Terhesjóga: egyszerű póz, amit növekvő pocakkal is kipróbálhatsz

6 lépés az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb jógapózért.

Terhesjóga lépésről lépésre

A következő útmutató lépésről lépésre elvezet az „egyszerű jógapóz“ (Sukhasana) eléréséhez, amely a kimamák számára is ideális. Ne engedd, hogy a neve félrevezessen. Ha egész nap a kényelmes fotelben szoktál üldögélni, kemény dió lehet a Sukhasana is!
Törökülés

Törökülés

A várandósság alatt is szükséged van mozgásra. Mozogj! De óvatosan

1. lépés: Szilárd talajon végezd a gyakorlatokat

Hajts össze egy vagy két takarót, hogy előkészítsd a szilárd, kb. 15 cm vastag talajt. Ülj az összehajtott takaró szélére és nyújtsd ki a lábadat magad elé (Dandasana kiinduló póz). 

 

2. lépés: Törökülés

Tedd keresztbe a bokádat és húzd szét a térdedet. Helyezkedj el laza törökülésben. 

 

3. lépés: Sukhasana jógapóz kismamáknak

A lábfejed oldalát helyezd könnyedén a talajra, a láb belső hajlatát csúsztasd a vádlid alá. A Sukhasana póz helyes lábtartásakor mindkét combod és a keresztbe tett lábad háromszöget zárnak be. 
Ne keverd össze ezt a pózt a klasszikus töröküléssel, amikor a lábadat a testhez nagyon közel keresztezed. A Sukhasana póz esetében kényelmes távolság van a medencecsont és a keresztbetett lábak között.     

 

4. lépés: Lazítsd el a medencédet

Ennél az ülésformánál a medencéd ún. semleges pozícióban van. Hogy megbizonyosodj róla, hogy helyesen ülsz, támaszkodj a kezedre és emeld fel a feneked a talajról. Lélegezz párat, amíg a gerinced alsó része és a medencéd ellazul, majd ereszkedj vissza a talajra. Igyekezz, hogy a szeméremcsontod és a farokcsontod azonos magasságban legyen a talajtól. 

 

Lazítsd el a medencédet

Váltogasd a lábadat

A rendszeres terhestorna és terhesjóga segít formában maradni a várandósság alatt, melynek köszönhetően a szülés utáni gyakorlatok sokkal könnyebben mennek majd.

5. lépés: Tenyérrel felfelé!

Tedd a kezedet tenyérrel felfelé lazán az öledbe, vagy tenyérrel lefelé helyezd a térdedre. A farokcsontod legyen a lehető legközelebb a talajhoz, a hátad legyen egyenes, a karod laza. 

 

6. lépés: Váltogasd a lábadat

Ha hosszabb ideig tartod ezt a pózt, ne felejtsd el cserélgetni a keresztbetett lábaidat. A gyakorlatot oszd el két részre, és a felénél cseréld meg a lábaidat.