UV-kalkulátor

UV-kalkulátor: Ismerd meg a régiód UV-indexét

Tartsd szemmel rendszeresen a városod UV-indexét, és óvd a bőrödet a napsugárzástól.

UV-kalkulátor

TUDD MEG A VÁROSOD UV-INDEXÉT

Az UV-index minden nap változik, és mutatja az UV-sugárzás aktuális erősségét a régiódban.
Az indexskála öt kategóriára oszlik, az alacsonytól (1-2) a rendkívül magasig (11+). Minden kategóriához tartozik egy lista azokról az ajánlásokról, amelyeket követned kellene, hogy megvédd a bőrödet a naptól.
Minél magasabb az index, annál erősebbek a sugarak. Ez a besorolás minden bőrtípusra és a világ minden pontjára vonatkozik.
Itt minden nap ellenőrizheted a környéked UV-indexét, és ennek megfelelően védheted a bőrödet a napsugárzástól.

TUDNI SZERETNÉM, MILYEN AZ UV-INDEX:

A város neve segít az aktuális UV-index érték pontosabb meghatározásában

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Az UV index alacsony itt: [city]

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Ez átlagos UV indexnek számít itt: [city]

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Ez magas UV-indexnek számít itt: [city]

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Ez nagyon magas UV-indexnek számít itt: [city]

A TE UV INDEXED [uvIndex]

Ez nagyon magas UV-indexnek számít itt: [city]

NÉZZ MEG EGY MÁSIK HELYSZÍNT
UV-INDEX

UV-INDEX

UV-INDEX: 0 - 2

Ha az UV-index alacsony (0-2), akkor nincs nagy esély a leégésre.
Ennek ellenére érdemes védeni a bőrt, és fényvédőfaktoros bőrápolókat használni.
Milyen fokú védelmet használjunk? Ezt könnyű meghatározni. Csak az UV-indexet kell megszorozni kettővel, és megkapjuk a fényvédőfaktor ideális értékét. De mindig győződj meg róla, hogy az adott termék megfelel a bőrtípusodnak.

uv index 0-2

uv index 3-5

UV-INDEX: 3 - 5

Ha az UV-index közepes (3-5), javasoljuk, hogy viselj pólót a közvetlen napfényben, valamint sapkában és napszemüvegben menj a strandra vagy kirándulni.
Ne feledkezz meg a bőrödnek megfelelő, legalább 15-ös fényvédőfaktorú fényvédőről sem.

UV INDEX: 6 - 7

A magas UV-index (6-7) egy dolgot jelent: le kell takarni a vállat és a hátat, hogy ne égjen le.
Ne feledkezzünk meg a sapkáról és a napszemüvegről sem, amelyek védik az érzékeny fejbőrt és a szemet. Az ajkak vékony bőrét fényvédőfaktoros ajakbalzsammal is jó védeni.
És persze ebben az esetben a bőrtípusodnak megfelelő, 20-as és magasabb védelemmel ellátott napozókrém az ideális.
A napozást pedig váltogasd árnyékolással, hogy a tested ne hevüljön fel.

uv index 6-7

uv index 8-10

UV INDEX: 8 - 10

Ha az UV-index nagyon magas (8-10), 11 és 15 óra között ne tartózkodj közvetlen napsütésben. Még ha árnyékban is vagy, ne feledkezz meg a szükséges védelmről. Legyen az alapfelszerelés része a hosszú ujjú ruha, a sapka, a napszemüveg és a napozókrém min. 20-as fényvédőfaktorral.

UV-INDEX: 11 ÉS MAGASABB

A rendkívül magas UV-index (11-12) csak egy dolgot jelent: ebédidőben tilos a napon tartózkodni. A napsugárzás ilyenkor a legerősebb.
Ha kimész a napra, ne felejtsd a fejfedőt, a napszemüveget és a hosszú ujjú ruházatot, hogy megfelelően védd a bőrödet.
Ebben segít a bőrtípusodnak megfelelő, magas fényvédőfaktorú napozókrém is. 

UV-INDEX 11 ÉS MAGASABB

TUDJ MEG TÖBBET AZ UV-SUGÁRZÁSRÓL

MI AZ AZ UV-SUGÁRZÁS?

