Szülésfelkészítő tanfolyamok

Tanuld meg, hogyan lehetsz a legjobb anyuka. A szülésre felkészítő tanfolyam nagyszerű lehetőség arra, hogy némileg bevezessen a gyerekszülés titokzatos világába. Vesd bele magad örömmel. Az erő a helyzet uralásában van!

A szülésfelkészítő tanfolyam segít bevonni a partnert is

A szülésre felkészítő tanfolyamokat számos kismama dicséri. Ugyanis nem csak a várandósság alatt bekövetkező testi változásokra és a szülés körülményeire készít fel, hanem arra is, ami majd utána következik. És ami a legfontosabb – jövendőbeli anyukaként a tanfolyamnak köszönhetően bizonyos fajta biztonságérzet kerít a hatalmába, és azt is tudni fogod, hogy nem vagy egyedül amikor az újszülött érkezik!

A férfiak gyakran kissé mellőzve érzik magukat, egyszerűen azért, mert ők fizikailag nem állapotosak. A tanfolyam viszont lehetőséget ad nekik bekapcsolódni, és megtudni hogyan alakul a terhesség hétről hétre. Manapság már teljesen megszokott, hogy a szülésfelkészítő tanfolyamokat mindkét szülőjelölt látogatja. És gyakran éppen a jövendőbeli apuka az, aki a legtöbb kérdést teszi fel és aktívan érdeklődik minden apróság iránt. Megtanulja, hogyan lehet a legjobban a segítségedre a szülés folyamán és utána is. Minél több információhoz juttok mindketten, annál gördülékenyebben megy majd a szülés, és az újszülött gondozása.  

A lehető legalaposabban szeretnél felkészülni a szülésre? Nézd meg, mi az a perineális masszázs és hogyan kell alkalmazni.


Mit tanulhatsz a szülésfelkészítő tanfolyamokon?

A szülésfelkészítő tanfolyamok vitathatatlan előnye, hogy a frissen szerzett tudást a saját szükségleteid szerint használhatod fel. Minden szülés más. Ezért a tanfolyamon a két leggyakoribb szülési metóduson (a Bradley- és a Lamaze-módszeren) kívül a kevésbé megszokottakkal is megismerkedhetsz. A szülés során hasznos helyes légzési és relaxációs technikák mellett a baba gondozásával kapcsolatos tanácsok is sorra kerülnek – megtanulod, hogyan kell a babát helyesen tartani, szoptatni vagy akár megfürdetni, vagy pelenkázni.

A szülés előtti tanfolyamok során minden potencionálisan előforduló helyzetre fel kellene készülni. Az órákon ezért a lehetséges komplikációkkal is megismerkedhetsz. Ne aggódj, amennyiben a terhességed nem veszélyeztetett, csak kivételesen fordulhat elő valamilyen komplikáció. Jó azonban, ha tudsz ezekről, ezért a tanfolyamokon ezeket sem kerülik meg. 


Hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb tanfolyamot:

  • Végezz kisebb kutatást. A kínálat széles ugyan, de nem feltétlenül felel meg neked mind. Mielőtt döntenél, tudj meg az adott tanfolyamról – akár az internet segítségével –mindent, amit csak lehet. 
  • Beszélgess el olyan anyukákkal, akik elvégeztek ilyen szülséfelkészítő tanfolyamot. Tartogathatnak számodra bevált tippeket és ajánlásokat. Olvass bele a weboldalak kommentjeibe is. 
  • Kérj tanácsot a nőgyógyászodtól, ő melyik tanfolyamot ajánlaná. Mindig győződj meg róla, hogy az adott tanfolyamvezetőnek megfelelő-e a képzettsége. 

A meghirdetett tanfolyamok listáját megtalálod a legtöbb szülészeten és terhesgondozóban. Bejegyzett szülésznő vagy dúla segítségét is igénybe veheted. Könyvekben, sőt, DVD-ken is találsz tanácsokat, tippeket ahhoz, hogy minden a lehető legnagyobb rendben menjen. Fogd kézen hát a partnered, és vesd bele magad a felkészülésbe!