nő feküdt a napon

Melyek a fizikai fényvédő és a kémiai fényvédő közötti különbségek?

A fizikai vagy a kémiai fényvédő jobb a bőrödnek? Ismerd meg mindkettő működését és előnyeit, hogy eldönthesd, melyiket használd.

FIZIKAI VAGY KÉMIAI FÉNYVÉDŐ?

Köztudott, hogy a napvédő krém fontos mindenkinek, aki a napon tartózkodik, hogy megvédje a bőrt a káros UV-sugaraktól. A legjobb ha a napi használata szokásoddá válik, még akkor is, ha kint felhős az idő.

A napi fényvédelem segít megóvni a bőröd, és csökkenti a napkárosodás kockázatát. Ráadásul segít megelőzni a napozás okozta korai bőröregedést, például az öregségi foltokat, a ráncokat és a megereszkedett bőrt. 

A fényvédőknek két fő típusa van, a fizikai fényvédő és a kémiai fényvédő. Ezek különböző módon működnek, és fontos megérteni, hogyan működnek, és milyen előnyökkel jár az egyik a másikhoz képest. Itt végigvesszük, hogyan működnek az ásványi és a kémiai fényvédők, mi a különbségük, és azzal zárjuk, hogy melyiket érdemes választanod.

Mi a fizikai fényvédő?

A fizikai fényvédőt gyakran ásványi fényvédőnek is neveznek, s úgy fejti ki hatását, hogy alkalmazásakor a bőr felszínén marad, és szűri a nap káros UV-sugárzását. 

A fizikai/ásványi fényvédő aktív összetevői a cink-oxid vagy a titán-dioxid. Ezek az ásványi anyagok apró részecskéket tartalmaznak, amelyek a bőrön ülve fizikai gátat képeznek. Ez a gát védi a bőrt, és az UVA és UVB sugarak visszaverődnek róla.

Az ásványi fényvédőkre gyakran hivatkoznak naptejként, bár tudnia kell, hogy egyetlen fényvédő sem képes az összes UV-sugárzást blokkolni.

Mi a kémiai fényvédő?

A kémiai fényvédő más, mivel az a bőrbe felszívódik, és az UV-sugarak inaktiválásával, kémiai reakcióval véd. A kémiai fényvédő krém a legnépszerűbb formája a fényvédő krémeknek, és általában könnyebb és vékonyabb.

A kémiai fényvédőkben leggyakrabban használt hatóanyagok az avobenzon, az oktinoxát és az oxibenzon. Ezek az összetevők úgy működnek, hogy inaktiválják az UV-sugarakat, és kis mennyiségű hővé alakítják őket, mielőtt azok behatolnának a bőrbe. 

Mindenképpen keress széles spektrumú kémiai fényvédőt, a legtöbb ilyen, de fontos ellenőrizni. A széles spektrumú fényvédő azt jelenti, hogy az UVA és UVB sugarak ellen is véd.

Fontos megjegyezni, hogy a krém a teljes tervezett védelmet nyújtsa, 15-30 percbe telik, mire a hatóanyagok felszívódnak a bőrbe.  Ezt szem előtt tartva ügyelj arra, hogy vidd fel a krémet időben, mielőtt kimennél a napra.


BIZTONSÁGOSAK A KÉMIAI FÉNYVÉDŐK?

gyömbér göndör hajú lány, aki Nivea SPF krémet tart

Nincs bizonyíték arra, hogy a kémiai fényvédő krémek használata nem lenne biztonságos. A legtöbb esetben nincs olyan napvédő krémtípus, amely feltétlenül jobb lenne a másiknál, ez a preferencián múlik, és azon, hogy mi a kényelmes a bőrünknek.

Egyes fényvédőkben található vegyi anyagok irritálhatják egyes emberek bőrét, különösen a kisgyermekekét vagy az olyan bőrbetegségekben szenvedőkét, mint az ekcéma vagy a rosacea. Ezekben az esetekben ajánlott olyan fizikai fényvédőt használni, amely a bőr felszínén ül, mivel ezeket általában jobban elviseli a bőr. 

A NIVEA Sensitive Immediate Protect napallergia elleni napozó spray remek választás, ha érzékeny bőrre dermatológiailag jóváhagyott fényvédőt keresel, amely azonnali védelmet nyújt az UVA és UVB sugarak, valamint a nap okozta irritációk ellen. Illatanyagmentes és vízálló formulával készült, így tökéletesen alkalmas a napozás élvezetére, még érzékeny bőrűek számára is.


FIZIKAI VAGY KÉMIAI FÉNYVÉDŐ - MILYEN ELŐNYEI VANNAK AZ EGYIKNEK A MÁSIKKAL SZEMBEN?

Bár nincs olyan fényvédő, amelyik jobb lenne a másiknál, mindegyiknek megvan a maga előnye.

Az ásványi fényvédő előnyei:

Azonnali védelem
Az ásványi/fizikai fényvédő krémek felvitele után azonnali fényvédelmet nyújt, és nem kell 15-30 perc a hatás kifejtéséhez.

Jobb az érzékeny bőr számára
Mivel a bőrön ül, nem pedig felszívódik, kevésbé valószínű, hogy irritációt okoz. Ezért az ásványi fényvédő krémek általában jobbak a gyermekek és az érzékenybőrűek számára.

Nem valószínű, hogy eltömíti a pórusokat
Mivel nem hatol mélyen a bőrbe, kevésbé valószínű, hogy eltömíti a pórusokat, ami néha hozzájárulhat a pattanások kialakulásához.

