A mitesszereknek esélyük sincs

MIT TEHETSZ A BŐRHIBÁK ELLEN?
Szinte mindenki talált már apró fehér vagy fekete pontokat az orrán, a homlokán vagy az arcán. Ezek a bőrhibák egyáltalán nem mondhatók szépnek. Szerencsére van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy a bőröd tisztább legyen és a mitesszerek eltűnjenek.

Amit a mitesszerekről tudnod kell

Hogyan alakulnak ki a mitesszerek?

Ezek a bőrhibák mindig a faggyúmirigyek tüszőinél jelennek meg. A szőrtüszők, melyek egy kis szőrszálból és egy faggyúmirigyből állnak, főként az arcon, a mellkason és a háton találhatók meg. Ha a szőrtüsző csatornája elzáródik vagy ha baktériumok jutnak a pórusokba, mitesszer jelenik meg.
A mitesszereket komedónak is nevezik. Ezek akkor alakulnak ki, amikor a faggyúmirigy kivezető járata eltömődik, és emiatt a termelődő zsíros anyag nem tud kifolyni. Ez „fehérfejű” mitesszerek kialakulását eredményezi. Ha a bőr felnyílik a mirigy járatának végén, akkor a faggyú a levegővel érintkezve sötét színűvé válik. Ebben az esetben „feketefejű” mitesszerről beszélünk.

A mitesszertől a pattanásig

Ha a feketefejű mitesszerek nem nyílnak meg maguktól, komoly problémát okozhatnak: a felgyülemlett faggyú táptalajként szolgál a baktériumoknak, és ez gennyes gyulladások kialakulásához vezethet. Az eredmény: az arcon piros pattanás jelenik meg. Soha ne nyomd a pattanásokat! Amikor szétreped, gyulladást idézhet elő a környező szövetállományban – az egyik pattanás mellett gyorsan megjelenhet a következő.
A pattanások eltávolításához mindig vedd igénybe kozmetikus segítségét. Sok bőrgyógyász tud ajánlani olyan kozmetikust, aki a bőr tisztítására szakosodott, és aki tudja, mi a legjobb módszer a pattanások eltávolítására. Így megelőzheted a gyulladások kialakulását és a bőr magától meggyógyulhat.

 

A mitesszerek és az akné kialakulásának okai

  1. Hormonális változások
  2. Stressz és szorongás
  3. Egészségtelen életmód
  4. Genetikai hajlam

Akné: amikor a mitesszerek elszaporodnak

Aki aknétól szenved, annak gyakran alakulnak ki a bőrén pattanások és mitesszerek. A bőrfelszín szarusabbá válik, mint ami az egészséges bőrre jellemző, és emiatt a pórusok elzáródnak. Az akné legenyhébb formája az acne comedonica, mely számos, nem gyulladt feketefejű mitesszer megjelenését jelenti. 


Az akné és a mitesszerek kialakulásának sok oka lehet: a hormonszint hullámzása és a genetikai hajlam mellett a lelki tényezők – például a stressz és szorongás – is nagy szerepet játszanak. Bizonyos gyógyszerek és a párás környezet is előidézheti a pattanások megjelenését.