A szó nem elég

Beszélgess a babával gesztusok és „jelbeszéd“ segítségével. Akkor is, ha a babád még nem beszél, meg akarja veled osztani, mire van szüksége. Hogyan értheted meg őt? Próbáld ki a jelbeszédet! Sok mókában lesz részetek.

A gesztusok és a mimika ugyanolyan hasznosak lehetnek, mint a szavak

A gesztusok és a mimika ugyanolyan hasznosak lehetnek, mint a szavak

A beszédszervek működtetése rendkívül nehéz egy baba számára, ezért a beszéd kifejlődése időigényes. Az azonban, hogy a babád még nem beszél, nem jelenti azt, hogy nincs mondanivalója. Nekik is fontos, hogy közöljék, mit szeretnének, minek örülnek, mi okoz fájdalmat. Testüket, kezüket és lábukat könnyen mozgatják, így jelek segítségével közölhetik, mire van szükségük. 

Ha figyelsz, meglátod, hogy gyermeked már most jelek segítségével kommunikál veled. Meg akarod érteni? Találjatok közös jeleket. A legkisebb is képes gyorsan összekötni a jelet az éppen zajló folymatokkal, és meg is jegyzi azt a későbbiekre. 


A jelbeszéd nem hátráltat, éppen ellenkezőleg

A szülők többsége eleinte szkeptikus és csak keveseknek sikerül rögtön az első alkalommal megértetnie magát. A „jelelés” azonban mindkettőtök számára jó móka lehet. Ráadásul bizonyított, hogy a gyermekek, akik jelelnek, hamarabb kezdenek beszélni. Nem kell ezért félned, hogy a jelbeszéd valahogyan akadályozza a normál beszéd kifejlődését. Amint a kicsi megszólal, a jelek automatikusan kivesznek a kommunikációjából.

Akkor is, ha a babád még nem beszél, meg akarja veled osztani, mire van szüksége.


Kezdd az alapvető jelek segítségével

Mikor a legmegfelelőbb elkezdeni a jelelést? Az első jelek ideális ideje a 8. és a 12 hónap között van. Ha a babád nem utánoz azonnal, ne add fel. Igyekezeted akár pár hónappal később is megtérülhet. Gyermeked aztán annál gyorsabban tanul majd. 

Próbáld ki a legalapvetőbb jeleket:

„Enni“: Mozgasd a kezed a szád felé, mintha ételt vennél magadhoz. 
„Még“: Adj a babának kekszet vagy más finomságot. Amint megette, a mellkasod előtt többször egymás után érintsd össze az ujjbegyeidet, és kínálj a picinek újabb falatot. 
„Fáj“: Kapcsold össze a mutatóujjaid ujjbegyét.

A pici nagyon szereti a figyelmedet és az érintésedet! Szeretnéd a babádat gyengéden ápolni? Kényeztesd babamasszázzsal.


Találjatok ki saját „nyelvet“ – csak Te és a babád

A kicsik nem mindig ugyanazokat a mozdulatokat teszik, mint te, de minden igyekezet számít. A gyerekek néhány jelet megváltoztatnak, ahogy nekik kényelmesebb. A kommunikáció és a megértés nagyon individuális folyamat és talán saját jelbeszédet akartok majd kialakítani. Hogyan kezdjetek neki? 

Egyszerűen figyeld meg, mi kelti fel gyermeked figyelmét. Mozgathatod a kezed vagy mutogathatsz – bármit tehetsz, ami mindkettőtök számára értelmes. Amint azonban elkezdesz használni egy jelet vagy egy gesztust, azon már ne változtass, ne zavard össze feleslegesen a kicsit. 

A jelelésnek köszönhetően gyermekeddel együtt gyorsan megtapasztalhatjátok, hogy nincs szebb a szavak nélküli beszélgetésnél.