Nem szivárog be a szembe
Mivel az ásványi fényvédő a bőr felszínéhez tapad, kevésbé valószínű, hogy a szembe vagy más érzékeny területekre folyik, ami csíphet és irritációt okozhat. 

Jobbnak tekinthető a környezet számára
A kémiai fényvédő összetevők, az oktinoxát és az oxibenzon köztudottan a korallzátonyok kifehéredését okozhatják, ez a korallok elpusztulását és színük elvesztését jelenti. 

afro hajú nő, kezében egy Nivea SPF 50 krémmel

 

Az ásványi/fizikai fényvédő krémek felvitele után azonnali fényvédelmet nyújt, és nem kell 15-30 perc a hatás kifejtéséhez.

 
sötét hosszú hajú lány, kezében egy Nivea Q10 SPF arckrém

A kémiai fényvédő előnyei:

Ellenállóbb a vízzel és az izzadsággal szemben
Mivel a kémiai fényvédő felszívódik a bőrbe, ellenállóbbá válik a vízzel és az izzadsággal szemben. Gyakorta ezt választják a sűrűn sportolók vagy akik sok időt töltenek vízben.

Nem hagy fehér réteget/csíkokat a bőrön
A kémiai fényvédők általában könnyebb összetételűek, és nem hagynak fehér réteget a bőrön, nem úgy, mint a sűrűbb összetételű fizikai fényvédők. 

Könnyebb alkalmazás
A kémiai fényvédők hígabb formulája miatt könnyebb a bőrre felvinni. Ezért kisebb mennyiségre van szükség a bőr nagy területének lefedéséhez, mivel a krém könnyebben eloszlik. 

Gyakran keveredik más előnyös összetevőkkel
A kémiai fényvédők gyakran más összetevőkkel, például peptidekkel, antioxidánsokkal és enzimekkel együtt készülnek, amelyek további bőrvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.


NAPVÉDŐ A KORALLZÁTONYOK VÉDELMÉNEK ÉRDEKÉBEN

Bár a kémiai fényvédő szereket károsabbank tartják a környezetre nézve, ám ez nem igaz a NIVEA fényvédőkre. Sok más kémiai fényvédő krém esetében ez az oktinoxát és oxibenzon nevű vegyi anyagok miatt van így, amelyek korallfehéredést okoznak. Ez azért következik be, mert az óceánban való úszáskor a fürdőzök olyan kémiai fényvédőket viselnek, amelyek ezeket az összetevőket tartalmazzák. Mivel a NIVEA számára fontos a környezetről való gondoskodás, minden NIVEA fényvédő krém mellőzi a korallzátonyokra káros összetevőket. A NIVEA fényvédők speciálisan úgy vannak összeállítva, hogy nem tartalmazzák ezeket a fehérítő vegyi anyagokat.


KÉMIAI VAGY FIZIKAI FÉNYVÉDŐT VÁLASSZUNK?

Nem létezik egy univerzális fényvédő, amelyet választanod kellene, a választás inkább az egyéni bőrtípustól és preferenciáktól függ, mint pl., hogy érzékeny-e a bőröd, vagy ha aktív életmódot élsz, bizonyára megfelelőbb, hogy a fényvédelem ne mosódjon le olyan könnyen. Bőrtípusod felmérésével és az egyes termékek előnyeinek mérlegelésével elegendő információval kell rendelkezned ahhoz, hogy kiválaszd a számodra legmegfelelőbb fényvédőt.

A NIVEA Protect & Moisture Lotion SPF50+ sok más fényvédővel együtt hibrid fényvédőnek számít. Ez a fényvédő az ásványi fényvédőktől elvárt azonnali UV-védelmet nyújtja, miközben a kémiai fényvédőktől megszokott előnyöket is kínálja, mint például a vízállóság. Az ásványi fényvédő széles spektrumú lefedettségét ötvözi, miközben nem hagy látható réteget a bőrön. A hibrid fényvédők kiválóan alkalmasak azok számára, akik szeretik az ásványi fényvédők védelmét, de küzdenek a látható fehér réteggel, amelyet ezek általában a bőrön hagynak.

A NIVEA Lumnious 630 fényvédő arckrém egy nagyszerű, napi használatra alkalmas hibrid arckrém. Miközben azonnali SPF50 védelmet nyújt, ultrakönnyű összetevőinek köszönhetően a bőr gyorsan beszívja, sima bőrérzetet biztosít, miközben csökkenti a napfoltok megjelenését.

Ami nagyon fontos, az az SPF szint. Az SPF az a védelmi szint, amelyet a bőröd megkap. Amennyiben huzamosabb ideig tervezel a napon tölteni, legalább SPF30-as fényvédő faktorral kell védened a bőröd.

nő a tengerparton Nivea SPF krémet alkalmazva

 

Nem létezik egy univerzális fényvédő, amelyet választanod kellene, a választás inkább az egyéni bőrtípustól és preferenciáktól 


TALÁLD MEG A SZÁMODRA LEGMEGFELELŐBB FÉNYVÉDŐT

Minden NIVEA napvédő krémet szeretettel fejlesztettünk ki, hogy ápolják és biztonságban tartsák bőrödet. Ha magas SV védelemre, vagy érzékeny bőrre való fényvédőre van szükséged, a NIVEA-nál megtalálod a napvédő krémek széles választékának köszönhetően. A naptej vagy fényvédő krém használata minden bőrtípus számára ajánlott, mert a NIVEA ápoló készítményei nemcsak védik a bőrt a naptól, hanem egyúttal táplálják is.