Napszúrás: Amit feltétlenül tudnod kell

HOGYAN ELŐZZÜK MEG A NAPSZÚRÁST?

A napszúrás (a hőguta egy formája) egy nagyon komoly egészségi állapot, amely gyakran szakorvosi segítséget kíván. Ahhoz, hogy megelőzd, fontos, hogy többet tudj róla!

NAPSZÚRÁS VAGY HŐGUTA – MI A KÜLÖNBSÉG?

Ha a folyamatos napsütés következtében átforrósodik az agyunk, napszúrásról beszélünk, ha viszont az egész testünk melegszik fel, hőgutáról van szó. Hőguta leginkább meleg, rosszul szellőztetett, magas páratartalmú térben következik be. A hőguta tünetei közé tartozik a zavarodottság, a szédülés, a felgyorsult légzés, de a görcsök, az ájulás vagy a hányinger is. 

Mi a napszúrás és mit okozhat?

Mindenki szereti a nyarat, de a napszúrás komoly veszélyt jelenthet, ha nem teszel meg mindent, hogy megakadályozd.

Mi okozza tulajdonképpen a napszúrást?

Ha tested huzamosabb ideig közvetlen napsugárzásnak van kitéve, fennáll a napszúrás veszélye. Általában a szervezet megemelkedett testhőmérséklettel és fokozott verejtékezéssel reagál, ami miközben elpárolog, lehűti tested. Azonban, ha a levegő nagyon párás, a verejték nem tud elpárologni, a testhőmérséklet gyorsan emelkedni kezd, ami napszúrásos tüneteket okozhat.

A kiszáradás a napszúrás egyik legnagyobb veszélyfaktora lehet, mivel az csökkenti a vér mennyiségét. A szíved felelős azért, hogy elegendő mennyiségű vért juttasson a bőrödhöz, hogy az lehetővé tegye a hűtési folyamatot, így nagy hatással lehet arra, hogy a szervezeted mennyire képes lehűteni magát. Ezért is fontos a folyamatos folyadékbevitel napozás közben.

Felhős időben is figyelnünk kell a napszúrásra, főleg, ha még a levegő is párás mellette. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve a sportolók vagy a szabadtérben egyéb fizikai tevékenységet végzők, mivel az felgyorsítja a kiszáradási folyamatot, és gyorsabban emelkedik a testhőmérséklet is.

A napszúrást nem szabad túl könnyedén venni

Ha huzamosabb időt tartózkodsz napon, nagyobb a veszélye, hogy napszúrást kaphatsz, a tünetek pedig súlyosak lehetnek, ha időben nem ismered fel és nem kezeled azokat.

Miért hajlamosabbak egyes emberek a napszúrásra?

Számos olyan tényező van, melyek növelhetik a napszúrás kialakulásának kockázatát.

Ha például betegség miatt már eleve nincs megfelelő mennyiségű folyadék a szervezetedben, vagy egyszerűen csak nem ittál elegendő vizet a nap folyamán, akkor sokkal nagyobb a napszúrás kockázata. Egy másik tényező lehet az, hogy mennyire szeles az idő. Ha csak minimálisan, akkor sokkal nehezebben hűl le a tested.

A vastag és szűk ruhák viselete korlátozza a megfelelő vérellátást, ami ugyancsak komoly veszélyfaktort jelenthet, illetve bizonyos gyógyszerek szedése szintén növelheti a napszúrás kialakulásának kockázatát.
nő-a-napon-kalapban

Különös gondoskodással óvd magad

A napszúrás bárkinél kialakulhat, még akkor is, ha nem napi szinten, állandóan vagy a veszélynek kitéve. Azoknak pedig, akiket közvetlenül, fokozottan érnek a napsugarak, különös figyelmet kell magukra és gyermekeikre fordítaniuk.

5 különösen veszélyeztetett csoport

 • Csecsemők és kisgyermekek
 • Idősek
 • Hosszú távú egészségügyi problémákkal küzdő emberek (például szívbetegség vagy magas vérnyomás)
 • Sportolók vagy azok, akik rendszeresen fizikai munkát végeznek
 • Vírusos vagy egyéb, rövid lefolyású betegségben szenvedők

Milyen tünetekre figyelj, és hogyan kezeld a napszúrást

A napszúrás tünetei lehetnek enyhék vagy nagyon súlyosak. Kezelése attól függ, hogy milyen fokozatú.

