CÉLUNK: A KLÍMASEMLEGESSÉG

CÉLUNK: A KLÍMASEMLEGESSÉG

EGY BŐR. EGY BOLYGÓ. EGY GONDOSKODÁS.

VÍZIÓNK: KLÍMASEMLEGESSÉG

A klímaváltozás elleni küzdelem az emberiség legnagyobb környezetvédelmi kihívása. Éppen ezért a NIVEA fontos lépéseket tesz a klímavédelem érdekében, és vállalati szinten tűz ki olyan ambiciózus célokat, amelyek összhangban állnak a legfrissebb klímatudományi irányelvekkel. Az elérni kívánt eredmények nemcsak a gyártási folyamatokhoz kapcsolódó CO2-kibocsátás jelentős csökkentését foglalják magukba, de az olyan teljes értéklánccal összefüggésbe hozható közvetett kibocsátásokra is vonatkoznak, mint például a NIVEA termékeink előállításához használt összetevők és csomagolóanyagok.

A teljes működést érintő károsanyag-kibocsátást csökkentésével – 2018-hoz képest 2025-re 30%-os mértékben – a NIVEA kiveszi a részét a globális felmelegedés lassításából. Ez a cél összhangban áll a független tudósok azon ajánlásaival, miszerint a felmelegedés mértékét 1,5°C alatt kell tartani.

Hogyan fejleszt a NIVEA környezetbarátabb bőrápolási termékeket?

Az első lépést abba az irányba, hogy még inkább környezetbarát bőrápolási termékeket fejlesszünk, az jelentette, hogy átláthatóbbá tettük azokat a folyamatokat, amik CO2-kibocsátáshoz vezetnek. Külső szakértőkkel együttműködve kiszámoltuk a NIVEA termékek karbonlábnyomát, széles körben elfogadott tudományos szabványokat alapul véve. Az elemzések a kozmetikumok teljes életciklusának minden egyes szakaszát figyelembe véve vizsgálták az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségét.

Az életciklus elemzések eredményei alapján meghatároztuk azokat a lépéseket, amelyek hozzájárulnak a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. Ilyen például a fenntartható tanúsítvánnyal rendelkező összetevők használata vagy az újrahasznosított anyagok beépítése a termékek csomagolásába.

Nivea TUSFÜRDŐ

TUDJ MEG TÖBBET A TERMÉKEK ÉLETCIKLUSAINAK SZAKASZAIRÓL

NYERSANYAGOK ELŐÁLLÍTÁSA
NYERSANYAGOK ELŐÁLLÍTÁSA
Egy termék életciklusa akkor kezdődik, amikor a hatóanyagokat kinyerik a különböző forrásokból és feldolgozzák őket. Ennek a szakasznak az utolsó mozzanata az, amikor az összetevők beérkeznek a NIVEA telephelyekre.
GYÁRTÁS
GYÁRTÁS
A gyártás szakasza az összetevők beérkezésével kezdődik, és addig tart, amíg a késztermék elhagyja a gyártóüzemet.
DISZTRIBÚCIÓ
DISZTRIBÚCIÓ
A termékeket a gyártóüzemből raktárakba vagy kereskedőkhöz szállítják, de életciklus szempontjából egészen addig disztribúcióról beszélünk, amíg a kozmetikumok eljutnak a fogyasztók otthonáig.
FELHASZNÁLÁS
FELHASZNÁLÁS
A használati szakaszt tekintve figyelembe vesszük a felhasználás várható módját. Bőrápoló termékeink alkalmazása közvetlenül nem eredményez CO2-kibocsátást, azonban közvetve – mint pl. a termékek leöblítésére használt víz felmelegítéséhez szükséges energia termelése – igen. Erre azonban nincs ráhatásunk, így nem vehető figyelembe termékeink CO2-kibocsátásának semlegesítésénél.
ÉLETCIKLUS VÉGE
ÉLETCIKLUS VÉGE
Amikor a fogyasztó elhasznál egy adott kozmetikumot, és kidobja annak csomagolását, a termék életciklusa véget ér. Ahogyan az így keletkező hulladékot újrahasznosított alapanyagként visszajuttatják a körforgásba, a termék egy másik termék életciklusába lép be.

A KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉN TÚL: A NIVEA 100%-BAN KLÍMASEMLEGESÍTETT BŐRÁPOLÓ TERMÉKEI

  • A NIVEA Soft formulája 95%-ban természetes eredetű összetevőket és 98%-ban biológiailag lebomló összetevőket tartalmaz. 
  • Ráadásul az előállításhoz szükséges elektromos áramot 100%-ig megújuló energiaforrásból biztosítjuk. 

