Bőrpigmentáció

Bőrpigmentáció - anyajegyek és fibróma

Minden, amit tudnod kell a bőrpigmentációról A legtöbb anyajegy és fibróma ártalmatlan, csak egyedivé tesznek Téged.Tanuld meg, hogyan alakulnak ki, és hogyan tudod megállapítani, hogy ártalmasak-e.

Minden az anyajegyekről és a fibrómáról

Az anyajegyek és a fibróma nagyon gyakoriak, de fontos tudnod, hogy miért jelennek meg, és hogy hogyan ismerd fel az elváltozásokat.

Mi okozza a fibróma kialakulását?

A fibróma különösen gyakori a cukorbetegek és az idősebbek körében. A hormonszint változásai nagy hatással vannak ránk, ezért a terhes nők különösen érzékenyek. Hajlamosak arra, hogy bőrkinövések jelenjenek meg rajtuk ott, ahol a ruha dörzsöli a bőrüket.

Hogyan alakulnak ki az anyajegyek?

Az anyajegyek sötétebb foltok a bőrödön, amik melanocitákból (bőrsejtek, amelyek meghatározzák a bőröd színét) állnak. A sima szeplőktől eltérően az anyajegyek kitapinthatóak és bőrtípustól, hajszíntől függetlenül mindenkin megtalálhatóak.

A legtöbb anyajegy a korai gyerekkorban kezd kialakulni és az évek során kis változásokon mehetnek keresztül. Ha egy családtagod hajlamos az anyajegyek kialakulására, valószínűsíthető, hogy te is az leszel, mert a genetika nagy szerepet játszik a bőrpigmentációban. Azonban gyerek- és fiatalkorod is hatással lehet a kialakulásukra attól függően, hogy mennyi időt töltöttél a napon, amikor kisgyermek voltál.

Bár alapvetően fontos, hogy figyelemmel kísérd anyajegyeidet, általában a legtöbbjük a bőrpigmentáció teljesen ártalmatlan formája. Néhány ember kozmetikai okok miatt dönt az eltávolíttatásuk mellett, de ez egyéni döntés. A legtöbb ember a sajátjainak érzi az anyajegyeiket és az egyéniség egyik szimbólumának tartja őket.
5 jel, amikor az anyajegyek ártalmasak lehetnek

Elsötétülés

Ha úgy látod, hogy az anyajegyeid sötétednek, akkor fordulj orvoshoz, mert ez a bőrrák egyik jele lehet.
5 jel, amikor az anyajegyek ártalmasak lehetnek

Az egyenetlen szélek

A legtöbb anyajegy sima és kör alakú, ha úgy látod, hogy fura alakjuk van, ne hagyd figyelmen kívül őket.
5 jel, amikor az anyajegyek ártalmasak lehetnek

Növekedés

Ha úgy látod, hogy az anyajegyek az eredeti formájuktól eltérnek vagy tovább nőnek, akkor ez egy jel arra, hogy valami nincs rendben velük. Menj el megnézetni őket, amint lehet.
5 jel, amikor az anyajegyek ártalmasak lehetnek

Gyulladás

Az átlagos anyajegyek nem fájnak, nem érzékenyek, nem véreznek. Ezért, ha gyulladt területet fedezel fel az anyajegy körül, kérd ki egy szakértő véleményét, akár a bőrrák kialakulását is előrevetíthetik.
5 jel, amikor az anyajegyek ártalmasak lehetnek

Színváltozás

Az anyajegyek szokatlan színe vagy színváltozása is a bőrrák egyik jele lehet, ne habozz a megvizsgáltatásukkal!

Hiperpigmentáció: Az alapok

Mi okozza a hiperpigmentációt, hogyan kezeld?

Mi az a hiperpigmentáció?

A hiperpigmentáció akkor jelentkezik, amikor a bőr bizonyos területei sötétednek a melanin nevű pigmentek túltermelése miatt. Ez egy általános állapot, és hatással lehet a test bármely területére, beleértve az arcot és a kezeket is.
A hipermigmentációnak számos indoka lehet, gyakran a leégés vagy a genetika okozhatja. Bizonyos gyógyszerek és hormonváltozások hatással lehetnek a kialakulására. Fontos leszögezni, hogy bár a hiperpigmentáció általában nem ártalmas, konzultálj orvosoddal, ha a sötét foltok megváltoznak vagy viszketnek, esetleg érzékennyé válnak.

Az akne hiperpigmentációhoz vezethet

Ha aknétól vagy más bőrbetegségektől szenvedtél fiatalként, akkor ez okozhat pigmenthiányos bőrfelületeket. A dermokozmetikai eljárások, mint például a dermabrázió, is kiválthatnak ilyen tüneteket.

Hasznos tippek a hiperpigmentáció megelőzésére

  • Próbáld kerülni bőröd felesleges tapogatását, piszkálását.
  • Mindig használj hatékony naptejet, mint például a NIVEA Protect & Moisture Hidratáló Napozó Spray.
  •  Renszeresen távolítsd el a bőrödről az elhalt hámsejteket.
  • Viselj kalapot és, amikor csak lehetséges, ne tedd ki bőröd közvetlen napsütésnek.
  • Ne használj olyan termékeket a bőrödön, amelyek irritálhatják.

Radírozd le a napot

Az elhalt hámsejtek felhalmozódása csak fokozza a hiperpigmentáció hatását. A legjobb módja annak, hogy bőrsejtjeidet megújulásra ösztönözd és hogy elkerüld a nem kívánatos pigmentációt, ha egy hatékony hámlasztót választasz, mint például a NIVEA Rizses Arcradírt.

Bőrödet egész életed során ápolnod kell - óvd a lehető legjobban!

A hiperpigmentált bőr hidratációja egy fontos és jó módja annak, hogy egészséges maradjon. Használj gyorsan felszívódó, zsírmentes hidratálót, mint amilyen például a NIVEA Aloe & Hydration Testápoló Tej.