CÉLUNK: A KLÍMASEMLEGESSÉG

CÉLUNK: A KLÍMASEMLEGESSÉG

A TE BŐRÖD. A MI BOLYGÓNK. TÖRŐDÜNK VELÜK.

CÉLUNK: A KLÍMASEMLEGESSÉG

A klímaváltozás elleni küzdelem az emberiség legfontosabb környezeti kihívása. A NIVEA ezért vállalati szinten olyan ambiciózus éghajlati célokat tűzött ki, amelyek összhangban állnak a klímatudomány legújabb nézeteivel. Ezek a célok nemcsak gyáraink szén-dioxid-kibocsátásának jelentős csökkentésére, hanem a NIVEA termékeinkhez használt összetevők és csomagolóanyagok közvetett emissziójának csökkentésére is kiterjednek.

 

Hogyan fejleszt a NIVEA klímabarát bőrápolási termékeket?

A NIVEA gyártási folyamatai, például a készítmények kikeverése és a palackok feltöltése csak egy részét teszik ki termékeink karbonlábnyomának. Ahhoz, hogy valóban klímabarát módon működjünk, a NIVEA-nál alaposabban megvizsgáltuk és számításba vettük például az összetevőinkhez használt nyersanyagok kinyerése vagy a csomagolóanyagaink előállítása során keletkező emissziót is.

Bőrápoló termékeink fejlesztésekor gondosan megválasztjuk az összetevőket, és olyan csomagolási megoldásokat keresünk, amelyek kisebb CO2-lábnyomot hagynak maguk után. Ilyen például a fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező összetevők használata, vagy az újrahasznosított műanyag belevegyítése a csomagolóanyagokba. Mindkettő hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthatóbbá tegyük kozmetikumainkat, mivel csökkentik a szén-dioxid kibocsátásunkat. 

2025-re a teljes emisszió 30%-os csökkentésével – a teljes ellátási- és értékláncunkat figyelembe véve, a 2018-as adatainkhoz képest – a NIVEA mindent megtesz a globális felmelegedés lassítása érdekében. Ez a cél összhangban van a független tudósok azon ajánlásaival, amelyek nyomán elkerülhető, hogy a globális hőmérséklet több mint 1,5°C-ot emelkedjen 2100-ig, ami katasztrofális következményekkel járna.

 

climate friendly skin care

Mit jelent, ha egy termék „100 százalékban klíma-semlegesített”?

Az ambiciózus széndioxid csökkentési célok mellett a NIVEA abban is elkötelezett, hogy az éghajlati projektek révén kompenzálja a fennmaradó, elkerülhetetlen emissziót. Vezérelvünk a folyamatos mérés, a károsanyag-kibocsátás csökkentése és annak kompenzálása. Annak érdekében, hogy környezetbarátabb bőrápolási termékeket fejlesszünk, külső szakértőkkel együttműködve, és széles körben elfogadott tudományos szabványokat követve, életciklus-elemzések készítése segítségével mérjük termékeink CO2-lábnyomát. Ezen ismeretek alapján olyan összetevőket és csomagolási megoldásokat választunk, amelyek hozzájárulnak szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséhez. Azonban fontos tudni, hogy nem lehet teljesen nullára redukálni egy termék CO2-lábnyomát, a gyártás során mindig lesz elkerülhetetlen emisszió.

Ez az a pont, ahol a NIVEA egy lépéssel tovább megy, és az éghajlati projektek támogatása révén kompenzálja a fennmaradó CO2-kibocsátást. Ilyen például a klímaváltozás csökkentését elősegítő erdősítési törekvések. A fák fotoszintézis útján veszik fel a légkörből származó szén-dioxidot, és a szenet a biomassza raktározza el például a fatörzsekben, gyökerekben és a levelekben.
Olyan klímaprojekteket választunk ki, amelyek külső nemzetközi szabványok, például a Verified Carbon Standard (VCS) vagy az Gold Standard alapján tanúsítottak és rendszeresen ellenőrzöttek. Ez biztosítja, hogy az éghajlatra gyakorolt hatásunk valós, mérhető, állandó és harmadik fél által igazolt legyen.

Ennek a megközelítésnek az eredménye az egyensúly megteremtése a kibocsátott szén-dioxid, valamint a természet által elnyelt szén-dioxid között. Valahányszor a NIVEA ezt a megközelítést követi, „éghajlat-semlegesítésről” beszélünk „éghajlatsemleges” helyett, mert szeretnénk hangsúlyozni, hogy termékeink nem teljesen éghajlatsemlegesek, amikor elhagyják a gyártási telephelyet. Az éghajlat-semlegesítés egy későbbi erőfeszítésünk eredménye, amellyel így hozzájárulunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

NIVEA klíma-semlegesített Naturally Good Face Care kínálat

A NIVEA büszkén mutatja be első, éghajlat-semlegesített termékcsaládját: a Naturally Good arcápolókat. Keményen dolgoztunk azért, hogy ezek a termékek ne csak a bőrödhöz legyenek természetesen jótékonyak, hanem a természethez is.