Az új receptúrának köszönhetően a NIVEA Soft karbonlábnyoma jelentősen csökkent:

  • legalább 40%-kal kevesebb, az összetevőkkel kapcsolatos CO2 kibocsátás az előző formulához viszonyítva.
  • legalább 20%-kal kevesebb CO2 kibocsátás a teljes gyártási folyamatot tekintve
  • A NIVEA Soft termékekhez köthető, fennmaradó CO2 emissziót a paraguayi újraerdősítési klíma projekt támogatásával csökkentjük. További információkért olvasd el az akcióról szóló összefoglalónkat.
Creme soft

FEDEZD FEL KLÍMASEMLEGESÍTETT TUSFÜRDŐINKET

Az új NIVEA tusfürdők még fenntarthatóbbak, mint valaha:

NIVEA TUSFÜRDŐ

• Bőrápoló olajokkal és vitaminokkal gazdagított, mikroműanyag-mentes és 98%-ban biológiailag lebomló ápolók. A pálma(mag) olaj alapú összetevők 100%-ban fenntartható forrásból származnak.

• A 97%-ban újrahasznosított áttetsző és átlátszó PE (polietilén) és PET (polietilén-tereftalát) flakonok 25%-kal könnyebbek, mint előtte, ami kevesebb logisztikával összefüggő károsanyag-kobocsátást is jelent. A fejlesztéseknek köszönhetően összességében 32%-kal* csökkentettük a csomagolással kapcsolatos emissziót az új, valamint a korábbi 250 ml-es kiszereléseket alapul véve.

• A termékcsaládot berlini központunkban gyártjuk, amelynek működéséhez az elektromos áramot kizárólag megújuló energiával és bio gázzal biztosítjuk 2022 óta. 

• A tusfürdőink gyártása során keletkező, fennmaradó CO2 kibocsátást az Észak-Kenyában megvalósuló klímaprojektek támogatásával ellensúlyozzuk. További információkért olvasd el az akcióról szóló összefoglalónkat.

*32%-kal kevesebb CO2 kibocsátás az újrahasznosított műanyag használatának köszönhetően, a szűz műanyagból készült korábbi csomagolásokhoz viszonyítva.

 

HOGYAN TÁMOGATJA A NIVEA A TERMÉSZETES CO2 ELNYELŐ FOLYAMATOKAT

2022-ben új fejezetet nyitunk a NIVEA környezetvédelemért folytatott küzdelmében – minősített klímaprojektek támogatásával, amelyek a természetes úton zajló CO2 elnyelést helyezik előtérbe, például erdőtelepítések által.

Amikor egy-egy klímaprojektet kiválasztunk, gondoskodunk arról, hogy azok pozitív hatása valós, mérhető, állandó és harmadik fél által ellenőrzött legyen. Ehhez szakértői szervezetekkel működünk együtt, és csak olyan projekteket támogatunk, amelyek külső nemzetközi szabványok, például a Verified Carbon Standard (VCS) vagy a Gold Standard alapján tanúsítottak, és rendszeresen auditáltak.

FEDEZD FEL KLÍMAVÉDELMI PROJEKTJEINKET

Fák ültetésével, valamint a szén-dioxid leválasztásával és tárolásával nagymértékben hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Azonban ezek a klímaprojektek többről szólnak: munkalehetőséget teremtenek, javítják a legkiszolgáltatottabbak életminőségét, és visszaállítják a biológiai sokféleséget. Jelenlegi erdőfelújítási projektjeink közül három Dél-Amerikában zajlik. 

Guanaré erdőhelyreállítás Uruguayban:

Több mint 300 éve a projekt rehabilitációs helyszínei Guanaréban szarvasmarhák számára fenntartott zöldterület voltak. Kelet-Uruguay vidéki táját az állattenyésztés jellemezte, ami kevés munkalehetőséget, bizonytalan munkakörülményeket és csökkenő biológiai sokféleséget jelentett. A Guanaré Erdőprojekt elsősorban eukaliptusz fafajták telepítését támogatja 21.000 hektár nagyságú területen, hektáronként több mint 1.000 magsorral. A teljes zöld zónában így fenntartható erdőterületek jönnek létre, a megmaradt részeken legelőket biztosítva a szarvasmarhák részére. Az újonnan helyreállított erdei élőhelyeknek köszönhetően ismét megteremthető a biodiverzitás, hozzájárulunk a fenntartható faipar (FSC szabvány) kialakításához és megtartásához, valamint a régió fejlődéséhez.

