Torta gyerekeknek

Tanácsok, hogyan süssünk egészséges ajándékot a legkisebbeknek. A születésnap, főleg a gyerekeké, azon események egyike, amelyek megérdemlik a tortát. Kétségtelen, hogy nem egyszerű feladat kielégíteni a kis torkosokat, ugyanakkor igazán egészséges tortát sütni. Gyere, és süss velünk, és az egészséges szülinapi torta elkészítése gyerekjáték lesz.

Hogyan süssünk egészséges ajándékot a legkisebbeknek?

A gyerektortának nemcsak szépnek és finomnak, hanem mindenekelőtt egészségesnek is kellene lennie. Mesterséges színezék, aroma, édesítőszer és az oly sokszor vitatott „E-k“ nélkül. Üzletben ilyen tortát csak nagyon nehezen találnál. A legjobb alternatíva tehát, amit választhatsz, ha egyszerűen megsütöd magad. És a leglényegesebb, hogy egyedül te tudod, mit szeret legjobban az ünnepelt.
összetevők

1. szabály: Kerüld a fehér cukrot és a fehér lisztet

Ha azt akarod, hogy a torta igazán egészséges legyen, kerüld el a fehér lisztet, illetve a magas gluténszintet. A gyerekeknél a fehérliszt-felesleg gyakori náthát és megfázást okozhat, idősebb korban pedig cukorbetegség vagy lisztérzékenység kialakulásához vezethet. A szülinapi tortát készítsd inkább egészségesebb, teljes kiőrlésű lisztből, amely sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. 

Csökkentsd vagy teljesen hagyd ki a fehér cukrot is. A cukor legyen az utolsó, ami megjelenik gyermekeid étlapján. A túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz vezet, sok súlyos betegség okozója lehet, és rontja a fogakat is. 

Helyettesítsd sokkal egészségesebb édesítőkkel. Nagyszerű alternatíva a méz, a sztívia, a juharszirup vagy a gabonacukor, amelyet gabonából – leggyakrabban árpából vagy búzából készítenek. Igaz, hogy ezek nem annyira édesek, de sokkal kevésbé terhelik a szervezetet. 

2. szabály: Könnyítsd a krémet

Gyerektorták esetében egyáltalán nem jó választás a tejszínes vagy a vajas krém. Ideális lehet  valamilyen joghurtos, ricottás vagy mascarponés alap. A szokásos tejszín helyett használhatsz alacsony zsírtartalmú tejszínt is. Ízesítsd a krémet házi lekvárral vagy friss gyümölcsdarabokkal. 

A születésnapokhoz mellesleg ajándékok és játékok is tartoznak. Nézd meg a legjobb gyerekjátékokat.

torta
joghurt, ricotta, mascarpone
marcipánt
 

3. szabály: Használj természetes színezéket – fekete áfonyát, kakaót vagy kurkumát

A születésnapi gyerektorta esetében nagyon fontos a végső díszítés. Az a torta, amely mindenféle színben játszik, sokkal vonzóbb és érdekesebb lesz a gyermeked számára. Az ügyesebb anyukák és nagymamák készíthetnek természetes színezékű házi marcipánt és formázhatnak mesefigurákat, hősöket vagy állatkákat. 

A kevésbé ügyesek belekeverhetik a természetes színezéket a krémbe, és díszíthetik a tortát gyümölccsel. Díszítés közben vigyázz a nagyobb mogyoródarabokra, cukorkákra vagy az ehetetlen részekre! Könnyen elzárhatják a légutakat. Fokozottan kell figyelni az exotikus gyümölcsökre is, melyek allergiás reakciót válthatnak ki. 

Az első születésnapot és az első születésnapi tortát már abszolváltad? Lehet, hogy most következik az első kirándulás a babával.