UV-kalkulátor

UV-kalkulátor: Ismerd meg a régiód UV-indexét

Tartsd szemmel rendszeresen a városod UV-indexét, és óvd a bőrödet a napsugárzástól.

UV-kalkulátor

TUDD MEG A VÁROSOD UV-INDEXÉT

Az UV-index minden nap változik, és mutatja az UV-sugárzás aktuális erősségét a régiódban.
Az indexskála öt kategóriára oszlik, az alacsonytól (1-2) a rendkívül magasig (11+). Minden kategóriához tartozik egy lista azokról az ajánlásokról, amelyeket követned kellene, hogy megvédd a bőrödet a naptól.
Minél magasabb az index, annál erősebbek a sugarak. Ez a besorolás minden bőrtípusra és a világ minden pontjára vonatkozik.
Itt minden nap ellenőrizheted a környéked UV-indexét, és ennek megfelelően védheted a bőrödet a napsugárzástól.

TUDNI SZERETNÉM, MILYEN AZ UV-INDEX:

A város neve segít az aktuális UV-index érték pontosabb meghatározásában

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Az UV index alacsony itt: [city]

uv index

Az alacsony, 0 és 2 közötti UV index nem igényel különleges fényvédelmet. Ennek ellenére érdemes legalább olyan nappali bőrápolót használnod, amit tartamaz fényvédőt. Az arckrémet úgy válaszd ki, hogy az azon jelölt faktorszám legalább kétszer magasabb legyen a megadott UV indexnél (pl. 2-es UV-index, SPF 10-es fényvédő).

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Ez átlagos UV indexnek számít itt: [city]

uv index

Közepes, 3–5 közötti UV index mellett ajánlott felsőruházatot (ing, póló, blúz) viselni. Hordj napszemüveget, és óvd a bőrödet fényvédővel. A megfelelő terméket úgy érdemes kiválasztanod, hogy faktorszáma legalább kétszer magasabb legyen a megadott UV indexnél (pl. 5-ös UV-index, SPF 10-es fényvédő).

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Ez magas UV-indexnek számít itt: [city]

uv index

Magas, 6-7 közötti UV index mellett feltétlenül el kell takarnod a felsőtestedet. Viselj napszemüveget és ne feledkezz meg valamilyen fejfedőről sem. Ezenkívül mindenképpen használj fényvédőt. A naptej SPF-je legalább kétszer olyan magas legyen, mint az UV index. Ne tölts túl sok időt a napon, időnként húzódj árnyékba.

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Ez nagyon magas UV-indexnek számít itt: [city]

uv index

Kerüld a szabadban tartózkodást a 11 és 15 óra között nagyon magas, 8-10-es UV index esetén. A bőrödet hosszú ujjú napvédő ruhákkal óvd még akkor is, ha árnyékban vagy. Válassz hosszú nadrágot, UV-védelemmel ellátott napszemüveget és olyan sapkát vagy kalapot, ami a nyakadat is takarja. A fényvédő krém több mint 15-ös SPF-et tartalmazzon.

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Ez nagyon magas UV-indexnek számít itt: [city]

uv index

Rendkívül magas, 11, 12 és magasabb UV index mellett ebédidőben mindenképpen tanácsos zárt helyen tartózkodni, és ezen kívül is kizárólag árnyékos helyre húzódni. A hosszú nadrág, valamint a hosszú ujjú, UV-álló felsőruházat kötelező, csakúgy, mint az UV-védelemmel ellátott napszemüveg és az olyan kalap vagy sapka, ami a nyakat is takarja. Még árnyékban is elengedhetetlen a 15-nél magasabb SPF tartalmú fényvédő használata.

NÉZZ MEG EGY MÁSIK HELYSZÍNT

UV-INDEX

UV-INDEX

UV-INDEX: 0 - 2

Ha az UV-index alacsony (0-2), akkor nincs nagy esély a leégésre.
Ennek ellenére érdemes védeni a bőrt, és fényvédőfaktoros bőrápolókat használni.
Milyen fokú védelmet használjunk? Ezt könnyű meghatározni. Csak az UV-indexet kell megszorozni kettővel, és megkapjuk a fényvédőfaktor ideális értékét. De mindig győződj meg róla, hogy az adott termék megfelel a bőrtípusodnak.

uv index 0-2

uv index 3-5

UV-INDEX: 3 - 5

Ha az UV-index közepes (3-5), javasoljuk, hogy viselj pólót a közvetlen napfényben, valamint sapkában és napszemüvegben menj a strandra vagy kirándulni.
Ne feledkezz meg a bőrödnek megfelelő, legalább 15-ös fényvédőfaktorú fényvédőről sem.

UV INDEX: 6 - 7

A magas UV-index (6-7) egy dolgot jelent: le kell takarni a vállat és a hátat, hogy ne égjen le.
Ne feledkezzünk meg a sapkáról és a napszemüvegről sem, amelyek védik az érzékeny fejbőrt és a szemet. Az ajkak vékony bőrét fényvédőfaktoros ajakbalzsammal is jó védeni.
És persze ebben az esetben a bőrtípusodnak megfelelő, 20-as és magasabb védelemmel ellátott napozókrém az ideális.
A napozást pedig váltogasd árnyékolással, hogy a tested ne hevüljön fel.

uv index 6-7

uv index 8-10

UV INDEX: 8 - 10

Ha az UV-index nagyon magas (8-10), 11 és 15 óra között ne tartózkodj közvetlen napsütésben. Még ha árnyékban is vagy, ne feledkezz meg a szükséges védelmről. Legyen az alapfelszerelés része a hosszú ujjú ruha, a sapka, a napszemüveg és a napozókrém min. 20-as fényvédőfaktorral.

