HA GYERMEKÜNK HISZTIZIK: SZELIDÍTSÜK MEG

A gyermeki düh nem is különbözik annyira egy felnőttétől. Gyermeked a rugdosással, az öklözéssel és a harapással provokálni igyekszik a környezetét, de jó szülőként fontos, hogy ura maradj a helyzetnek. Hogy ez viszonylag könnyen sikerüljön, jó ha tudod, mi is történik tulajdonképpen a gyermekeddel, és jó, ha van a tarsolyodban pár megoldási stratégia.

A hiszti kisgyermekkorban normális

Sose feledd, hogy a kisgyermekkor a feldolgozatlan és a gyakran ellenőrizetlen érzések időszaka. Ha csemetédet egyszer csak agresszív érzelmi kitörés keríti hatalmába, amely rugdosásban és harapásban csúcsosodik ki, add világosan a tudtára, hogy ezzel a viselkedéssel nem értesz egyet. Legyél hajthatatlan, de soha ne reagálj hasonló viselkedéssel. Ezzel aláásnád a saját álláspontodat, miszerint az erőszak és az agresszió rossz.   

 

A hiszti oka nevetséges. De csak szerintünk

Tudatosítsuk, hogy néha a felnőttek is kiborulhatnak apróságokon. A dühünket ugyan nem vad rugdosással vagy öklözéssel fejezzük ki, helyette viszont néha „kicsusszan“ a szánkon pár nem szép kifejezés. Képzeljük el, hogy valamelyik dührohamunk alkalmával egy mit sem sejtő kívülálló is lát bennünket. Valószínűleg azt mondaná, hogy feleslegesen dühöngünk. Mi viszont ezt abban a pillanatban másképpen gondolnánk. 

A gyerekekkel is hasonló a helyzet. Számunkra az indítékaik lényegtelenek, nekik viszont akkor ez a legfontosabb. Ha ezt tudatosítjuk, könnyen megtalálhatjuk a megoldást a helyzet rendezéséhez. 

Képzeld el, hogy felidegesítenek, és az érzelmek viharában valaki, mondjuk a partnered, igyekszik téged megnyugtatni. A meggyőzés módszerét választja, és azt mondja „engedd el“. Mi történik ekkor? Valószínűleg nem fogsz megnyugodni. Inkább ellenkezőleg. 

Ha dühösek vagyunk, nem akarjuk, hogy valaki a lelkünkre beszéljen. Inkább azt szeretnénk, hogy meghallgason, átöleljen, felvidítson. Vagy egyszerűen csak hagyja, hogy kidühöngjük magunkat. A gyerekek ebből a szempontból is hasonlóak. A magyarázás nem segít kikeveredni az érzelmi viharból, elfogadásra van szükségük. 

...

...


Hallgasd meg, vidítsd fel. Legyél türelmes

Mindegyikünknek más segít, és ez érvényes a gyerekekre is. Próbálj ki több módszert is a kicsi megnyugtatására, előbb vagy utóbb megtalálod a megfelelőt. Éppen tele a kezed a bevásárlással vagy főzöl, és a kis gézengúzod unalmában hisztizik? Tereld el a figyelmét mondjuk azzal, hogy feladatot adsz neki – mossa meg az almát vagy válasszon ki a ládából 3 szép citromot. 

Hozzánk hasonlóan a gyerekek is hajlamosak a rosszkedvre, ha fáradtak vagy éhesek. Ha sejtésed sincs, mi lelte a csemetédet, kérdezd meg nyugodtan, hogy mit szeretne. És figyelj. Lehet, hogy a helyzet megoldásához csak valamilyen apróság hiányzik.

Ha semmi sem válik be, hagyd, hogy a gyermeked kidühöngje magát. Rövid időn belül túlteszi magát rajta. Ne felejtsd el aztán átölelni és biztosítani afelől, hogy mennyire szereted. 

A sok kiabálástól fáj a fejed és emelkedik a stressz-szinted? Hogy a hisztiző gyermekkel is türelmes tudj maradni, kiegyensúlyozottnak kell lenned. Tudjuk, hogyan érheted ezt el: leszámolás a stresszel!


...

..