Paraguay újraerdősítése:

Közel 500 éve Paraguay legelőinek és prérijeinek nagy részén a szarvasmarhatartás volt a jellemző; az ország fő exportcikkét a magas minőségű marhahús adta. Mivel az erdőirtás továbbra is végigsöpör az Amazonas esőerdőjén, létfontosságúvá vált a nagyméretű, letarolt zöldterületek újraerdősítése, hogy enyhítsük a Dél-Amerika természeti erőforrásaira nehezedő nyomást, és visszaszorítsuk a Föld légköréből származó káros szén-dioxid-kibocsátást. A kelet-paraguayi projekt keretében már több mint 2,700 hektáron telepítettek újra erdőt, a következő években pedig több mint 1,100 hektárnyi terület rekultivációjára kerül sor. A program hozzájárul a hátrányos helyzetű helyi közösségek támogatásához Paraguayban azáltal, hogy méltányos foglalkoztatást, béreket és képzést biztosít a munkavállalók számára, emellett lehetőséget teremt a nőknek a nemek közötti egyenlőség javítására, valamint az infrastruktúra fejlesztésére.

Vichada – Columbia:

A projekt az Orinoco folyó hihetetlenül sokszínű medencéjére fókuszál, amelyben két olyan ökoszisztéma található, amelyeket kritikusan veszélyeztet az erdőirtás. A Puerto Carreño program célja, hogy egy kereskedelmileg életképes alternatívát kínáljon a kiterjedt szarvasmarha-tenyésztéssel szemben, amely a terület nagy részét lerombolta. Az erdőterület növelésével elérhető a szén-dioxid elnyelése és megkötése, valamint fenntartható faanyag állítható elő. A térségben élő szakértők felügyelete mellett közel 200 alkalmazott, 300 hektáron ültet pontos tervek alapján kiválasztott, őshonos fafajokat, valamint gondozzák őket. A projekt átalakította a földhasználat módját, és újra egészséges szén-dioxid elnyelővé változtatta.
Kenya

Fenntartható talajművelés Kenyában

Világszerte nemcsak az erdők vesznek részt a szén raktározásában, hanem az egészséges talaj is, amely a vízfelvétellel válik a virágzó növényzet, valamint számtalan faj élőhelyévé, habár ez e természetes egyensúly felborul, ha a földet korlátlanul és folyamatosan az állatállomány legeltetésére használják. Klímaprojektünkkel ezen a ponton kapcsolódunk be, 2 millió hektáron, Észak-Kenyában. A fenntarthatóbb, forgó legeltetési gyakorlatoknak köszönhetően a földnek időt biztosítunk a regenerálódásra, ökoszisztémájának megőrzésére. Kis lépés, jelentős eredményekkel a klímavédelemért és a helyi közösségek jóllétéért. A talajban tárolt több szénnek köszönhetően a föld nagyobb mennyiségben tud vizet megkötni, ami az aszályos időszakokban különösen előnyös, mivel a helyi közösségeket hozzásegíti ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak küzdeni a klímaváltozás hatásaival szemben a száraz periódusokban.  

Biodiverzitás szempontjából a magasabb minőségű talaj és a továbbfejlesztett legeltetés egészségesebb állatállományhoz és ökoszisztémához vezet, ahogyan a vadon élő álatok számára is kiegyensúlyozottabb élőhelyet teremt, ami négy olyan veszélyeztetett fajt foglal magába, amelyek kizárólag ezen a területen élnek. Ilyen a fekete orrszarvú, a Grévy-zebra, a hálós zsiráf, valamint a bejza.

Ami a helyi közösségek megélhetését illeti, a projekt támogatása elősegíti bevételeik diverzifikálását, a munkaerő foglalkoztatását, a szükséges eszközök beszerzését, valamint a természetvédelmi területek sajátos szükségleteinek kielégítését, így a tiszta vizet, az oktatás és az infrastrukturális projektek finanszírozását, például az iskolai kollégiumok létrehozását, tanárok lakhatásának biztosítását, a vízügyi infrastruktúráról való gondoskodást, egészségügyi intézmények építését és fenntartását.

 

KLÍMASEMLEGES MŰKÖDÉS 2030-RA

Elkötelezettek vagyunk bolygónk és közösségeink védelme mellett, és ebben a szellemiségben gyártjuk a NIVEA bőrápoló termékeket is. 2019 vége óta üzemeink teljes mértékben megújuló forrásokból származó villamos energiával működnek, amellyel jelentős mértékben csökkentettük az energiával összefüggő CO2-kibocsátásunkat. Mindazonáltal arra törekszünk, hogy még tovább csökkentsük karbonlábnyomunk méretét annak érdekében, hogy 2030-ra klímasemleges működést érjünk el.

EGY BŐR. EGY BOLYGÓ. EGY GONDOSKODÁS. 

Működésünket szeretnénk 100%-osan átláthatóvá tenni, és minden fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésedet megválaszolni. Ha olyan információra lenne szükséged, amire ezen a weboldalon nem találtad meg a választ, vagy részletesebben szeretnél utánajárni egyes mozzanatoknak, keresd fel a NIVEA anyavállalatának, a Beiersdorfnak a témával foglalkozó weboldalát.