UV-INDEX: 11 ÉS MAGASABB

A rendkívül magas UV-index (11-12) csak egy dolgot jelent: ebédidőben tilos a napon tartózkodni. A napsugárzás ilyenkor a legerősebb.
Ha kimész a napra, ne felejtsd a fejfedőt, a napszemüveget és a hosszú ujjú ruházatot, hogy megfelelően védd a bőrödet.
Ebben segít a bőrtípusodnak megfelelő, magas fényvédőfaktorú napozókrém is. 

UV-INDEX 11 ÉS MAGASABB

TUDJ MEG TÖBBET AZ UV-SUGÁRZÁSRÓL

MI AZ AZ UV-SUGÁRZÁS?

A nap nem mumus, nagyon fontos a szervezetünk számára. Amellett, hogy javítja a hangulatot, D-vitaminnal is ellátja szervezetünket, amely támogatja az immunrendszert és hozzájárul a szervezetünk megfelelő működéséhez.
Mi az az UV-sugárzás, és mi a különbség az UVA, az UVB és az ultraibolya sugárzás között?
Az UV-sugarak visszaverődése a bőrről

Az UVB sugarak nem csak a melanin termelődését serkentik, hanem felelősök a barnulásért is, viszont az esetleges leégés okozói is. Az UVA sugarak nem játszanak olyan nagy szerepet a leégésben, viszont felelősek a napallergiáért és a bőr korai öregedéséért.
Ezért kombinálunk különböző UV-szűrőket a NIVEA SUN termékekben, hogy a lehető legteljesebb mértékben védjük a bőrödet. Termékeinkben konkrétan ásványi UV-szűrőkkel, például titán-dioxiddal találkozhatsz.

Az ásványi UV-szűrők tükörként verik vissza az UV-sugarakat a bőrről. A szerves UV-szűrők pedig a káros UV-sugárzást ártalmatlan hővé alakítják.
Az UVA és UVB sugárzás elleni ideális védelem érdekében különböző UV-szűrőket kombinálunk. NIVEA SUN termékcsalád tagjai UV-szűrők kiegyensúlyozott kombinációját tartalmazzák, hogy átfogó fényvédelmet biztosítsanak a bőrnek. 

ISMERED AZ UV-SUGÁRZÁS BŐRRE VONATKOZÓ KOCKÁZATAIT?

MIÉRT FONTOS AZ UV-VÉDELEMRE GONDOLNI

LEÉGÉS

LEÉGÉS

A napsugárzás általában egészséges, és jótékony hatással van a szervezetünkre. Elősegíti a boldogsághormon termelődését, szép barnaságot kölcsönöz a bőrünknek, ám negatív hatással is lehet rá. Az UVB sugarak behatolhatnak a bőr felső rétegébe, és fájdalmas égési sérüléseket okozhatnak.

BŐRKÁROSODÁS

BŐRKÁROSODÁS

A napsugarak mosolyt varázsolhatnak ajkunkra. Ugyanakkor serkentik a bőr D-vitamin termelését. Ez nagyon fontos a csontok erőssége és általában az egészségünk szempontjából. Mindig gondolni kell azonban az UV-sugárzás kockázataira. Az UVB-sugarak károsíthatják a sejt DNS-ét, ami a legrosszabb esetben bőrrákhoz vezethet. 

BŐRÖREGEDÉS

BŐRÖREGEDÉS

Az UVA sugarak behatolnak a dermisbe, amely a bőr mélyrétege. Bár gyakran nem vagyunk tisztában a hatásukkal, mert nem érezzük azt a bőrön, szabad gyököket képeznek, amelyek károsíthatják a bőrsejteket és a DNS-t. Ez pedig bőrallergiához vagy bőröregedéshez vezethet. Tudtad, hogy a ráncok akár 80%-át az UVA sugárzás okozza? 

OLVASD EL A FÉNYVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS TIPPJEINKET

BIZTONSÁGBAN A NAPON

Az aktuális UV-index ismerete remek alap. Tippjeink azonban csak általános ajánlások, melyeket mindig a bőrtípushoz kell igazítani.

Az UV-sugárzás intenzitása napközben változik, és függ a tartózkodási helyedtől. Ráadásul a homok, a hó és a víz növeli a sugárterhelést. Ez azt jelenti, hogy az UV-index még magasabb is lehet, ezért a fényvédelmet mindig a tervezett tevékenységhez kell igazítani. A fényvédő krém kiválasztásakor az UV-index mellett vegyük figyelembe a bőrtípusunkat is, és ügyeljünk a helyes felvitelre is.

Érdekel valami konkrét dolog a napsugárzással kapcsolatban? Kérj tanácsot bőrgyógyászodtól, és tudd meg, hogyan védekezz megfelelően az UV-sugárzással szemben.
Ezen kívül elolvashatod egyéb napfénnyel foglalkozó cikkeinket is.

MILYEN FÉNYVÉDELEM FELEL MEG A BŐRTÍPUSODNAK

MILYEN FÉNYVÉDELEM FELEL MEG A BŐRTÍPUSODNAK

HOGYAN VIGYÜK FEL HELYESEN A FÉNYVÉDŐKET

HOGYAN VIGYÜK FEL HELYESEN A FÉNYVÉDŐKET

MIT TEGYÜNK, HA MÁR LEÉGTÜNK

MIT TEGYÜNK, HA MÁR LEÉGTÜNK