakorlatnak felel meg

Petyhüdt felkar

A petyhüdt karok elleni harcban hatékony segítség a helyesen kivitelezett klasszikus fekvőtámasz. A fekvőtámasz végzésekor tartsd szem előtt, hogy a kezed vállszélességben helyezkedjen el, se jobban, se szűkebben, tenyered úgy feküdjön a talajon, hogy a középső ujjad párhuzamos legyen a tested tengelyével – felejtsd el tehát a kibicsaklott és megrogyott csuklókat.

A hátadat végig tartsd egyenesen. A lapockádnak nem kellene kitüremkednie. Figyelj a „csálé“ csípőre is. Fejed legyen egy vonalban a gerincoszloppal, a mellkasodat tartsd egy vonalban a medencéddel. A feneked ne essen le és ne is nyomd ki.

Tipp: A helyesen végrehajtott fekvőtámaszhoz hozzátartozik a helyes légzés is. Lefelé mozgáskor lélegezz be, felfelé mozgáskor fújd ki a levegőt. 


Reformáld meg az étrendedet és figyelj oda a folyadékbevitelre!

Szentelj figyelmet az étrendednek is. Egyél vitaminban és ásványi anyagokban, fehérjében, egészséges zsírokban és cukorban gazdag ételeket, amelyek nem ugrásszerűen emelik meg a vércukorszintedet. Az elegendő energia ugyanis fontos a maximális teljesítéshez. Ne hagyd ki a halat, a baromfihúst, a sajtokat, a hüvelyeseket, a spenótot, a brokkolit és a dióféléket sem.

És ne feledd, hogy a bőrödön az is meglátszik, mennyi folyadékot iszol naponta. Naponta legalább 2,5 liter cukormentes folyadékot kellene fogyasztanod! 

Petyhüdt felkar