Ásványi olajok a kozmetikumokban

Mit kell tudni róluk? Hol használják őket? Hogyan hatnak? Minden, amit tudnod kell az ásványi olajokról. Milyen hatással és tulajdonságokkal rendelkeznek, és miért használhatod nyugodtan az azokat tartalmazó NIVEA termékeket.

Biztonságosak azok a termékek, amelyek ásványi olajokat tartalmaznak?

Az ásványi olajok jellemzője, hogy kiválóan hidratálják és óvják a bőrt, jó hatással vannak rá, illetve a tisztításban is jeleskednek.

Számunkra rendkívül fontos a NIVEA termékeket vásárlók biztonsága.

A bőrápolás területén a beszállítók és gyártók minden nyersanyagot alaposan és körültekintően bevizsgálnak és tesztelnek, hogy teljesüljenek a legszigorúbb követelmények a tisztaság, a minőség és a biztonság területén.
Ezek az elvárások természetesen az ásványi olajokból készült összetevők esetében is érvényesek. Mi kizárólag tökéletesen finomított és gyógyászati minőségű alapanyagokat alkalmazunk.

A NIVEA termékek használata tehát teljesen biztonságos. De miért is tartalmaznak ezek a kozmetikumok ásványi olajakat?
Az ásványi olajok többféle minőségben, például folyékony olaj formájában vagy szilárd viaszként jelennek meg a szépségápolási termékekben. Ezek az anyagok remekül illenek a kozmetikumokba, hiszen kompatibilisek az emberi bőrrel, kiválóan hidratálnak, valamint megfelelően tisztítják és óvják a bőrt. Utóbbi annak is köszönhető, hogy vékony filmréteget képeznek a felületen, ami taszítja a vizet. Miközben segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát, magának a terméknek is jobb állagot biztosítanak.

Biztonságosak azok a termékek, amelyek ásványi olajokat tartalmaznak?
Igen, az ásványiolaj-tartalmú kozmetikumok teljesen veszélytelenek. Már a Német Szövetségi Kockázatkezelési Intézet egyik értékelésében is arra a megállapításra jutott, hogy a kozmetikai szerekben található ásványi olajok nem jelentenek veszélyt a vásárlók egészségére.
A fogyasztók biztonsága pedig kiemelt fontosságú a NIVEA számára, ezért minden nyersanyag alapos és körültekintő bevizsgáláson és tesztelésen esik át, hogy teljesüljenek a legszigorúbb követelmények a tisztaság, a minőség és a biztonság területén. Ezek az elvárások természetesen az ásványi olajokból készült összetevők esetén is érvényesek.

Háttértörténet:
A NIVEA kizárólag tökéletesen finomított és gyógyászati minőségű alapanyagokat használ termékeiben. A gyártás során alkalmazott ásványi olajok megfelelnek minden jogi előírásnak, köztük az EK Kozmetikumokról szóló rendeletének is, a minőségi követelményeket pedig az EU Gyógyszerkönyv elvárásai alapján állították össze. Ezek a minőségre és tisztaságra vonatkozó iránymutatások már 2004-ben le lettek fektetve a COLIPA (ma Cosmetics Europe) által. Értékesítés előtt minden kozmetikai terméket kijelölt biztonsági szakértők vizsgálnak be.

Rákkeltőek az ásványi olajok?
Nem. Számos tanulmány megerősítette már, hogy a kozmetikai iparban alkalmazott minőségében az ásványi olajok nem okoznak rákos megbetegedést. Ezek a dokumentumok megtekinthetők az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) honlapján is.

Az ásványi olajok behatolnak a bőrbe?
Általános szabály, hogy a kozmetikumok gyártásakor alkalmazott ásványi olajok magas viszkozitásúak. Az utóbbi évek kutatásai is megerősítik, hogy fizikai és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően nem képesek a bőr mélyére hatolni. Ehelyett a bőr felszínén maradnak, és megóvják azt a nedvesség elvesztésétől anélkül, hogy elzárnák a pórusokat. Mindeközben vízlepergető hatással is rendelkeznek.

Mely termékeket érdemes elkerülni bizonytalanság esetén?
A Németországban és az Európai Unióban kapható összes bőrápolási termék biztonságosan használható.

 

Mi az a MOAH, és káros-e az egészségre?
A MOAH (ásványi olaj eredetű aromás szénhidrogén) összetevőt nagyrészt kiszűrik a kozmetikai célokra előállított és finomított ásványi olajokból. Jelenlegi ismereteink és az elvégzett tesztek alapján az ilyenkor fennmaradó MOAH mennyisége nem károsítja az egészséget.

Mi az a MOSH, és káros-e az egészségre?
A bőrápolási termékekben található ásványi olajokat kémiai szempontból MOSH-nak (ásványi olaj eredetű telített szénhidrogén) nevezzük. Kozmetikai célú felhasználásuk előtt az ásványi olajokat és viaszokat alaposan megtisztítják, így biztosítva a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) kizárását, amelyeknek egészségügyi és rákkeltő kockázata lehetne.

Mit kell tudni a Stiftung Warentest nevű német fogyasztóvédelmi alapítványról?
A NIVEA számára mértékadóak az alapítvány legújabb eredményei, azonban a legapróbb részletekig elemezzük őket a Stiftung Warentest elemzési módszerei okán, mivel az alapítvány és a mi kutatásaink időnként jelentős eltérést mutatnak.

 

product stage-bg