Hogyan foglald le a gyerekeket, hogy jusson egy kis időd magadra is

Néha a gyerekek már a fejeden ugrálnak? Tippjeinkkel segítünk, hogyan találj szuper elfoglaltságot a gyerekeknek, hogy jusson egy kis időd magadra is. Gyerekkel a világ tényleg a feje tetejére áll. Ha már nem is emlékszel, mikor ittad meg a kávédat utoljára melegen, és mikor lett a lenőtt hajadból hirtelen ombre frizura, legfőbb ideje a változásnak. Összegyűjtöttük számodra a tippjeinket, amelyek segítenek legalább egy pillanatra lefoglalni a gyerekeket, hogy végre élvezhesd azt a híres (anyasági) „szabadságot“, vagy akár a közös időt, ha a nagyobb gyerekek nem az iskolában vannak, hanem otthon.

Készíts napirendet

Ha a gyerekek otthon vannak, úgy tűnhet, megállt az idő. Az egyik sarokból vádlón néz a teli szennyes kosár, a másikban vár rád a munka, a harmadikban bömböl a legkisebb. Ha éppen nincs segítségedre apuci vagy a nagyi, muszáj közös napirendet összeállítanod, amellyel ura lehetsz a helyzetnek. 

A minden nap ismétlődő rutin feladatoknak próbálj fix időpontot találni. Legyen rögzített ideje az ébredésnek, a délutáni alvásnak, az esti mesének, de az étkezéseknek is. Az alapszabályoknak köszönhetően a gyermeked tudni fogja, mi vár rá a következő pillanatokban, és ez a biztonság megnyugtatja. És végső soron téged is. 

 


Bízz a klasszikusban: meseolvasás a kicsiknek

Ebéd után, alvás előtt, bármikor. A mesolvasás egyike az alapvető dolgoknak, amikről egy gyereknek sem lenne szabad lemaradnia. 

Az olvasás nemcsak fejleszti a gyermeki képzelőerőt és a fantáziát, hanem növeli a koncentrációképességet, bővíti a szókincset és edzi az emlékezetet is. A mesét nem kell feltétlenül neked felolvasnod, egymásnak is mesélhetnek – akár az olvasás gyakorlásaként is. Neked pedig lesz egy kis (relatív) időd magadra. 

Előveheted a kedvenc gyermekkori mesekönyveidet, de választhatod a NIVEA meséket is, amelyekben Leó, Mia, Tündér és Nyuszi a legkülönfélébb kalandokba keverednek. A meséket ráadásul gyönyörű, kiszínezhető illusztrációk kísérik, így a gyerekek a kreatív énjüket is megmutathatják. 

 


Alkossatok közösen a gyerekekkel

A gyerekek szeretnek alkotni. Legyen szó gyurmázásról, festésről vagy akár sütésről. Használd ki az együtt töltött időt, és alkossatok valamit, amiben minden nap gyönyörködhettek. Hasznosítsd újra a régi NIVEÁ-s flakonokat és csináljatok fűszernövényes kiskertet, ékszertartót vagy órát.

Az interneten rengeteg ötletet találsz a különböző anyagok felhasználására – útmutatókkal, sablonokkal és pontos leírásokkal. A kreatív tevékenység fejleszti a gyermek képzeletét, finom motorikáját, türelmét és számos más készségét. Szóval elkészülni, vigyázz, alkotunk! 

