Mindent a szoptatásról

Sajátítsd el a legjobb technikákat, és válaszd a szoptatós párnát. A helyes szoptatási technikának és a szoptatós párnának köszönhetően az anyaság e területe sem lesz ijesztő a számodra.

Sajátítsd el a helyes szoptatás technikáját

Egy kisbaba születése minden hozzá közelállónak öröm. Természetesen az anyukának is, rá azonban a gyermekgondozás intenzív munkája vár. Hogyan etessük a picit helyesen, hogy mindketten elégedettek legyünk, és élvezzük egymás közelségét?

Tudtad, hogy ideális esetben a kisember születésétől számított 30 percben, legkésőbb azonban 2 órán belül, a szoptatás az anya és a baba életének természetes részévé válik? Ez aztán általában 1-2 évig naponta többször is megtörténik majd. Fontos már az elején elsajátítani a szoptatás helyes technikáját, hogy ez az elengedhetetlen részlete az anyaságnak ne legyen mumus, amitől az anya a lehető leghamarabb meg akar szabadulni. 

Az anyatejet először csak részben, majd teljes egészében felváltja a szilárd táplálék. Olvasd el, mikor a legideálisabb áttérni a szilárd táplálásra.

...


Sajátítsd el a helyes szoptatás technikáját

Mielőtt bármilyen szoptatási technikába belekezdenél, fontos megismerkedned pár általános tippel:

  • Mindig a babát tedd a melledre, és ne fordítva. 
  • A szoptatásnak nem szabad fájnia – találd meg a megfelelő „has a hason“ testhelyzetet és a baba szájában azt a pontot, amit, ha a mellbimbó megérint, automatikusan beindul a szívó reflex. 
  • Ne tedd a babát kemény mellre, inkább próbáld a melledet kézzel hűteni és lassan fejni. A kicsinek valószínűleg nem okozna problémát boldogulni vele, neked azonban feleslegesen sérülne a mellbimbód. 

...

Könnyítsd meg a szoptatást speciális szoptatós párnával

A nők már ősidők óta próbálták megoldani, hogyan könnyíthetnék meg és tehetnék még kellemesebbé a kis utód etetését. Ma előszeretettel esik a választás a különböző anyagú és töltelékű szoptatós párnákra, amelyeken a pici kényelmesen elhelyezkedhet. 

Az egyes szoptatós párnák súlyukban, alakjukban és anyagukban is különböznek – vannak pl. hipoallergén, alaktartó, puha anyagú párnák. A nagyobb párnák két baba egyszerre szoptatására is alkalmasak. 


4 technika, amelyet a szakemberek ajánlanak

1. Táncos póz

Fektesd a gyermekedet az alkarodra úgy, hogy a hasa feléd forduljon. Alsó keze ölelje át a mellkasodat, a másik keze pedig maradjon szabadon a teste mellett. Lazítsd el a hátadat, hogy a szoptatás ne terhelje meg túlságosan, és a felemelt térded segítségével szabályozd a baba távolságát a melledtől. A másik kezeddel támaszd meg a melledet, hogy jobban hozzáférjen a kis csöppség. A babád egyenesen és kényelmesen feküdjön, ne mozogjon a gerince és a nyaka.


2. Madonna póz

Ez a testhelyzet leginkább abban különbözik az előzőtől, hogy a gyermek az egyik oldaladon fekszik. Mindig figyelj oda a baba helyes testtartására, és hogy szélesre nyitott ajkakkal helyesen szívjon

 

3. Oldalfekvéses testhelyzet

A helyes oldalfekvéses testhelyzet kialakításához szükséged lesz a párnára. A gyermek az anya oldala mellett a párnán fekszik, a feje a mell magasságában van és lába a hónalj felé mutat. A szoptató melled melletti kezeddel támaszd meg a baba fejét, de használhatod a másik karodat is, ha úgy kényelmesebb. 


4. Fekvő póz

Végül kipróbálhatod a fekvő testhelyzetet is. Tedd a fejed a párnára, hogy ne terheld feleslegesen a csigolyáidat, a babát fektesd magad mellé, egyik kezeddel tartsd stabilan, a másikkal pedig támaszd meg a melledet. Figyelj arra, hogy ebben a szoptatási pózban ne billenjen a pici feje előre vagy oldalra

...

...

...

...

A baba számára fontos az anya közelsége. Ez nem csak a szoptatás során következhet be, hanem a kölcsönös közelséget a babamasszázs is elősegíti.