Ki lesz a hozzád közel állók közül a legjobb támasz szülés közben?

Apás szülés, vagy inkább a legjobb barátnőd legyen melletted a szülőszobában? Ki fogja majd a kezed szülés közben? Valószínűleg, az első számú jelölt a partnered lesz, de lehet, jobban éreznéd magad az anyukád vagy a barátnőd társaságában.

KI LESZ A HOZZÁD KÖZEL ÁLLÓK KÖZÜL A LEGJOBB TÁMASZ SZÜLÉS KÖZBEN?

A vajúdás és a kisbaba érkezése minden szempontból intenzív élmény, ezért tedd fel a kérdést magadnak, hogy kivel osztanád meg. Csak te leszel és a partnered, vagy valaki a rokonok közül? A döntés rajtad áll. A szülés napján mindennél fontosabb, hogy biztonságban és fesztelenül érezd magad. 

A nők többségének teljesen nyilvánvaló, hogy a szülést a partnerükkel akarják átélni. Az apa jelenléte azonban nem kell, hogy természetes legyen. Lehet, nem akarod, hogy a szeretett társ olyan helyzetben lásson, ami fizikailag és pszichikailag is rendkívül megterhelő. 

Lehet, hogy nagyobb biztonságban éreznéd magad az anyukáddal, aki majd fogja a kezed és pontosan megérti, min mész keresztül. Dönts úgy, ahogyan érzel, és ne kényszerítsd magad semmire. A nagy napot azzal kellene átélned, akiről tudod, hogy igazán támogat. 

Hogy minden könnyen menjen, mindenekelőtt nyugodtnak kell maradnod. Mi segít ebben? Próbálj meg lelkileg felkészülni a szülésre: amit otthon megtanulsz, pótolhatatlan lesz a szülőszobában. 

 

Ki lesz veled a szülésnél: Szülésznő vagy barátnő?

Biztosan szeretnéd, ha a szülés során olyasvalaki lenne a közeledben, aki minden körülmények között nyugodt marad. Lehet, tartasz attól, hogyan fog a személyzet viselkedni veled, ha a szülési fájdalmakat nem viseled a legjobban. Ezekben a percekben segíthet a szülésznő, aki pontosan tudja, mi játszódik le éppen, és képes egészségügyi ellátást is nyújtani.

Ha aggódsz, hogy a partnered a szülés során bepánikolhat, és ezzel téged is felidegesít, felkérheted például a legjobb barátnődet is, akiben megbízol. És ha azt szeretnéd, hogy a nagy eseménynél az anyukád asszisztáljon, semmiképpen sem kell szégyenkezned emiatt. Bárkit is választasz, legyél biztos benne, hogy jól felkészült az élményre.


Apás szülés: Beszéljétek meg előre

Ha nem vagy biztos benne, kit vigyél magaddal a szülőszobába, gondold át, mit is vársz a szüléstől. Ha a gyermeked születését intim családi élményként szeretnéd megélni, logikus, hogy a partneredet kéred meg. Lehetséges azonban, hogy jobban éreznéd magad, ha ez a fontos pillanat nők között maradna. Ne szégyenkezz emiatt, és mondd el az érzéseidet a párodnak. Biztosan megértő lesz.

Tudod már, ki lesz melletted? Ne felejtsd el időben megbeszélni a kiválasztottal, hogy felkészülhessen. Bárkit is választasz, biztosan nagy megtiszteltetés lesz számára.