Hogy a közös tanulás ne legyen kínszenvedés

Sok szülőt meglepte, milyen nehéz is együtt tanulni a gyerekkel. És ez nem csak az időt emészti fel, hanem néha az idegeket is. Gyermeknél és szülőnél egyaránt. Mire kell figyelni hát az otthon tanulásnál: 

 

  • Legyen rend. Jelölj ki konkrét idősávot a tanulásra. És ne köss kompromisszumokat – máskülönben nem leszel ura az otthon tanulásnak. 
  • Engedd el a „tökéletest“. A hibák az élethez tartoznak, és teljesen fölösleges azzal stresszelni az iskolást, hogy piszkozatokat tisztázzon. 
  • Ne hasonlítsd össze másokkal. Az idősebb testvére jobb volt a matekban? Na és? Azzal egyáltalán nem segítesz, ha hangosan összehasonlítgatod őket. 
  • Dicsérj. Kétismeretlenes egyenletet kiszámolni egyáltalán nem természetes dolog. Ezért dicsérd meg minden előrelépésért, sikerért, mindenért, amit elér. 
  • Ne veszítsd el a türelmedet. Talán most már értékeled a tanító néni türelmét. Ne szidd, ne kérd számon, hanem vegyél egy nagy levegőt, és kezdd újra a magyarázatot. 
 


A legjobb játék a nem játékból kerekedik

A legkisebbekre is gondoltunk, akiknél egyetlen szabály érvényes. Azzal a legjobb játszani, amivel nem kellene. Fazekak, fakanalak, mosogatószivacsok, karkötők, üres PET palackok, egyszerűen bármi, ami egy hétköznapi háztartásban megtalálható. 

A gyerekek az új dolgok felfedezésével a finom motorikájukat fejlesztik, ugyanakkor az élet hétköznapi dolgaival is ismerkednek. Ha tehát már megunták a játékaikat, ne ess kétségbe, és nézz körül a lakásban. 

 

Vond be a gyerekeket a rendrakásba

A gyermekekben felhalmozódott rengeteg energiát a javadra is fordíthatod. Vond be a gyerekeket a nagytakarításba, így két legyet üthettek egy csapásra. Kisebb korban a gyerekek nagyon szeretnek rendezkedni, aztán ahogy nőnek, ez a lelkesedés egyre lankad. Használd ki, hogy a kicsik szeretik utánozni, amit csinálsz. 

Veszélyes kémiai anyagokat inkább ne adj a gyermekek kezébe. De port azért törölhetnek és söpörhetnek is. Még akkor is megéri, ha nagy valószínűséggel, ki kell javítanod a munkájukat. 

 


Építs búvóhelyet, akadálypályát vagy szervezz kincskeresést

Repülj vissza a gyermekkorodba. Mi okozta a legnagyobb örömöt? Bizonyára neked is felragyogott a szemed, ha megláttad a házilag összetákolt búvóhelyet. 

Az építkezés ugyan kicsit több időt vesz igénybe, cserébe viszont a gyerekek órákon át eljátszanak majd vele. És miből építsük fel? Használj székeket, pokrócokat, párnákat, terítőket. A fantáziának semmi sem szabhat határt. Vigyél be nekik játékokat, könyveket, vagy akár valami finomságot is. És megint szereztél pár percet csak magadnak. 

Hasonló lelkesedést vált ki a gyerekekből egy akadálypálya (ha van kertetek) vagy a kincskeresés. Ha már ötleted sincs, elég megnyitni az internetet, ahol számos változatot találsz. 
A gyerekek nem csak fizikailag fáradnak el, hanem a feladatok megoldása során gondolkodniuk is kell, és megintcsak fejlődnek a motorikus képességeik. 

 


Néha a tévé is jó választás, hogy lekösd a gyerekek figyelmét

A munkádra kell koncentrálnod, ki kell lakkoznod a körmödet vagy csak el szeretnél olvasni egy fejezetet a kedvenc könyvedből?

Gyakran bárhogy is igyekszel, a gyermekzsivaly mégsem csitul. Nem kell hangsúlyoznunk, hogy a képernyő fénye a gyermekekre nézve (is) egészségtelen, mégis naponta egy mese határozottan nem árthat. 

Igyekezz azonban a koruknak megfelelő mesét választani. Az idősebbek valamilyen könnyed ismeretterjesztő filmet is nézhetnek. Ne a televízió legyen a gyermek bébiszittere – de ennek az ellenkezője, a gyermekműsorok és a mesék teljes tiltása is erős túlzás azért.