Hogyan beszéljünk a lányunkkal a menstruációról?

A lányok átlagosan 12 éves korukban menstruálnak először. Győződj meg róla, hogy a lányod tudja, mi vár rá. Az időben lefolytatott beszélgetésnek köszönhetően nem teszed ki őt szégyennek és kínosan sem fogja érezni magát, ha tényleg MEGJÖN. Segítünk, hogyan beszélj a lányoddal a menstruációról, és mivel szereld fel.

Hány éves legyen a kislány, amikor beszéltek?

A beszélgetést a menstruációról sokan az utolsó pillanatig halogatják, vagy teljesen el is kerülik. Hiszen ez tabu téma, amiről nem beszélünk. Vagy mégis?

Próbáld meg beleélni magad egy kb. öt éves kisgyermek helyzetébe. Számára a vér egy sérült térdhez vagy könyökhöz kapcsolódik, és ezért fájdalmat is jelent. Amikor megtudja, hogy az anyukája vére folyik, azt hiszi, hogy fájdalomtól is szenved. Sok gyermek ezt az asszociációt idősebb korában is hordozza, ezért a lányok félnek a menstruációtól. 

Fontos, hogy beszélgessünk róla, és elmagyarázzuk, hogy a menstruáció nem egy szörnyűség, és nem kell félni tőle.

A menstruáció nem tabu: Hogyan beszéljünk róla?

Ne feledd, ez mindkettőtök számára kellemetlen helyzet. Egyenrangú félként beszélj a lányoddal, hagyd ki a kicsinyítéseket, a méheket és a lepkéket, és magyarázd el a dolgokat úgy, ahogy vannak. Mi mindent jó megbeszélni a lányoddal?
  • Mi is az a menstruáció: A menstruációt a petefészkekben képződő hormonok okozzák. E hormonok hatására a méhen belüli nyálkahártya megnagyobbodik, és várja a megtermékenyített petesejtet. Amikor a petesejt nem érkezik meg, a nyálkahártya egyes részei elkezdenek leválni, és menstruációs vérzéssel ürülnek ki a szervezetből.

  • Honnan tudja, hogy közeleg a menstruáció: A menstruáció nagyon gyakran örökletes, nemcsak a megjelenése, hanem az erőssége is. Ezért elmondhatod a lányodnak, hány éves korodban jött meg először. Ugyanakkor a közeledő menstruációt jelezheti mellfájdalom, hüvelyi folyás és alhasi görcsök is.

  • Menstruációs fájdalom: A menstruációs görcsök a menstruáció leggyakoribb megnyilvánulásai közé tartoznak. Ezeket méhösszehúzódások okozzák, amelyek megpróbálják kilökni a hámló méhnyálkahártyát. A palástfű tea, a száraz meleg vagy az alhasi masszázs enyhítheti a görcsöket (nem csak a tinédzser lányoknál, hanem nálad is). Vegyél a lányodnak egy melegítő tömlőt, csodákra képes, ha menstruációs görcsökről van szó.
  • Mi a teendő, ha MEGJÖTT: A menstruáció bármikor jelentkezhet. Otthon, az iskolában, alvás közben, egy barátnál. De ha a lányod készen áll rá, higgadtan ura lesz a helyzetnek. Fontos, hogy mindig legyen nála elsősegély csomag, amiről később még szó lesz.

  • Mennyi ideig tart a vérzés: A menstruációs vérzés időtartama általában 3-8 nap. A ciklus a második és a harmadik napon a legerősebb.

  • (Nem) rendszeres: Előfordulhat, hogy a menstruáció eleinte nem rendszeres. Akár egy évig is eltarthat, amíg a menstruációs ciklus beáll. Ezért nyugtasd meg a lányodat, hogy ha 28-30 nap után nem jön meg a második menstruációja, akkor sem történik semmi, akkor is minden rendben van. 

