Mi az a mikroműanyag?

Mi az a mikroműanyag?

A TE BŐRÖD. A MI BOLYGÓNK. TÖRŐDÜNK VELÜK.

MI AZ A MIKROMŰANYAG?

A mikroműanyag az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) meghatározása szerint öt milliméternél kisebb, vízben oldhatatlan, biológiailag nem lebomló szilárd műanyag részecske. Ezen tulajdonságai miatt szerte a világon okoz szennyeződéseket mind a talajban, mind pedig a vizekben.

A mikroműanyagokat általában két kategóriába sorolják: elsődleges vagy primer és másodlagos vagy szekunder mikroműanyagok. Az elsődleges mikroműanyagokat eleve aprónak tervezték, és tudatosan adagolják őket a termékekhez, míg a másodlagos mikroműanyag az időjárási viszonyok és az erózió hatására bomlik le a nagyobb műanyag darabokból.

Végső soron azonban nem számít, hogy a mikroműanyagok hogyan kerülnek a környezetbe – ha már ott vannak, problémát fognak okozni.
Éppen ezért a NIVEA ígéretet tett arra, hogy 2021 végére teljesen beszünteti a mikroműanyagok használatát.

A NIVEA elkötelezett a 100 százalékban mikroműanyag-mentes bőrápolás mellett

A NIVEA már évekkel ezelőtt lépéseket tett azért, hogy minden termékben megszüntesse a mikroműanyagok használatát. Már 2013-ban úgy döntöttünk, hogy fokozatosan megszüntetjük a polietilénből készült hámlasztó részecskék használatát, amelyeket a kozmetikumokban és piperecikkekben gyakran mikrogyöngynek neveznek. 2015 vége óta az összes NIVEA peeling termék mentes a mikrogyöngyöktől, helyettük környezetbarát alternatívákat alkalmazunk.

A látható és tapintható mikroműanyag csökkentésénél azonban jóval többet tettünk. A következő mérföldkő az opálosítók fokozatos megszüntetése volt a tisztálkodási termékeinkben, amit 2019 végére teljesítettünk is. Ezek az összetevők a készítményeink színéhez és megjelenéséhez járultak hozzá. Miután fokozatosan megszüntettük a használatukat, az összes tisztálkodási termékünk, így például az arctisztítók és tusfürdők is 100%-ban mikroműanyag-mentesek lettek.

Maradt néhány mikroplasztikus töltőanyag, amelyeket a leöblítést nem igénylő készítményekben alkalmazunk a viszkozitás megváltoztatására és a bőr érzetének javítására. Dolgozunk azon, hogy ezeket az összetevőket is minden termékünkből eltávolítsuk. 2021 végére az összes NIVEA és Beiersdorf termék mentes lesz a mikroműanyagtól.

nivea products

Mikroműanyag-mentes termékek a NIVEA-tól

Számos termékünk, például teljes arcisztító és tusfürdő kínálatunk már 100 százalékosan mentes a mikroműanyagtól. Sok kozmetikumon ezek közül megtalálod ezt a szimbólumot, ami segít, hogy fenntartható döntést hozhass. Továbbá a teljes Naturally Good termékcsaládunk is 100%-ban mikroműanyag-mentes, így nyugodt szívvel vásárolhatod meg ezeket a termékeket is.

sustainability

A tudományt követve: fókuszban a biológiailag lebomló polimerek

A mikroműanyagok körül folyó párbeszéd napjainkra olyan anyagokra is kiterjedt, amelyek alapvetően eltérő tulajdonságokkal bírnak. A szóban forgó összetevők a polimerek, amik lehetnek vízben oldódóak vagy gélszerűek. Néha „folyékony mikroműanyagként” emlegetik őket, bár ez a kifejezés nemcsak félrevezető, de tudományosan sem megalapozott. Kis mennyiségben sűrítőként, stabilizátorokként vagy filmképzőkként használják őket annak érdekében, hogy a termékek bizonyos tulajdonságai kedvezőbbek legyenek, például a segítségükkel lehet javítani a fényvédők vízállóságát, vagy a samponok hajsimító hatását.

Ám az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint ezek a polimerek nem mikroműanyagok. Az elnevezésektől, valamint rendeltetésüktől függetlenül azonban a NIVEA által használt összes polimernek meg kell felelnie a legmagasabb biztonsági követelményeknek. Ez garantálja, hogy csakis olyan anyagokat alkalmazunk, amelyeket jól tolerál a bőr, és nem allergizálnak.

A NIVEA azt ígéri, hogy 2025 végére az összes európai formulájában használt polimer biológiailag lebomló lesz. A biológiai lebonthatóság számunkra kulcsfontosságú, mert ezzel tudjuk megakadályozni az ökoszisztémára gyakorolt esetleges káros hatásokat.

NIVEA termékek biológiailag lebomló polimerekkel

Tudjuk, hogy sokakat aggaszt kedvenc bőrápolási termékeinek vizekre gyakorolt hatása. Éppen ezért elkötelezettek vagyunk a biológiailag lebomló polimerek alkalmazása mellett, és már elkezdtük megváltoztatni tusfürdő és napvédő termékeink formuláit.

sustainable shower gel

Tusfürdők: mikroműanyag-mentes, csak biológiailag lebomló polimerekkel

Befejeződött tusfürdő termékeink újratervezése. Az egyes termékoldalakon megtalálod az összes releváns információt, így tudatosan vásárolhatsz.

sunscreen

Napozó termékeink: mikroműanyag-mentes, csak biológiailag lebomló polimerekkel

Napvédő formuláink átalakítása még folyamatban van. Elsők között olyan, gyermekek számára készülő termékekkel fogunk jelentkezni, amelyek 100%-ban ásványi UV-szűrőket tartalmaznak.

A TE BŐRÖD. A MI BOLYGÓNK. TÖRŐDÜNK VELÜK. 

A NIVEA-nál szeretnénk 100%-ban transzparensek maradni, és megválaszolni a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseidet. Ha ezen a weboldalon nem találod meg azokat a válaszokat, amiket kerestél, vagy részletesebb információra van szükséged, kérünk, hogy látogass el a NIVEA anyavállalatának, a Beiersdorf-nak a fenntarthatósági weboldalára.