ember kerüli az izzadságot

AZ ERŐS IZZADÁS OKAI ÉS GYÓGYMÓDJAI

Minden, amit a túlzott izzadás kezeléséről tudni kell

AZ ERŐS IZZADÁS OKAI ÉS GYÓGYMÓDJAI

Izzadással hűti le magát testünk túlmelegedés esetén. Például amikor megerőltetjük magunkat, forró éghajlaton vagy akár egy izzasztó jógaórán járunk. Az erős vagy hirtelen izzadás okai, tarkóizzadás okai, és a túlzott hónaljizzadás okai közé mind ezek és minden más hirtelen érkező stresszhatás is sorolhatóak, s a legtöbb ilyen esetben számolhatunk is azzal, hogy izzadni fogunk, ami egy teljesen normális folyamat, ezért álljon itt az izzadás három fő funkciója:
 
 - Szabályozza a testhőmérsékletünket, amikor melegünk van
 - Védi a létfontosságú szerveket a túlmelegedéstől
 - Fenntartja a homeosztázist (37C) - azt a hőmérsékletet, amelyen a testünk a legjobban működik.
 - Hidratálja a bőrt

MIT JELENT AZ ERŐS IZZADÁS?


nő a kezében egy Nivea testpermet

Mit jelent tehát a túlzott izzadás és melyek az erős izzadás okai? A túlzott izzadás azt jelenti, hogy a tested akkor izzad,  amikor nincs szüksége a lehűlésre. Ezegy gyakori állapot, amely gyógyszerekre adott reakcióként, egészségi állapotra  adott válaszként vagy látszólag minden ok nélkül történik - még akkor is, ha nincs melegünk.

MELYEK AZ ERŐS IZZADÁS OKAI?

A túlzott izzadásnak két fő típusa van - elsődleges és másodlagos. Mindegyiknek más-más oka van. Az elsődleges hiperhidrózis örökletes, és gyakran valamelyik rokonodnak ugyanilyen vagy hasonló helyzetben találja magát. A genetikai tényezőkön kívül gyakran nincsenek nyilvánvaló okok. Általában a kéz, a láb és az arc izzad ilyenkor.
 
 A másodlagos hiperhidrózisnak azonban számos ismert oka van - szívbetegség, cukorbetegség, elhízás és a szorongás csak néhány ezek közül. Ez a fajta túlzott izzadás az egész testet érinti.
 
 A hiperhidrózis éjszakai izzadást is okozhat. Hatása nagyon hasonló a másodlagos hiperhidrózishoz, de alvás közben történik.


A TÚLZOTT IZZADÁS MEGELŐZÉSE

Nem számít, hogy mi okozza, a túlzott izzadás megállításának és a kezelések alkalmazásának ismerete segíthet, amikor a legnagyobb szükség van rá. Szerencsére, sok mindent tehetsz a túlzott izzadás ellen – a ruházatod megváltoztatásától kezdve a táplálkozásodon át a gyógyszeres és orvosi megoldásokig:
A TÚLZOTT IZZADÁS MEGELŐZÉSE

1. VISELJ LAZA, NEDVSZÍVÓ RUHÁZATOT

A bő ruházat (például túlméretezett pólók) viselése segíthet a hiperhidrózis jeleinek minimalizálásában. A zoknik és az izzadságpántok szintén segítenek nedvesség felszívásában, és a nap folyamán könnyen cserélhetők. 
 Általában a légáteresztő anyagok, például a pamutruházat választása a nem légáteresztő anyagokkal szemben szintén segíthet. Ez vonatkozik az ágyra is. 
 Ha éjszaka túlzott izzadást tapasztalsz, győződj meg arról, hogy minden ágyneműd a lehető leglégáteresztőbb, és esetleg nyiss ablakot a hűvös légáramlás érdekében.

A TÚLZOTT IZZADÁS MEGELŐZÉSE

2. HŰTSD LE MAGAD

A lehető leghűvösebb helyen való tartózkodás is segíthet az izzadtságszint csökkentésében.Nagyon meleg időben segíthet, ha egy ventilátort tartunk a közelünkben, valamint ha távol tartjuk magunkat a közvetlen napfénytől. Az is segíthet, ha a bőrápoló termékeket a hűtőben tartod, mivel ezek hűsítő hatásúak lesznek, amikor a bőrödön alkalmazod őket.