  • Intim higiénia: A menstruációval kéz a kézben jár a fokozott intim higiénia is. Itt is az a szabály, hogy a közönséges tusfürdő vagy szappan nem való az intim területekre. Szerezz be a lányodnak saját intim higiéniás terméket, legjobb, ha érzékeny bőrre tervezték, például a Sensitive Intim Mosakodógél rendkívül gyengéd összetétele tejsavat tartalmaz, amely megvédi az intim területet a fertőzésektől. Ugyanakkor a természetes kamilla kivonatnak köszönhetően megelőzi az irritációt.

A serdülőkorban nemcsak a menstruáció meghatározó, hanem az általános testápolás is. Nem tudod, hogyan beszélj a tinédzser gyermekeddel a bőrápolásról, az izzadásgátlókról és a borotválkozásról? Olvasd el a témához kapcsolódó cikkünket arról, mikor és hogyan beszéljünk a gyermekünkkel az önálló testápolásról

Beszéljetek az intim higiéniai segédeszközökről is

Most, hogy a lányod már tudja, mi vár rá, csak egy dolog van hátra: megbeszélni a menstruációs segédeszközök lehetőségeit, és a legjobb ha együtt meg is veszitek ezeket.

Intim betét:
Ez az egyik leggyakoribb menstruációs segédeszköz. Könnyen használható, könnyen cserélhető és ideális segítség az első időszakban.

Tampon:
Nem igazán jó választás az első időszakban. Felhelyezése nem egészen egyszerű, főleg az első alkalommal, amikor a lányok számára minden új, ez csak fölösleges kínlódás lenne. Ha a lányod mégis ki akarná próbálni, ne akadályozd meg. Magyarázd el a helyes felhelyezést, és ami a legfontosabb, vegyetek együtt mini méretet, amely megfelel a tizenéves lányoknak.

Menstruációs kehely:
Ez sok nő számára kényelmes megoldás, de nem kifejezetten ajánlott kamasz lányoknak. Ennek az az oka, hogy az esetleges rossz felhelyezés miatt nyomhat vagy szivároghat. A felhelyezés és az eltávolítása során is ügyetlenkedhetnek, ami az utolsó dolog, amire az ember az iskolai vécében vágyik.

Menstruációs bugyi:
Nemrég jelent meg a piacon, és nagyot durrant. Ez egy kényelmes és környezetbarát lehetőség a nehéz napok túlélésére. A menstruációs bugyit kifejezetten arra tervezték, hogy felszívja a vért, ugyanakkor nem engedi át a szagokat, és nem kelt nedvességérzetet. 6-8 óra elteltével csak öblítsd ki hideg vízben, majd mosd ki 30°C-on. Ha ilyen bugyit veszel a lányodnak, nyugodtan használhatja és egyedül is moshatja őket a menstruációja alatt.

Mielőtt kiválasztanád a megfelelő menstruációs segédeszközöket, menjetek el együtt vásárolni, és magyarázd el a használatukat is. 

Készítsetek együtt SOS csomagot

A beszélgetéssel még nincs vége. Győződj meg róla, hogy a lányod felkészült az ELSŐ alkalomra. Ugyanis soha nem tudhatod előre, mikor fog bekövetkezni. Nincs más dolgod, mint vásárolni egy kis kozmetikai táskát, és beletenni pár betétet (kisebb méretet válassz, az első menstruáció nem extra erős), tartalék bugyit, és csomagolj hozzá kis kiszerelésű Intimo Aloe Water Intim Törlőkendőt is, amely ideális ebben a helyzetben. A 100%-ban természetes rostokból készült törlőkendő nyugtató hatású aloe vera és magnólia kivonatot tartalmaz. Az intim területek bőre nemcsak tiszta, hanem nyugodt és friss is lesz. Ezenkívül a törlőkendő az intim területek természetes pH-értékét is megőrzi.

Tudj meg többet az intim higiéniáról: