Nő viszkető bőrrel

A viszkető bőr okai & tippek

Fedezd fel, melyek a viszkető bőr okai, és, melyek a legjobb viszkető bőr elleni kezelések

Segítség a viszkető bőr ellen: okok, kezelési módszerek és tanácsok

A viszkető bőr kellemetlen és idegesítő lehet, azonban ha aggódsz bőrviszketésed miatt, örömmel közöljük, hogy ez általában nem valami komoly dolog jele. 
 
Szóval... melyek a viszkető bőr okai? Számos oka lehet annak, viszket a bőröd, a legjobb módja annak, hogy megfejtsük és kategorizáljuk az okokat. Ez történhet aszerint, hogy melyik terület viszket, vagy hogy vannak-e további tünetek, például viszkető bőr kiütéssel vagy anélkül.

Viszket a bőröd az arcodon, a tested egy részén vagy az egész testeden?

A test

A száraz bőr, a szezonális allergia, vagy ha a bőröd valami irritáló anyaggal érintkezik, ezek lehetnek a leggyakoribb viszketést kiváltó okok. A rovarcsípések is okozhatnak bőrviszketést. A szúnyogok, pókok vagy más rovarok csípései olyan kicsik, hogy gyakorta nem látjuk őket, s viszkető érzést okoznak. Az ilyen rovarcsípések miatt általában nem kell aggódni, azonban ha a viszketés továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy keressen fel egy orvost további kivizsgálás céljából.

Az arc

Az arcbőr viszketése télen a leggyakoribb, ez a hideg, száraz levegőnek köszönhető, amely arcbőr kiszáradásához, irritáltságához vezethet. A szezonális allergiák vagy a környezeti allergiák az egész bőrön viszketést okozhatnak, különösen az arcon. Az arcbőr viszketésének egyéb okai az étel- és gyógyszerallergiák, valamint a rosacea, amely egy olyan bőrbetegség, amely viszketést és bizsergést okoz az arcon.

Az egész bőrfelület

 Ez általában olyan bőrbetegségekhez kapcsolódik, mint az ekcéma, a xerózis, a rüh vagy az égési sérülések. A legtöbb esetben fontos megjegyezni, hogy emiatt nem kell aggódni, azonban ha a viszketés hosszan tartó, érdemes lehet kivizsgáltatni, mivel az egész bőrön jelentkező viszketés olyan alapbetegségekkel állhat összefüggésben, mint a májbetegség, vesebetegség, cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák, vérszegénység és limfóma.


Viszkető bőr, de nem kiütés?

A kiütés nélküli viszkető bőr leggyakoribb oka ismét a száraz bőr. A száraz viszkető bőr általában környezeti tényezők következménye, ha túl sokáig voltál a napon, hideg téli körülmények vagy száraz körülmények között töltöttél huzamosabb időt, vagy akár a bőr túl sokáig érintkezett vízzel. A száraz bőr szintén gyakori, hogy a bőr öregedésével súlyosbodik, mivel bőrünk idővel elveszíti természetes olajainak egy részét.
Mosolygó nők csoportja

Éjszakai bőrviszketés?

Az éjszakai viszkető bőrre használt szakkifejezés az éjszakai viszketés, amely nagyon kellemetlen lehet, olyannyira, hogy álmatlan éjszakáid lehetnek miatta. Az éjszakai viszkető bőr okait a következőkre lehet osztani: 
 
 - Természetes okok 
 
 - Egészségügyi okok 
Az éjszakai viszkető bőr természetes okai általában a cirkadián ritmushoz kapcsolódnak; ez az a belső 24 órás ciklus, amely szervezet környezetre való reagálást tartalmazza. Ez vezethet az éjszakai viszkető bőrhöz, mivel este mind a véráramlás, mind a testhőmérséklet megemelkedik, ez a bőrhőmérséklet-emelkedés viszketést okozhat. A cirkadián ritmust követve a szervezet a nap folyamán bizonyos anyagoktól is megszabadul, ez szintén napszakonként változik. Éjszaka a szervezet több citokint bocsát ki, ami fokozhatja a gyulladást, valamint csökkenti a gyulladást csökkentő hormonok, például a kortikoszteroidok termelését. 
 
Számos betegség vezet éjszakai viszkető bőrhöz, azonban fontos, hogy ne felejtsd el felkeresni a háziorvosodat, mielőtt eldöntenéd, mik az okok és saját felelősségre megpróbálnád kezelni. Az egészségügyi állapotok közé tartoznak a bőrbetegségek (például ekcéma), poloskák (rüh, tetű vagy poloska), vesebetegség vagy májbetegség, vérszegénység, pajzsmirigyproblémák, leukémia vagy limfóma vagy akár idegrendszeri rendellenesség. 
 
Az elméd valójában lehet az egyik oka a sok viszkető bőrnek. A viszkető bőr érzése éjszaka felerősödhet, ez azért van, mert napközben elfoglaltabb vagy, így jobban elvonja a figyelmedet az érzésről, míg éjszaka az elméd a viszkető érzésre figyelhet, így az rosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában.
Nő alkalmazása testápoló

A viszkető bőr kezelése

Különböző módszerekkel tehetsz a viszkető bőr ellen, amelyeknek többsége otthon is elvégezhető. Azonnali viszkető bőrgyógyításhoz javasoljuk, hogy hűvös nedves borogatást alkalmazzon a viszkető területre. 5-10 percig alkalmazz hideg vizes borogatást a viszkető felületen s megtapasztalod, milyen hatékony gyógymód lehet a viszkető bőr egészére.
Két lány mosolyog
A viszkető bőr egyéb gyógymódjai, különösen a szárazság okozta viszkető bőr esetén az első teendőd a bőr hidratálása kell, hogy legyen. Javasoljuk, hogy használj intenzív ápolást nyújtó, hosszan tartó hidratáló krémet vagy testápolót, mi a NIVEA Intensive Body Care testápoló tejet ajánljuk. 
 
 
Ha bőröd a túlzott napozás miatt viszket és száraz, akkor javasoljuk, hogy alkalmazz egy aloe vera tartalmú napozás utáni hidratáló krémet, mint például a NIVEA napozás utáni hidratáló testápolóját. Ez azonnali enyhülést biztosít és akár 48 órán át hidratálja a bőrt. 
 
  
Ha érzékeny a bőröd, akkor javasoljuk, hogy olyan hidratáló krémet vagy nappali krémet használj, amely nem tartalmaz parfümöt, mint például a Soothing 24H Moisture Day Cream (azaz a Nyugtató 24 órás hidratáló nappali krémünk), amely a bőr hidratálása mellett 15-ös FVF-ral is rendelkezik, és támogatja a bőr természetes ellenállását az irritációkkal szemben.

Hogyan lehet megállítani a viszkető bőr előfordulását

A viszkető bőr ellen vannak óvintézkedések, amelyeket te magad is megtehetsz: bőrbarát termékeket, ruhákat használj, és ügyelj arra, milyen környezeti hatásoknak teszed ki bőröd. 
 
Ami azokat környezeti hatásokat illeti, amelyek bőrviszketést okozhatnak. Kerülnöd kell a szélsőséges hőmérséklet-változásokat, a viszkető bőr elkerülésének optimális feltétele a semlegesen párás környezet. Ha bőröd hajlamos a kiszáradásra és az ekcémára, akkor télen ajánlott a párásító készülék használata. 
  
A ruháid minősége is segíthet a viszketés megszüntetésében, javasoljuk, hogy viselj laza, pamut ruhákat, valamint kerüld az olyan anyagokat, mint a gyapjú és a szintetikus anyagok. Ezek tovább irritálhatják a bőrt, és intenzív viszketéshez vezethetnek, különösen az érzékeny bőrűeknél.

Összefoglalva

A viszkető bőr esetében a lényeg az, hogy nem kell túlságosan aggódni miatta, mivel a viszkető bőr oka a legtöbb esetben meglehetősen rutinszerű, és nem ártalommal vagy kockázatos. Ha úgy találpd, hogy a viszketés hosszabb ideje már fennáll, akkor a legjobb, ha személyesen felkeresel egy egészségügyi szakembert részletesebb kivizsgálás céljából.

Ha el akarod kerülni a viszkető bőrrel kapcsolatos jövőbeli problémákat, akkor figyelemmel kell kísérned azokat a kihatásokat amelyeknek kiteszed a bőröd, valamint a bőrödre alkalmazott termékeket. Mint említettük, a viszkető bőr leggyakoribb oka a száraz bőrből ered - ennek elkerülése érdekében fedezd fel testápolóink kínálatát, és válaszd ki a Neked megfelelőt.

Nő alkalmazása testápoló