A LÁTHATATLAN LÁTHATÓVÁ VÁLIK

Egy UV-kamera segítségével megmutatjuk, hogy miként „látja” a nap a bőrünket.

UV KAMERA

NIVEA SUN NAPOZÓ TERMÉKEK: A LÁTHATATLAN LÁTHATÓVÁ VÁLIK

Szeretjük, ha a bőrünket simogatja a napfény. Ám UV-sugarai nyomokat hagyhatnak a bőrünkön. A NIVEA SUN és Thomas Leveritt író, festő- és fotóművész együttműködése most láthatóvá teszi a láthatatlant. Egy UV-kamera segítségével megmutatjuk, hogy miként „látja” a nap a bőrünket. Az UV-kamera közvetlenül láthatóvá teszi bőrünkön az UV-sugárzást, és elénk tárja, hogy mekkora különbséget jelent a napvédő termékek használata. Védd a bőröd és óvd a szeretteidét is.

UV KAMERA

HOGYAN MŰKÖDIK AZ UV-KAMERA?

Termékek napozáshoz

A kamera segítségével megjeleníthetők a napfényben található UV-sugarak, melyek szabad szemmel nem láthatóak. Ezenkívül a kamera rögzíti és bemutatja az UV-sugárzás és a bőr között lejátszódó reakciót. A normál kamerák nem érzékelik a fényspektrum ezen tartományát. A különleges kamera viszont nyári napokon a szabadban vagy zárt térben speciális UV-megvilágítás mellett használható.

Az UV-képrögzítési technológia segítségével a képek megjelenítik és kiemelik a bőr pigmentációját. A normál fényviszonyokkal összehasonlítva a képeken a világosabb bőr még világosabban, a sötétebb bőr pedig még sötétebben jelenik meg. Az egyenetlen, foltszerű pigmentáció az UV-sugárzás okozta károsodás jele, mely elsősorban azokon a területeken alakul ki, melyek rendszeresen ki vannak téve UV-sugárzásnak: például az arcon vagy a kezeken.VIDEÓK

ÓVD MAGAD ÉS CSALÁDOD

Mi az az FF?


Melyik napvédő a legjobb számodra?
Tudj meg többet a fényvédőfaktorról!
Megmutatjuk, hogy miként tudod kiszámolni a számodra ideális értéket.

A strandon is elég a fényvédővel ellátott nappali krém?

A megfelelő napvédő kiválasztásával tökéletes védelmet nyújthatsz a bőrödnek, és élvezheted a napozás örömét. Ismerd meg a bőröd igényét, és élvezd a nyarat leégés nélkül.

Milyen könnyen kopik le a napvédő krém?


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

SZERETNÉL TÖBBET TUDNI?

ITT MEGTALÁLOD A VÁLASZT
MIRŐL SZÓL „A NIVEA SUN LÁTHATÓVÁ TESZI A LÁTHATATLANT“ KAMPÁNY?
A kampányt a NIVEA SUN és Thomas Leveritt író, festő- és fotóművész együtt indította el, hogy UV-videofelvételek segítségével tájékoztatást nyújtsanak az embereknek a napsugárzás okozta bőrkárosodásokról. A videó bemutatja, hogy a napvédő termékek hogyan nyelik el az UV-sugárzást, és ezáltal hogyan válik bőrünk sötétebb árnyalatúvá a felvételeken. Reményeink szerint a kampány segítségével sikerül felhívni a figyelmet arra, hogy milyen következményekkel jár, ha bőrünket fényvédelem nélkül tesszük ki az UV-sugárzásnak. Mindezzel az a célunk, hogy támogassuk a napvédő termékek felelősségteljes és tudatos használatát.