  • Az általunk használt termékcsomagoló papírdobozok akár 89,6 százalékban újrahasznosított papírból készülnek, ami elősegíti az értékes természeti erőforrások megőrzését.
  • Formuláink 99 százalékban természetes eredetű összetevőket, valamint biogazdálkodásból származó ápoló olajokat és kivonatokat tartalmaznak.
  • Újrahasznosítható műanyag tégelyeink gyártása úttörő a növényi és a fosszilis alapú anyagok együttes alkalmazásában. Bár a gyártás egyelőre nem teljes egészében növényi alapú, garantáljuk, hogy a tégelyek, flakonok előállításához egyenértékű mennyiség kerül felhasználásra. Ezt a független ISCC Plus tanúsítás igazolja és garantálja.
  • Az arcápoló formulák előállításához felhasznált villamos energia 100 százaléka megújuló forrásokból származik.
 

naturally good product range

Noha sikerült jelentősen csökkentenünk a Naturally Good arcápoló termékeink CO2-kibocsátását, ennél is tovább szeretnénk menni, ezért úgy döntöttünk, hogy kompenzáljuk a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátást is.

NIVEA Naturally Good Kendermagolajos Nappali Arckém 
NIVEA Naturally Good Ránctalanító Éjszakai Arckrém

Milyen klímaprojektet támogat jelenleg a NIVEA?

A NIVEA azért, hogy kompenzálja a Naturally Good arcápoló termékcsalád fennmaradó emisszióját, egy erdősítő projektet finanszíroz a kínai Guizhou tartományban. A fák telepítése az egyik legegyszerűbb módja az éghajlatváltozás mérséklésének.
Kína az egyik olyan ország, amelyet az erdőirtás okozta elsivatagosodás a leginkább érint. Abban a régióban, ahol ez a projekt 2016 áprilisa óta zajlik, a föld a helyi lakosok közös tulajdonában van. Mivel azonban többségük szegénységben él, a falusiak számára nehéz pénzügyi támogatás nélkül koordinálni az erdősítési projekteket, vagy hatékonyan fenntartani az újonnan telepített erdőket. A projekt összesen 23 700 hektárnyi, korábban kopár területet érint Shuicheng megyében, Pan megyében és Guizhou tartomány Liuzhi körzetében.
Minden erdősítési tevékenységet a helyi gazdálkodókkal együttműködve végeznek, jövedelemszerzési lehetőségeket biztosítva számukra. A projekt célja, hogy a növekvő növényzet kiválassza a légköri szén-dioxidot, és ezzel mérsékelje a klímaváltozást.

A projekt Verified Carbon Standard (VCS) tanúsítvánnyal rendelkezik, amely az egyik vezető globális szabvány a szén-dioxid-kibocsátás önkéntes csökkentésének érvényesítésére és ellenőrzésére.

 

Klímasemleges működés 2030-ra

Bolygónk és közösségeink védelme iránti elkötelezettségünk kihat a NIVEA bőrápoló termékek gyártási folyamataira is. 2019 vége óta az összes NIVEA termék gyártóüzemünk teljesen megújuló energiaforrásokat használ. Ez a kötelezettségvállalás jelentősen csökkentette CO2-kibocsátásunkat. Arra törekszünk azonban, hogy ezt még tovább redukáljuk azzal az általános céllal, hogy 2030-ra elérjük a teljesen klímasemleges működést.

heart shaped earth

Carbon Disclosure Project (CDP) által elismert eredmények

A NIVEA anyavállalatának, a Beiersdorf-nak az erőfeszítéseit mások is értékelik: a CDP legújabb klímalistáján „A” kategóriás vállalataként szerepelünk, ami ambiciózus klímavédelmi céljaink és környezetvédelmi átláthatósági törekvéseink nagy elismerése volt 2020-ban.

 

A TE BŐRÖD. A MI BOLYGÓNK. TÖRŐDÜNK VELÜK. 

A NIVEA-nál szeretnénk 100%-ban transzparensek maradni, és megválaszolni a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseidet. Ha ezen a weboldalon nem találod meg azokat a válaszokat, amiket kerestél, vagy részletesebb információra van szükséged, kérünk, hogy látogass el a NIVEA anyavállalatának, a Beiersdorf-nak a fenntarthatósági weboldalára.