Hogyan kezeljük a napszúrást?

Ha valaki napszúrást kap, mindenek előtt szakorvosi segítséget kell kérni, majd hűvös helyen pihenni, és nagyobb mennyiségű, hideg folyadékot fogyasztani. Az izotóniás sportitalok különösen jók ilyen esetekben, mivel vizet, sót és cukrot is tartalmaznak. Minden szűk ruhát azonnal el kell távolítani a testről, és a lábat a fej fölé kell emelni.

Enyhébb esetekben a szervezetet a napszúrást követő fél órán keresztül hűteni kell, amíg regenerálódik.
Ha a kezelésre nem reagál, vagy tünetei súlyosbodnak, és eszméletvesztés, görcsrohamok lépnek fel, azonnal mentőt kell hívni. Ebben az helyzetben kórházi kezelésre van szükség.
Napvédő-a-vállon

Védd a fejed - mindig viselj kalapot, ha kimész a napra

A fejed különösen érzékeny a napfényre és a magas hőmérsékletre. Győződj meg róla, hogy van nálad kalap a napozáshoz, hogy elkerüld a leégést és a napszúrást.

A NAPSZÚRÁS TÜNETEI

 • Fejfájás
 • Szédülés vagy ájulás
 • Szomjúságérzet
 • Minimális izzadás
 • Általános fáradtság, gyengeség

Hogyan előzzük meg a napszúrást

A legjobb kezelés a napszúrás megelőzésére - csak néhány egyszerű lépést kell megtenned, hogy csökkentsd a kockázatot és biztonságban élvezhesd a napsütést

Így kerüld el a napszúrás kockázatát

A napszúrás néhány óvintézkedéssel megelőzhető, akkor is, ha odakint hatalmas hőség van. Először is mindig légy tisztában a várható hőmérséklettel, és kövesd figyelemmel a hőhullámok előrejelzését. Mielőtt kimennél a napra, győződj meg róla, hogy a leghatékonyabb napvédő krémet használod, mint például a NIVEA SUN Protect & Moisture Sprayt, mivel a napszúrás gyakran párosul leégéssel.

Szánj időt arra, hogy a szervezeted alkalmazkodhasson az új időjárási viszonyokhoz, korlátozd a napon töltött időt. A nap legmelegebb szakaszában pihenj a lakásban vagy valamilyen árnyékos helyen. Egyeztess a háziorvosoddal, ha bármilyen gyógyszert szedsz, mivel az növelheti a napszúrás kockázatát.

Ne feledd, hogy a gyerekek fokozottan ki vannak téve a napszúrás veszélyének. Ügyelj arra, hogy gyermeked az időjáráshoz megfelelően legyen felöltözve, és ne hagyd forró, zárt helyiségben, például autóban. Az úszás, egy jó hideg zuhany vagy fürdő a nap folyamán nagyszerű módja lehet a lehűlésnek.

Bővebb információt a különböző bőrtípusok védelméről itt olvashatsz.

Szórakozás a napon - 5 tanács, hogy biztonságban legyél a napon

 • A napsugarak 11:00-15:00 között a legerősebbek, ekkor ne tartózkodj a napon.
 • Igyál elegendő folyadékot, ne fogyassz túl sok alkoholt, koffeint.
 • Laza ruházatot viselj, amely lehetővé teszi a bőr lélegzését.
 • Kerüld a túlzott testmozgást.
 • Viselj kalapot, a fejed különösen érzékeny a napra.

Tudj meg többet a fényvédő faktorról

A parton töltött idő pihentető és szórakoztató. Fontos azonban, hogy többet megtudj a fényvédő faktorról (FF), az azonnali védelemről, a krémek tartósságáról, a fényvédő tartalmú hidratálók és a napvédők közötti különbségről, valamint, hogy hogyan alkalmazd őket megfelelően.
water

Termékek, melyek segítenek, hogy szabadon élvezhesd a napsütést!