MIÉRT ÉRZI A NIVEA FELADATÁNAK, HOGY TÁJÉKOZTATÁST ADJON AZ UV-SUGÁRZÁS VESZÉLYEIRŐL? 
A NIVEA Sun név több mint 55 éve egyet jelent a hatékony napvédelemmel, és világszerte ez a piacvezető márka a napvédővédő termékek között. Jelenlegi globális piacvezetőként mindenki másnál intenzívebben foglalkozunk a bőr védelmével és ápolásával.  Sajnos szerte a világon még sokan vannak, akik nem gondoskodnak bőrük megfelelő védelméről, és kiteszik azt az UV-sugárzás veszélyeinek. Kutatási eredményeink szerint ennek az egyik fő oka az, hogy ezek az emberek sem az UV-sugárzás hatásairól, sem pedig a napvédő termékek működéséről nem rendelkeznek elegendő információval. Éppen ezért kampányunkkal szeretnénk tudatosítani a fényvédelem fontosságát, hogy mindenki biztonságosan élvezhesse a napozás minden pillanatát. 

MI A KAMPÁNY ELSŐDLEGES CÉLJA? 
Kampányunkkal szeretnénk megmutatni a napvédő termékek használóinak, hogy helyesen cselekednek. Ugyanakkor azokat is szeretnénk ráébreszteni az UV-sugárzás elleni védelem fontosságára, akik nem használnak ilyen termékeket. UV-kamera segítségével különböző emberekről készítettünk felvételeket, hogy szemléltessük, milyen hatást gyakorol a napsugárzás a bőrünkre, és hogyan nyújtanak védelmet a fényvédő termékek. A technikai jellegű részletek mellett rögzítettük az emberek reakcióit is abban a pillanatban, amikor ráébrednek az UV-sugárzás hatásaira és következményeire. A filmben megjelenő emberek őszinte és vágatlan reakciói központi szerepet játszanak a kampányban: az a feladatuk, hogy meggyőzzék a nézőket a bőr napvédelmének fontosságáról.

A NIVEA NEM EGY MÁR LÉTEZŐ MÓDSZERT HASZNÁL AZ UV-SUGÁRZÁS KÁROS HATÁSAINAK A BEMUTATÁSÁRA? NEM LETT VOLNA LEHETSÉGES A KAMPÁNY LÉTREHOZÁSA LEVERITT KÖZREMŰKÖDÉSE NÉLKÜL? 
Természetesen nem volt számunkra ismeretlen ez a módszer. Ám Thomas alkotói munkáját már a kezdetektől figyelemmel kísértük, és teljesen lenyűgözött minket. A filmben szereplő emberek bevonására Thomas Leveritt egyedülálló módon használja az UV-kamerákat. Képes valósághűen, ugyanakkor magával ragadóan bemutatni, miként hat az UV-sugárzás a bőrre, és milyen szerepet játszanak a nap- és fényvédő termékek a káros hatások minimalizálásában. Ám a legfontosabb, hogy sikerül mesterkéletlen és őszinte reakciókat kiváltania és rögzítenie. Ezenkívül Thomas rendkívül aktívan jelen van az internetes közösségi médiában, ahol nagyra tartják az alkotásait. A „Milyennek lát minket a nap? (How the sun sees you)” című videóját a You Tube-on egy hónap alatt 14 millióan nézték meg. Vagyis rendkívül sokan kísérik figyelemmel a munkáit, így a kampányüzenet eleve széles közönséghez jut el. 

HOGYAN JÖTT LÉTRE EZ AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS? 
2014 augusztusában Thomas Leveritt a You Tube-on közzétette a „Milyennek lát minket a nap? (How the sun sees you)” című videóját. A kisfilmben meglepő módszert használt annak bemutatására, hogy milyen hatást gyakorol az UV-sugárzás a bőrre, valamint hogy nap- és fényvédő termékek segítségével miként csökkenthetők ezek a hatások. Nem sokkal a videó közzététele után felvettük a kapcsolatot Thomasszal, és hamar kiderült, hogy szemléletmódunk rendkívül hasonló. Megegyeztünk abban, hogy ezt a technikát használjuk és közösen továbbfejlesztjük. A módszert tulajdonképpen Thomas találta fel. Úgy hisszük, hogy a filmszereplőknek a róluk készült felvételekre adott mesterkéletlen és őszinte reakciói segítenek abban, hogy meggyőzük az embereket a bőr fényvédelmének fontosságáról.

