Foglalkozások babáknak és kisgyermekeknek

Változtasd a foglalkozást bulivá! A gyermeked
és a magad kedvéért is! Miért és mikor kezdjük el a foglalkozások látogatását, és mennyi
az éppen elég? Gyere, és nézd meg közelebbről
a „babaszakkörök“ kérdését a NIVEÁval.

Miért és mikor kezdjük el a foglalkozások látogatását, és mennyi az éppen elég?

Sok anyuka hasonlóan gondolkodik: Minél hamarabb felfedezzük a gyermeki tehetséget, annál hamarabb tudjuk támogatni és fejleszteni – és megkönnyíteni a gyermek számára a kilépést az életbe. Itt is érvényes azonban, hogy mindennek megvan a maga ideje. A megfelelő foglalkozás keresésekor gondolj mindenekelőtt arra, hogy a gyermeked számára a szakkör csak játék legyen

Amennyiben a gyermeked bizonytalan, és nem szívesen megy játszani vagy vesz részt más szervezett tevékenységben, ne kényszerítsd. Ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy a gyermek, aki ennyire kis korban nem jár valamilyen foglalkozásra, valamiben lemarad. Otthon is éri a fejlődéséhez szükséges elegendő inger. Általánosságban érvényes, hogy csak akkor értelmes ötlet a gyermeket valamilyen szakkörbe íratni, ha probléma nélkül elvan nélküled és képes elfogadni az idegen autoritást. 

...

Milyen a helyes motiváció?

Ha azt reméled, hogy a csemetédből egyszer hegedűvirtuóz, híres sportoló vagy anyanyelvi szinten beszélő angoltanár lesz, inkább felejtsd el a szakköröket. Az sem megfelelő motiváció, hogy „ma mindenki ezt csinálja“. 2-3 éves korban csak arról van szó, hogy jól szórakozzunk és a lakás négy falán kívül is töltsünk együtt valamennyi időt. 

TIPP: Sok anyukával megtörténik, hogy fél évre előre kifizeti a drága foglalkozást, de már két alkalom után világossá válik, hogy ez a fajta szórakozás a kicsinek egyáltalán nem tetszik (neked meg esetleg nem jön be a foglalkozásvezető vagy a környezet). Sok tanfolyam kínál nyílt napokat, amikor mindent ki lehet próbálni ingyen. A környékeden senki sem kínál ilyesmit? Beszélj meg az oktatóval egy privát találkozót. Biztos nem lesz ellenére. 
...

Hány foglalkozás elég a babáknak és a kisgyermekeknek?

Tételezzük fel, hogy a kicsi élvezi a közösségi aktivitásokat veled és a barátokkal. Ebben az esetben válassz hetente egy elfoglaltságot, a közösségszerető gyermeknek akár többet is. Fontos, hogy a gyermeket mindig kísérje el az egyik szülő. A legjobb, ha együtt vehettek részt a foglalkozáson. Minden esetben legyünk látótávolságon belül (még jobb, ha karnyújtásra), hogy a kicsi tudja, hogy félelem nélkül élvezheti a játékot.  

A kicsi minden lépésben a kezedet fogja? Semmiképpen se kényszerítsd azonnal a többi gyerek és felnőtt közé. Kezdd kis lépésekkel otthon. Elkészítettük számodra a Kis útmutatót arról, hogyan tanítsuk a gyermeket önállóságra.

Gondolj magadra is. Élvezzétek a foglalkozást mindketten.

Pontosan. A „babaszakkörözés“ számodra is legyen szórakozás. És lehetőség is, hogy kilépj a házból és talákozz más anyukákkal. Felejtsd el az autóban, a folyosón vagy a távolban várakozást. Válassz olyan foglalkozást, amelyet te is élvezni fogsz! 

TIPP: Ha szeretsz mozogni, mindenképpen sajátíts el pár trükköt a baba-mama tornával kapcsolatban.
...
...