A kéz főleg télen szenved!

A kéz főleg télen szenved!

ELŐZD MEG A BŐR KISZÁRADÁSÁT ÉS BEREPEDEZÉSÉT

A kezek bőre állandóan ki van téve a környezet káros hatásainak, télen különösképpen. A száraz és durva bőrtől már csak egy aprócska lépés a berepedezett bőr vagy a beszakadt körömágy. Hogyan harcolj ellene, egyáltalán hogyan előzd meg, hogyan legyen a kezed bársonyosan puha télen is? Segítünk!

Mi árthat leginkább télen a kézbőrnek?

A legtöbb figyelmet általában az arcunk bőrére fordítjuk. Hidratálunk, ránctalanítunk, keressük a megfelelő sminket... Örök igazság azonban, hogy kezeink bőre sokat elárul rólunk, ezért is kell ugyanolyan gondosan ápolni, mint az arcunkat. Hidd el, megéri!

A kézbőr kiszáradásához vezető okokról korábban írtunk már: Hogyan ápoljuk télen a száraz kézbőrt? Olvasd el!

Ha amúgy is szárazabb a bőröd, télen ez még rosszabb lehet. Ennek okai lehetnek a belső fűtött környezet és az állandóan váltakozó hőmérséklet. A bőr leginkább akkor szenved, ha nagyon hideg van. Mindig legyen nálunk kesztyű, és soha ne lépjünk ki a házból még nedves kézzel.

A már amúgy is igénybevett kézbőr további nagy ellenségei a tisztítószerek. Ebben az esetben a gumikesztyű lehet segítségünkre!. Ha még mindig idegenkedsz tőle, azért adj neki egy esélyt!

Nem feledkezhetünk meg a kéz higiénájáról sem. Télen a vírusok és a baktériumok szó szerint ott leselkednek minden sarkon. Általános jótanács, hogy gyakrabban mossunk kezet, ilyenkor azonban számolnunk kell az alkalmazott készítmények negatív hatásaival is. Mindig válassz inkább olyan terméket, amely a tisztítás mellett egyszerre kíméli és ápolja a bőrt, például a NIVEA Creme Care hagyományos vagy Creme Soft folyékony szappan.


Száraz bőr – ideális környezet a bőrrepedéseknek

Télen elég csak egy kis kihagyás a bőrápolásban, és a száraz bőr máris megjelenik. A durva részek és a bőrpikkelyek viszketnek, és a köröm körüli finom bőr állapota is romlik. A helytelen manikűrrel, netán körömrágással is kombinálva, szinte elkerülhetetlen a körömágy berepedezése. Arról, hogy ez mennyire csúnya, nem kell beszélni, ezen túl azonban fájdalmas is, és a legrosszabb esetben fertőzések melegágya is lehet.

Amint megjelenik az első repedés, cselekedni kell!

Ideális otthoni körülmények között ez roppant egyszerű: alaposan moss kezet, ezzel a köröm körüli bőr kicsit megpuhul és éles ollóval le tudod vágni, lehetőleg minél közelebb a körömhöz vagy a bőrhöz.

Mi a helyzet akkor, ha munkában, kiránduláson, moziban vagy és nincs kisollód? Improvizálni kell! Ha a repedés a körömre simul, keress a zsebedben vagy a táskádban ajakbalzsamot (remek választás lehet például a Labello Original ajakbalzsam). Vidd fel vastagon a repedésre és a köröm köré. A körömágy bőre megpuhul, és a kellemetlen kitüremkedést visszatűrheted, hogy ne akadjon el a ruhádban.

Ha kéznél van az elsősegélydoboz, keress egy ragtapaszt és a „műtétet“ csak otthon végezd el. Általában érvényes, hogy bármennyire is nehéz, ki kell bírni, és a behasadt körmöt nem szabad letépni, vagy lerágni.


Hogyan birkózzunk meg a berepedezett körmökkel?

2. Ügyelj a helyes manikűrre!

Valószínűleg nem kell hangsúlyozni, hogy ha rágod a körmöd, akkor mindenekelőtt ezt a problémát kell megoldani, és csak ezután lehet a repedések megelőzésével foglalkozni. Mindenképpen türelemmel és főleg kitartással kell felvértezned magad. A kézápolás alapja ugyanis a rendszeres és helyes manikűr.

Természetesen az lenne a legjobb, ha minden héten manikűröshöz járhatnánk, de otthon is segíthetünk magunkon, ha betartunk pár szabályt. A körömágy bőrét óvatosan toljuk vissza pálcikával (ne fémből legyen), ha mégis arra vetemednénk, hogy lenyírjuk, csakis éles kisollót vagy körömágybőrvágót használjunk. Nincs annál rosszabb, mint életlen eszközökkel „trancsírozni“ a körmünket. A házi manikűrt végül az egész kéz krémezésével zárjuk.

3. Ne feledd a vitaminokat és az ásványi anyagokat!

Az említett külső beavatkozásokon kívül a berepedezett körmök ellen belsőleg is harcolhatunk: fogyasszunk még több vitamint és ásványi anyagot. A körmöd, és a körülötte lévő bőr, meghálálja a több A-, E-, D-vitamin, szilícium, kalcium és vas bevitelét. Ezek az elemek megtalálhatók a brokkoliban, a mákban, a gyökérzöldségekben vagy a hüvelyesekben.

1. Krémezd!

Egyszerűen hangzik: ha a körömágy körüli bőrt puhán tartod, a repedéseknek esélyük sincsen. Ezért legyen mindig „kéznél“ NIVEA Repair&Care kézkrém, és használd, amikor csak jólesik. A tubus belefér a táskádba vagy akár az autó kesztyűtartójába is.

Ha napközben nem is vagy következetes, legyél az legalább este, és vezess be egy rövid kézápolási rituálét. Használj nyugodtan nagyobb mennyiségű krémet (mondjuk diónyit), és húzz a kezedre pamutkesztyűt. Ugyanilyen, ha látszólag nem is ennyire látványos szolgálatot tehet egy sportzokni is, természetesen kimosva. A dexpanthenolnak köszönhetően a kezed éjjel szépen regenerálódik.

Egyébként Jennifer Aniston alias Rachel a Jóbarátokból egyenesen kézkrém függő. Ki sem teszi a lábát a házból egy jó minőségű krém nélkül, és azt mondja, hogy a kézkrémezés számára szuperrövid meditáció is, ami megnyugtatja.


Olaj, gyógynövények vagy hagyma

Nagyanyáink némely tanácsa manapság elég furcsán hangzik, de ha működnek, miért ne próbáljuk ki legalább valamelyiket, ha éppen nincs egy jó kézkrémünk? Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy minden hozzávaló könnyen beszerezhető, vagy akár otthon is megvan.  

  • Hetente egyszer áztasd az ujjvégeket meleg olíva- vagy ricinusolajjal teli tálkába, és hagyd benne legalább tíz percig. A bőröd gyönyörűen selymes lesz. 
  • A megsérült részek fertőtlenítéséhez használhatsz hagymalevet. Majd az összehúzott seb környékét kend be disznózsírral. 
  • A körömvirág sebgyógyító hatású. Szárított formában keverd bele felolvasztott disznózsírba, és házi kézkrémként használhatod 
  • A körömágyra remek hatással van a homoktövisből készített olaj – nemcsak fertőtlenít, hanem gyógyítja is a sebet. De vigyázz, erős narancssárga színe van, ezért csak egy-egy cseppet tegyél a középső ujjadra, és innen vidd át óvatosan a többire.