HOGYAN MŰKÖDIK AZ UV-KAMERA?
       A kamera segítségével megjeleníthetők a napfényben található UV-sugarak, melyek szabad szemmel nem láthatóak. Ezenkívül a kamera rögzíti és bemutatja az UV-sugárzás és a bőr között lejátszódó reakciót. A normál kamerák nem érzékelik a fényspektrum ezen tartományát. A különleges kamera viszont nyári napokon a szabadban vagy zárt térben speciális UV-megvilágítás mellett használható.

MIRE HASZNÁLJÁK ÁLTALÁBAN AZ UV-KAMERÁKAT?
Az UV-sugárzás következtében a bőrön kialakuló pigmentfoltok láthatóvá tételére a Beiersdorf a napvédő termékek fejlesztése során már egy ideje használja ezt a módszert. 

EGY OKOSTELEFON KAMERÁJÁVAL VAGY EGY DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉPPEL IS LEHET ILYEN KÉPEKET KÉSZÍTENI? 
Nem. Az UV-kamerák egy speciális szűrőt használnak, mely lehetővé teszi az UV-sugarak érzékelését és rögzítését. Az okostelefonok kamerái vagy a kompakt digitális fényképezőgépek másfajta szűrőt használnak, mely kiszűri az UV-sugárzást. 

MI LÁTHATÓ PONTOSAN A FELVÉTELEKEN?
Az UV-képrögzítési technológia segítségével a képek megjelenítik és kiemelik a bőr pigmentációját. A normál fényviszonyokkal összehasonlítva a képeken a világosabb bőr még világosabban, a sötétebb bőr pedig még sötétebben jelenik meg. Az egyenetlen, foltszerű pigmentáció az UV-sugárzás okozta károsodás jele, mely elsősorban azokon a területeken alakul ki, melyek rendszeresen ki vannak téve UV-sugárzásnak: például az arcon vagy a kezeken. 

AGGÓDNIUK KELL AZOKNAK, AKIK NAGYON SZEPLŐSEK VAGY A BŐRÜKÖN PIGMENTFOLTOK LÁTHATÓK? 
A pigmentfoltok arról árulkodnak, hogy a bőrt korábban túl sok UV-sugárzás érte. A csecsemők és a kisgyermekek bőre a képeken általában egységes színt mutat. Az idősebb gyermekek és tinédzserek arcszínében azonban már jelentős eltérések láthatók az UV-képeken. Ezek a szeplőkre emlékeztető, apró pontok a későbbi életszakaszban hangsúlyosabbá válnak.

KICSODA THOMAS LEVERITT?
Thomas Leveritt Skóciában született, Texasban nőtt fel, és Angliában járt bentlakásos iskolába. Miután Cambridge-ben két diplomát szerzett, elnyerte az 5. Királyi Inniskilling Dragoon Őrezred katonai ösztöndíját, valamint a Middle Temple-i Ügyvédi Kamara Queen Mother ösztöndíját. A délszláv válság idején Boszniában dolgozott, és az ottani élményei hatására kezdett el a művészetek iránt érdeklődni. Elsősorban festőként tevékenykedett, és munkája elismerésként elnyerte a Portréfestők Királyi Társasága (Royal Society of Portrait Painters) „Carroll Medal for Portraiture” kitüntetését. A boszniai Sarajevsko Pivo sör egyesült királyságbeli behozatalára alapított importvállalat megszületéséből merített ihletett a „The Exchange-rate Between Love and Money” (A szerelem és a pénz árfolyama)” című regényének megírásához, amiért Somerset Maugham Irodalmi Díjban részesült. Azóta forgatókönyvíróként, vizuális és speciális effektes szakemberként és rendezőként is dolgozott.
VALÓBAN ANNYIRA VESZÉLYES, HA BŐRÜNKET NAPVÉDELEM NÉLKÜL TESSZÜK KI AZ UV-SUGÁRZÁSNAK? 
 A napfény az emberiség legfontosabb erőforrása. A napfény a szemben és a bőrön található érzéksejteken keresztül kerül a szervezetünkbe, ahol stimulálja az immunrendszerünket, és segíti a fertőzések elleni védekezésben. Ezen túlmenően javítja a közérzetünket, támogatja a lélegzésünket, a véráramlást, valamint a keringési rendszerünk és az anyagcserénk működését. Napfény nélkül a szervezetünk a létfontosságú D-vitamint sem tudná előállítani. Ezenkívül a napfény rendkívül kedvező hatással van pszichés állapotunkra is.
     

