Folsav a terhesség alatt

Miért kell B9-vitamint szedni a terhesség előtt és után is. Folsav – egyike azon kevés vitaminnak, amelynek a fokozott fogyasztását, a teherbeesés előtt és a várandósság alatt is, szinte minden orvos javasolja. Miért annyira fontos a folsav a magzat fejlődése szempontjából és milyen veszély fenyeget, ha nincs belőle elég?

Miért van szüksége a kismamáknak folsavra?

állapotos nő leveles zöldség fogyasztása közben

Mit tudunk tulajdonképpen a folsavról? A B-vitaminok csoportjába tartozik, folát, acidum folicum vagy B9 néven is ismerjük. A folsav elengedhetetlenül szükséges a nukleinsav szintéziséhez a sejtmagban, a vérképződéshez és különös jelentőséggel bír a magzat helyes növekedésében és fejlődésében

Bizonyított, hogy a folsav szedése a terhesség előtt és alatt segít megelőzni a vetélést és a gyermek születési rendellenességének kialakulását, e mellett nagy hatással van különösen az idegrendszer fejlődésére. 


Szedj B9-vitamint a terhesség előtt is

A baba gerincvelője és agya már a terhesség első heteiben kialakul. Annak érdekében, hogy az anya testében az ebben az időszakban szükséges vitaminszint meglegyen, ajánlott fokozni a bevitelt már pár hónappal a terhesség előtt. Éppen ezért minden termékeny időszakban lévő nő étrendjében ott kellene lennie a folsavnak

Ha babát terveztek, ajánlatos megemelni a leendő kismama folsav szintjét már fél évvel, de minimum 2-3 hónappal a fogamzás előtt. A folsav már a terhesség elején rendkívül fontos a magzat fejlődése szempontjából, és a szakértők szerint leginkább az első trimeszterben szükséges megőrizni a vitamin magas szintjét.

 


Milyen formában dolgozza fel leginkább a szervezet a vitamint?

A természetes forrás nem feltétlenül elegendő

Elegendő az élelmiszerekben található folsav, vagy szükséges további táplálékkiegészítőkhöz nyúlni? Milyen ételek is tartalmaznak B9-vitamint? A legtöbb folsavat a leveles zöldségek tartalmazzák, pl. a spenót vagy a kelbimbó, de megtalálható a brokkoliban és a spárgában, továbbá a hüvelyesekben és a gabonapehelyben is. 

Folsavban gazdag az élesztő, de a várandós nőknek nem ajánlott nagy mennyiségű élesztőt fogyasztani. Az állati eredetű élelmiszerek közül leginkább a bensőségek – a máj és a vese – tartalmaznak B9-vitamint. 

zabpehelyeket
brokkoli
zöldségek

A természetes forrás nem feltétlenül elegendő

A folsav olyan vitamin, amely érzékenyen reagál a magas hőmérsékletre, az oxigénre vagy a fényre. Ezért a hőkezelés, a nem megfelelő vagy túl hosszú ideig tartó tárolás gyakran kiölheti a vitamint az élelmiszerekből. Bizonyos kutatások azt mutatják, hogy a főzés és a tárolás következtében a vitaminok 95% -át elveszítjük.

Testünk emellett az élelmiszerben található folsavnak csak kb. 50%-át képes feldolgozni.  A táplálékkiegészítőkben található B9-vitaminnak viszont csaknem a 100%-át tudjuk értékesen hasznosítani. Ezért a szakemberek szerint egy kismama egészséges étrendjéhez mindenképpen szükséges magas folsavtartalmú táplálékkiegészítőket bevetni.

Beszéld meg az orvosoddal

A folsav a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, a felesleget a testünk vizelettel kiválasztja. Nem kell ezért attól tartani, hogy túladagolhatjuk vagy a fogyasztásának bármiféle mellékhatása lenne. 

Mindig érvényes azonban, hogy az adagolást illetően meg kell kérdezni az orvost. Némely gyógyszerek vagy betegségek befolyásolhatják a folsav szintjét a szervezetben, és az orvos ilyen esetekben a szokásos napi 0,4 – 0,8 mg-nál nagyobb adagot is javasolhat.

kismama az orvosnál