Mi az a mikroműanyag?

Mi az a mikroműanyag?

A TE BŐRÖD. A MI BOLYGÓNK. TÖRŐDÜNK VELÜK.

MIK AZOK A MIKROMŰANYAGOK?

A mikroműanyagok – az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) meghatározása szerint – olyan szilárd műanyagrészecskék, amelyek kisebbek 5 milliméternél, vízben oldhatatlanok és nem bomlanak le biológiailag. Tulajdonságaik révén felelőssé tehetőek a talaj, valamint a tengerek szennyezettségéért szerte a világon.

Két csoportba sorolhatóak, elsődleges és másodlagos mikroműanyagokat különböztetünk meg egymástól. Elsődleges mikroműanyagoknak nevezzük az apró, kifejezetten a különböző termékekhez hozzáadott változatokat, míg a másodlagos kategóriába soroljuk az időjárási viszontagságok vagy az erózió miatt nagyobb méretű műanyag darabokról leváló részecskéket. Attól függetlenül, hogy milyen módon kerülnek a mikroműanyagok a környezetbe, ha már megtalálhatóak a talajban, a vizekben, a levegőben, a nővényeken, problémát okoznak.

Éppen ezért a NIVEA termékei 100%-ig mikroműanyag-mentesek 2021 végétől. 

A NIVEA ELKÖTELEZETT A 100%-IG MIKROMŰANYAG-MENTES BŐRÁPOLÁS ÉS A MIKROGYÖNGYÖKET NÉLKÜLÖZŐ TERMÉKEK MELLETT

 A NIVEA már évekkel ezelőtt is tett lépéseket annak érdekében, hogy termékeiből száműzze a mikroműanyagokat. 2013-ban feltettük a kérdést: Hogyan kerülhetnénk el a mikroműanyagok alkalmazását a kozmetikumainkban? Elhatároztuk, hogy fokozatosan kivezetjük a szétváló polietilén részecskéket ápolóinkból, amelyekkel gyakran mikrogyöngyökként találkozhatunk a piperecikkek esetében. Helyettük környezetbarát alternatívákat használunk, így pl. radírozó arclemosónk formulájába sem kerülnek mikrogyöngyök.

Célkitűzéseink azonban messze túlmutatnak a látható és érezhető mikroműanyagokon. A következő mérföldkő az opálosító anyagok kivezetése volt a leöblítendő termékeinknél, amelyre 2019 év végén került sor. Ezek a komponensek a formulák színén és állagán javítottak. Azzal, hogy megszüntettük a felhasználásukat az olyan termékeknél, mint az arclemosók és a tusfürdők, ezek az ápolók mikrogyöngy-mentesekké váltak, és egyáltalán nem tartalmaznak mikroműanyagot.

nivea products

Mikroműanyag-mentes termékek a NIVEA-tól

Számos termékünk, például teljes arcisztító és tusfürdő kínálatunk már 100 százalékosan mentes a mikroműanyagtól. Sok kozmetikumon ezek közül megtalálod ezt a szimbólumot, ami segít, hogy fenntartható döntést hozhass. Továbbá a teljes Naturally Good termékcsaládunk is 100%-ban mikroműanyag-mentes, így nyugodt szívvel vásárolhatod meg ezeket a termékeket is.

sustainability

A tudományt követve: fókuszban a biológiailag lebomló polimerek

A mikroműanyagok körül folyó párbeszéd napjainkra olyan anyagokra is kiterjedt, amelyek alapvetően eltérő tulajdonságokkal bírnak. A szóban forgó összetevők a polimerek, amik lehetnek vízben oldódóak vagy gélszerűek. Néha „folyékony mikroműanyagként” emlegetik őket, bár ez a kifejezés nemcsak félrevezető, de tudományosan sem megalapozott. Kis mennyiségben sűrítőként, stabilizátorokként vagy filmképzőkként használják őket annak érdekében, hogy a termékek bizonyos tulajdonságai kedvezőbbek legyenek, például a segítségükkel lehet javítani a fényvédők vízállóságát, vagy a samponok hajsimító hatását.

Ám az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint ezek a polimerek nem mikroműanyagok. Az elnevezésektől, valamint rendeltetésüktől függetlenül azonban a NIVEA által használt összes polimernek meg kell felelnie a legmagasabb biztonsági követelményeknek. Ez garantálja, hogy csakis olyan anyagokat alkalmazunk, amelyeket jól tolerál a bőr, és nem allergizálnak.

A NIVEA azt ígéri, hogy 2025 végére az összes európai formulájában használt polimer biológiailag lebomló lesz. A biológiai lebonthatóság számunkra kulcsfontosságú, mert ezzel tudjuk megakadályozni az ökoszisztémára gyakorolt esetleges káros hatásokat.

NIVEA termékek biológiailag lebomló polimerekkel

Tudjuk, hogy sokakat aggaszt kedvenc bőrápolási termékeinek vizekre gyakorolt hatása. Éppen ezért elkötelezettek vagyunk a biológiailag lebomló polimerek alkalmazása mellett, és már elkezdtük megváltoztatni tusfürdő és napvédő termékeink formuláit.

sustainable shower gel

Tusfürdők: mikroműanyag-mentes, csak biológiailag lebomló polimerekkel

Befejeződött tusfürdő termékeink újratervezése. Az egyes termékoldalakon megtalálod az összes releváns információt, így tudatosan vásárolhatsz.
sunscreen

Napozó termékeink: mikroműanyag-mentes, csak biológiailag lebomló polimerekkel

Napvédő formuláink átalakítása még folyamatban van. Elsők között olyan, gyermekek számára készülő termékekkel fogunk jelentkezni, amelyek 100%-ban ásványi UV-szűrőket tartalmaznak.

A TE BŐRÖD. A MI BOLYGÓNK. TÖRŐDÜNK VELÜK. 

A NIVEA-nál szeretnénk 100%-ban transzparensek maradni, és megválaszolni a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseidet. Ha ezen a weboldalon nem találod meg azokat a válaszokat, amiket kerestél, vagy részletesebb információra van szükséged, kérünk, hogy látogass el a NIVEA anyavállalatának, a Beiersdorf-nak a fenntarthatósági weboldalára.