A TÚLZOTT IZZADÁS MEGELŐZÉSE

3. BIZONYOS ÉTELEK KERÜLÉSE, ÉS ÉTRENDVÁLTOZTATÁS

Az is ésszerű, ha távol tartod magad bizonyos ételektől, amelyekről tudod, hogy növelhetik az izzadás szintjét. A fűszeres ételek (amelyek általában kapszaicint tartalmaznak) és az alkohol kerülése segíthet az izzadtságszint kordában tartásában. A koffein szintén növeli az izzadást a mellékvesékre gyakorolt hatása miatt. Ezzel szemben vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek a túlzott izzadáson. Az antioxidánsokban gazdag olívaolaj és a nyugtató hatású zöld tea jó kiindulópont.
 
 A kisebb étkezések fogyasztása is okos dolog. A kisebb és gyakrabban történő étkezés megköveteli, hogy a szervezet kevesebb hőt termeljen az emésztési folyamat részeként.

A TÚLZOTT IZZADÁS MEGELŐZÉSE

4. GYÓGYSZERÉSZETI MEGOLDÁSOK

A praktikus megoldásokon túlmenően a helyi gyógyszertárban vény nélküli megoldások is kaphatóak. A legtöbb gyógyszertár izzadságpárnákat is kínál a különösen izzadós területekre (például a hónaljra), vény nélkül kapható tablettákat (például zsályát tartalmazó szereket) és nagyon erős izzadásgátlókat. 
 
 A dezodorról egy erős izzadásgátlóra való átállás egy apró, de hatékony változtatás. Fedezd fel NIVEA izzadásgátlóinak kínálatát, hogy megtaláld a számodra tökéletes terméket. 
 
 Próbálj ki egy olyan erős izzadásgátlót, mint a NIVEA Dry Comfort izzadásgátló golyós deó, amely 96 órán keresztül segít elfedni a nemkívánatos szagokat. 
 
 Az izzadásgátló használata elzárja az izzadságcsatornákat, ami azt jelenti, hogy izzadni fogsz így is - de az izzadság nem éri el a bőröd felszínét. Míg a dezodor nem befolyásolja az izzadtságszintet, csak kellemesebbé teszi az izzadtságszagot.

A TÚLZOTT IZZADÁS MEGELŐZÉSE

5. ALKALMAZZ IZZADÁSGÁTLÓT LEFEKVÉS ELŐTT

A jó izzadásgátló hatása csak bizonyos idő elteltével jelentkezik. Javasoljuk, hogy az izzadásgátlót éjszaka alkalmazd, mivel ilyenkor általában alacsonyabb az izzadtságszint. Éjszaka hajlamosak vagyunk  kevésbé izzadni, mivel a testünk kevésbé aktív, így ez a tökéletes idő arra, hogy az összetevők kifejtsék hatásukat a verejtékcsatornákban és csökkentsék az izzadtságszintet.

A TÚLZOTT IZZADÁS MEGELŐZÉSE

6. HOSSZÚ TÁVÚ ORVOSI MEGOLDÁSOK

A súlyos, nehezen kezelhető túlzott izzadás esetén a gyakorlati és gyógyszeres megoldásokon túlmenően néhány hosszabb távú, túlzott izzadás elleni kezelés is rendelkezésre áll. Mivel a túlzott izzadás a verejtékmirigyekből ered, ezek orvosilag is kezelhetők. Az orvosok dönthetnek úgy, hogy a mirigyeket iontoforézissel kezelik - egy nedves betéten keresztül gyengéd elektromos árammal, amely átmenetileg leállítja a verejtékmirigyet. 
 
 Az izzadságmirigyeket Botox-szal is lehet kezelni. A hónaljba adott injekciók hatékonyak, mivel a botox blokkolja a hónalj alatti neurotranszmittereket, hogy ne termeljenek annyi izzadságot. Ennél drasztikusabb megoldás az izzadságmirigy-eltávolító műtét, amely fizikailag távolítja el a problémát.

Mindenképpen konzultálj orvosoddal vagy a helyi háziorvosoddal, mielőtt fontolóra vennéd e hosszú távú lehetőségek bármelyikét.