A nap nem mumus, nagyon fontos a szervezetünk számára. Amellett, hogy javítja a hangulatot, D-vitaminnal is ellátja szervezetünket, amely támogatja az immunrendszert és hozzájárul a szervezetünk megfelelő működéséhez.
Mi az az UV-sugárzás, és mi a különbség az UVA, az UVB és az ultraibolya sugárzás között?
Az UV-sugarak visszaverődése a bőrről

Az UVB sugarak nem csak a melanin termelődését serkentik, hanem felelősök a barnulásért is, viszont az esetleges leégés okozói is. Az UVA sugarak nem játszanak olyan nagy szerepet a leégésben, viszont felelősek a napallergiáért és a bőr korai öregedéséért.
Ezért kombinálunk különböző UV-szűrőket a NIVEA SUN termékekben, hogy a lehető legteljesebb mértékben védjük a bőrödet. Termékeinkben konkrétan ásványi UV-szűrőkkel, például titán-dioxiddal találkozhatsz.

Az ásványi UV-szűrők tükörként verik vissza az UV-sugarakat a bőrről. A szerves UV-szűrők pedig a káros UV-sugárzást ártalmatlan hővé alakítják.
Az UVA és UVB sugárzás elleni ideális védelem érdekében különböző UV-szűrőket kombinálunk. NIVEA SUN termékcsalád tagjai UV-szűrők kiegyensúlyozott kombinációját tartalmazzák, hogy átfogó fényvédelmet biztosítsanak a bőrnek. 

ISMERED AZ UV-SUGÁRZÁS BŐRRE VONATKOZÓ KOCKÁZATAIT?

MIÉRT FONTOS AZ UV-VÉDELEMRE GONDOLNI

LEÉGÉS

LEÉGÉS

A napsugárzás általában egészséges, és jótékony hatással van a szervezetünkre. Elősegíti a boldogsághormon termelődését, szép barnaságot kölcsönöz a bőrünknek, ám negatív hatással is lehet rá. Az UVB sugarak behatolhatnak a bőr felső rétegébe, és fájdalmas égési sérüléseket okozhatnak.

BŐRKÁROSODÁS

BŐRKÁROSODÁS

A napsugarak mosolyt varázsolhatnak ajkunkra. Ugyanakkor serkentik a bőr D-vitamin termelését. Ez nagyon fontos a csontok erőssége és általában az egészségünk szempontjából. Mindig gondolni kell azonban az UV-sugárzás kockázataira. Az UVB-sugarak károsíthatják a sejt DNS-ét, ami a legrosszabb esetben bőrrákhoz vezethet. 

BŐRÖREGEDÉS

BŐRÖREGEDÉS

Az UVA sugarak behatolnak a dermisbe, amely a bőr mélyrétege. Bár gyakran nem vagyunk tisztában a hatásukkal, mert nem érezzük azt a bőrön, szabad gyököket képeznek, amelyek károsíthatják a bőrsejteket és a DNS-t. Ez pedig bőrallergiához vagy bőröregedéshez vezethet. Tudtad, hogy a ráncok akár 80%-át az UVA sugárzás okozza? 

OLVASD EL A FÉNYVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS TIPPJEINKET

BIZTONSÁGBAN A NAPON

Az aktuális UV-index ismerete remek alap. Tippjeink azonban csak általános ajánlások, melyeket mindig a bőrtípushoz kell igazítani.

Az UV-sugárzás intenzitása napközben változik, és függ a tartózkodási helyedtől. Ráadásul a homok, a hó és a víz növeli a sugárterhelést. Ez azt jelenti, hogy az UV-index még magasabb is lehet, ezért a fényvédelmet mindig a tervezett tevékenységhez kell igazítani. A fényvédő krém kiválasztásakor az UV-index mellett vegyük figyelembe a bőrtípusunkat is, és ügyeljünk a helyes felvitelre is.

Érdekel valami konkrét dolog a napsugárzással kapcsolatban? Kérj tanácsot bőrgyógyászodtól, és tudd meg, hogyan védekezz megfelelően az UV-sugárzással szemben.
Ezen kívül elolvashatod egyéb napfénnyel foglalkozó cikkeinket is.

MILYEN FÉNYVÉDELEM FELEL MEG A BŐRTÍPUSODNAK

MILYEN FÉNYVÉDELEM FELEL MEG A BŐRTÍPUSODNAK

HOGYAN VIGYÜK FEL HELYESEN A FÉNYVÉDŐKET

HOGYAN VIGYÜK FEL HELYESEN A FÉNYVÉDŐKET

MIT TEGYÜNK, HA MÁR LEÉGTÜNK

MIT TEGYÜNK, HA MÁR LEÉGTÜNK