A HÁZTARTÁS MÉREGTELENÍTÉSE: ÖKO TAKARÍTÁS

A természetes tisztítószerekkel ugyanolyan jól kitakaríthatod a lakást, mint a kémiai vegyszerekkel. Kisbabát vársz, és takarítás közben nem szeretnél kémiai anyagokkal érintkezni? Az otthonodat tökéletesen kitakaríthatod pusztán természetes anyagokkal is! Olvasd el, melyek ezek!

A természetes tisztítószerekkel ugyanolyan jól kitakaríthatod a lakást, mint a kémiai vegyszerekkel

Fenntartásaid vannak a hagyományos kémiai takarítószerek használatával kapcsolatban a várandósság ideje alatt? A ház tökéletes kitakarításához elegendőek lesznek az egyszerű és környezetbarát alternatívák is, amelyeket már a nagymamáink is használtak. És mi a legjobb bennük? A toxikus kipárolgásoktól mentes természetes tisztítószereket nagy valószínűséggel megtalálod a szekrényedben.
ocet

Ecet

Az ecet már régóta az elsőszámú természetes tisztítószer. Az ecet egyedülálló módon pusztítja el a baktériumokat, a penészt és a bacilusokat, semlegesíti a lúgos és maró anyagokat és a szagokat. A takarításhoz ideális választás a fehér borecet – ez ugyanis biztosan nem hagy semmilyen foltot maga után.
sůl a citrón

Só és citrom

Ne csak főzéshez használd őket. A citrom, magas savtartalmának és kellemes illatának köszönhetően a takarítószerek biztonságos természetes alternatívájaként is szolgálhat. A só pedig ideális súrolószer a zsiradék eltávolításához: 

Keverj egy kis ecetet a vízbe, és kezdődhet a nagytakarítás:

 • Az ecet játszva elbír a vízkővel és a lerakódásokkal a konyhában és a fürdőszobában – segít a konyhai felületek, a kerámialapok tisztításában, eltünteti a zsiradékot a sütőből és a tűzhelyről, és a vízkövet a forralóból. 
 • Fantasztikus fényesítőként is működik – a forró vízbe kevert kis mennyiségű ecet tökéletesen tisztítja a tükröket és az ablakokat az egész házban. 
 • Eltünteti a penészt és a bűzt – ideális a hűtő tisztításához. Mosd ki a hűtőt ecetes vízzel, és egyszer s mindenkorra megszabadulsz a kellemetlen szagoktól. 

Ne csak főzéshez használd őket:

 • A só és a citrom keveréke megtisztítja a vágódeszkát – szórj a vágódeszkára durva szemű sót és dörzsöld át félbevágott citrommal. Öblítsd le vízzel, és a vágódeszka ismét friss és tiszta lesz. 
 • A citrom elűzi a szagokat a mosogatógépből – tegyél fél citromot a mosogatógép felső rekeszébe, ezzel megszabadulsz a kellemetlen szagoktól. 
 • A só magába szívja a zsiradékot – a só segít eltávolítani a zsiradékot az edényekről, és képes abszorbálni az olajfoltokat a fából készült asztalról. Elegendő szétszórni, várni és letörölni. 
zaneseny odpad

Étkezési szódabikarbóna

Ha nem elég az ecet, segít az étkezési szódabikarbóna. A szódabikarbóna az ecettel ellentétben lúgos, ezért a savakkal, a zsírokkal és a kellemetlen szagokkal is megbirkózik. Oldj fel egy kis szódabikarbónát vízben, képezz sima kása-szerű anyagot, és kezdődhet a tisztítás: 

 • Az étkezési szódabikarbóna nagyszerűen tisztítja a zsíros felületeket – a padlót, a réseket, a zsíros edényeket és tűzhelyet. 
 • Nagyszerűen eltünteti a foltokat is – az étkezési szódabikarbóna képes megmenteni a kifakult szőnyeget, kiveszi az izzadság- és a dezodor okozta foltokat a fehér ruhákból, ugyanakkor megszünteti a kellemetlen szagokat is. 
 • Megszünteti a dugulást – szórj a lefolyóba egy kis szódabikarbónát, önts rá ecetet és hagyd hatni. Kb. 30 perc múlva öblítsd le forró vízzel, és már készen is van. 

Úgy érzed, azonnal takarítanod és rendezkedned kell? Olvasd el, miért támadja meg a várandós nőket a „fészekrakó ösztön“.

Teafaolaj

A teafa nevű természeti csodának fertőtlenítő hatása van és hatékonyan elpusztítja a penészt és a baktériumokat. A teafaolaj leginkább gyógyszertárakban vagy bioboltokban kapható, és mivel nagyon koncentrált formában létezik, takarításkor elég egy kiskanálnyit hozzákeverni a vízhez: 

 • A teafaolajjal hatékonyan tisztíthatod a vécécsészét – tegyél a szórófejes flakonba teafaolajos vizet, és spricceld az oldatot a WC-re. Hagyd hatni kb. fél órán keresztül, majd dörzsöld át a felületet. 
 • Padlótakarítás a „tisztaság illatával“ – ha az ecetes felmosás során hiányolod az illatokat, adj a vízhez pár csepp teafaolajat. Otthonod nemcsak illatozni fog a tisztaságtól, hanem a keverék fertőtlenítő hatását is növeled. 

Némely szagok rosszullétet okoznak vagy elveszik az étvágyadat? A tested így védekezik az ellen, ami árthat a babának. Ugyanez érvényes egyes ételek esetében is.

Olívaolaj

A fafelületek ápolásához nincs szükség drága fényezőkre. Bőven elegendő az olívaolaj és egy kis citromlé. 

 • Olívaolajjal kifényesítheted a bútorokat – keverj össze egy kanál olívaolajat egy kis kanál citromlével,és körkörös mozdulatokkal töröld át a fafelületeket. Meglátod, hogyan lesz egyre fényesebb a bútor! 

 

És már kész is. Elég pár hagyományos összetevő, és az otthonod csillogni fog a tisztaságtól. Biztonságos és környezetkímélő!