De mindnyájan tudjuk, hogy majdnem mindennek van pozitív és negatív oldala is. A rövidhullámú UVB-sugárzás nemcsak a napbarnított színért felelős melanin termelését élénkíti, hanem napégést és DNS-károsodást is okozhat. Az UVA-sugarak csak csekély szerepet játszanak a napégés kialakulásában, ám fényallergiás tüneteket okozhatnak, és tartósan károsíthatják a kötőszöveteket, ami a bőr korai öregedéséhez vezethet.
 

HOGYAN VÁLASSZAM KI A SZÁMOMRA MEGFELELŐ TERMÉKET? 
A megfelelő fényvédő faktor (FF) kiválasztásánál mindenekelőtt a bőrtípust, az évszakot és a földrajzi elhelyezkedést kell figyelembe venni. Ezenkívül lényeges, hogy a termék megfelelő szintű UVA-szűrőkkel rendelkezzen, valamint ügyelni kell a vízállóságra és arra is, hogy a védelem azonnal érvényesüljön. Ezek után következhet a kívánt állag (például spray, naptej) és az egyéb termékelőnyök és termékjellemzők
(pl. a hidratáló, frissítő vagy barnulást elősegítő tulajdonság) figyelembe vétele. 


MELYEK A LEGNAGYOBB HIBÁK, AMELYEKET A NAPVÉDŐ TERMÉKEK HASZNÁLATA SORÁN ELKÖVETHETÜNK?
 

A fényvédő termékek használata során az alábbi öt alapvető szabály betartására kell ügyelnünk:

  1. Használj elegendő mennyiséget a napvédő termékből! Felnőttek számára hozzávetőleg 2 evőkanálnyi mennyiség (kb. 36 ml) felvitele ajánlott. Ha ennél kisebb mennyiséget viszel fel, jelentősen csökken a napvédelem! 
  2. A termék teljes védőhatásának kihasználásához ne felejtsd el a napvédő terméket legalább két óránként újra felvinni a bőrödre! 
  3. Mindenekelőtt azoknak a testrészeknek a napvédelméről gondoskodj, melyeket különösen nagy mértékben ér a napsugárzás! Ilyen, napfénynek erősen kitett terület például az orr, a vállak, a fülek, a mellkastájék a fej – ezek mind rendkívül érzékenyek az UV-sugárzásra. Ezeket a részeket mindig gondosan óvni kell, és a lehető legmagasabb fényvédő faktorral szükséges védeni!
  4. A déli órákban ne tartózkodj közvetlen napsütésen, hanem keress egy védett helyet az árnyékban! Ebben a napszakban az UV-sugárzás annyira erős, hogy jelentősen csökkenti a bőr saját védekezőképességét. 
  5. A mélyebb és gyorsabb barnuláshoz ne használj alacsony fényvédő faktorú termékeket! Magas fényvédő faktorú napozókrém vagy naptej használata mellett is szépen lebarnulhatsz, mert ilyenkor is elegendő napfény éri a bőrt.
 
MELYEK A BIZTONSÁGOS NAPOZÁS LEGFŐBB SZABÁLYAI? MEKKORA MENNYISÉGET KELL FELVINNEM A NAPVÉDŐ TERMÉKBŐL, HOGY A LEHETŐ LEGJOBBAN VÉDJEM A BŐRÖMET? 
Rendkívül fontos, hogy soha ne becsüljük alá a napsugárzás erejét! Az UV-sugárzás roppant energiákat rejt. Az elégtelen napvédelem ezért a bőr öregedéséhez és fényallergiás ártalmak kialakulásához vezethet.

Ugyanakkor a napfény kimondottan előnyös hatással van a hangulatunkra és az immunrendszerünkre – különösen a rövid és hideg téli napok után. Ha igazán szeretnéd élvezni a napfényt, gondoskodj bőröd hatékony védelméről! Válassz megfelelő fényvédő faktort, használj elegendő mennyiségű napvédő terméket (ez felnőttek esetében kb. 36 ml), és kétóránként vigyél fel a bőrödre újabb adagot a termékből! 

 
NAPTEJ, NAPOLAJ VAGY NAPOZÓ SPRAY - MELYIK A JOBB ÉS HATÉKONYABB MEGOLDÁS? 
Ma már rendkívül széles kínálatból választhatunk napvédő termékeket, melyeknek tulajdonságai és felhasználási módja eltérő. Ám a megfelelő védelem biztosításához valamennyi terméktípus esetében ügyelni kell a következő használati szabályokra: megfelelő fényvédő faktor (FF), elegendő mennyiség és ismételt felvitel. Teljesen mindegy, hogy naptejet, napozó sprayt vagy olajat választasz: azt a terméket használd, mely a leginkább megfelel az igényeidnek!

MIBEN KÜLÖNBÖZNEK A KERESKEDELEMBEN KAPHATÓ KÜLÖNFÉLE NAPVÉDŐ TERMÉKEK? 

A 30-as fényvédő faktorú NIVEA naptej védelme megegyezik a 30-as fényvédő faktorú NIVEA napolaj spray nyújtotta védelemmel, mivel a fényvédő faktor (FF) mérése messzemenőkig szabványosított folyamat, amely valamennyi termék esetében hasonló. Ugyanakkor a termékek a vízállóság, az érzékelhető tulajdonságok és a nedvességtartalom vonatkozásában eltérhetnek.

MI A NIVEA ÁLTALÁNOS GYAKORLATA AZ ÚJ, FÉNYVÉDŐ FAKTOROS TERMÉKEK FEJLESZTÉSE SORÁN? 

Az UV-védelmet nyújtó termékek nagyon összetett formulán alapulnak. Egyfelől szűrők sokaságát kell tartalmazniuk, hogy megfelelő védelmet nyújthassanak az UVA- és UVB-sugarak ellen. Másfelől a fogyasztók elvárásainak is meg kell felelniük – a bőrt rugalmassá, puhává és vonzó megjelenésűvé kell tenniük. Ahhoz, hogy a különböző célokat mind elérjük, és olyan termékeket fejlesszünk ki, amelyek teljesítik feladatukat, ráadásul jó érzést is nyújtanak a bőrön, nagyon megalapozott, speciális tudásra van szükség a formulatervezés terén. Például a NIVEA SUN sorozatban a Protect&Moisture napozó spray-kben a sokféle UV-szűrőt hatékony hidratáló összetevőkkel kombináltuk. Más termékek viszont csak folyékony UV-szűrőket, könnyen felvihető olajokat és kellemes érzetet biztosító adalékanyagokat tartalmaznak. Ennélfogva ezek a termékek bársonyosabb textúrájúak, ám ugyanazt az azonnali és rendkívül hatékony védelmet nyújtják. 

MI VOLT NIVEA SUN LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓJA?

A Beiersdorf már korán kifejlesztett egy módszert, amellyel biztosítani lehet a kiegyensúlyozott UVA- és UVB-védelmet. Ezzel az UVA/UVB-szűrőrendszerrel a Beiersdorf lefektette az alapjait annak a ma már hivatalosan ajánlott COLIPA módszernek, amely egyre inkább világsztenderdnek számít. Mérföldkő volt a rendkívül felhasználóbarát fényvédő sprayk és ultrakönnyű naptejek kifejlesztése is. Ezek a termékek könnyebbé, kellemesebbé és kényelmesebbé teszik a fényvédelmet a fogyasztók számára. A Beiersdorf úttörő jellegű újításai közé tartozik az a naptej (a NIVEA SUN Protect & Bronze), amely hatékony védelmet nyújt, ugyanakkor serkenti a bőr saját melanintermelését is, és ezáltal segíti a természetes és hosszan tartó barnaság kialakulását.