Hogyan készüljünk fel a szülésre lelkileg

Légy úrrá a növekvő izgalmakon. Már közeledik a nagy nap, és talán kezdesz idegeskedni. Hogyan készülj fel a szülésre úgy, hogy minden körülmények között nyugodt tudj maradni?

Amit otthon megtanulsz a lazításról, jól fog jönni a szülőszobán

Amennyiben az első kisbabád várod, minden új és ismeretlen lesz számodra. Ha már tudod, hogyan zajlik a szülés és mi is vár rád, sokkal nyugodtabb leszel. Nem árt, ha elolvasol valamilyen szülésről szóló könyvet vagy utánanézel az interneten. Mindenről, ami nyugtalanít, beszélgess el az orvosoddal is. Tudnia kell, mire van szükséged, hogy a legjobb ellátást biztosíthassa a számodra. 

Pontosan tudod, mi fog történni a testeddel? A szülés három fázisa: olvass el mindent, ami rád vár a szülés során

Ne felejts el kommunikálni a partnereddel sem. Még mielőtt elérkezik a nagy nap, beszéld át vele, hogyan tud támogatni téged és hogyan segíthet a szülésre való felkészülésben. Lehet, hogy jól fog esni néhány biztató szó, de ha a szülés közben nem szeretnél „hajrá, drágám!“ felkiáltásokat hallani, inkább időben figyelmeztesd. 


A nyugalom a legjobb felkészülés a szülésre

Igyekezz lazítani és ne idegeskedj! Nem láthatsz előre minden nehézséget, ami a várva várt kisbabád felé vezető úton eléd kerül majd, de a hozzáállásod lehet pozitív. A stressz mindent csak megnehezít, még a szülési fájdalmakat is. 

A mérsékelt súlygyarapodás, a rendszeres tornával megerősített izomzat és a speciális légzési technikák segítenek jobban kezelni a fájdalmat és az összehúzódásokat. A „fájdalom feldolgozása“ is sokat segíthet. Ebben a felkészülés közbeni meditáció lehet a segítségedre. 

A rendszeres tornának köszönhetően enyhítheted a vajúdás fájdalmait és megkönnyítheted a szülést. Hogyan? Összeszedtünk számodra pár terhestorna-gyakorlatot, amelyek segítenek megőrizni a kondíciódat


Szülés előtt: Használd ki az én-időt

A szülés várható időpontja előtt pár héttel talán fáradtnak, szörnyen „hatalmasnak“ fogod érezni magad, és azt kívánod majd, hogy legyél már túl rajta. Használd ki az utolsó szabad napokat, mielőtt a pici megszületik, és szakíts időt csak magadra. Készíts illatos fürdőt, olvass el egy szép könyvet, egyél egy jót... Mindegy mi lesz az, csak tedd meg magadért. 

Minden jövendőbeli anyukának az a leghőbb kívánsága, hogy egészséges kisbabát hozzon a világra és könnyű, komplikációmentes szülése legyen. Minden biztosan egyszerűbben megy majd, ha nem csak fizikailag, hanem lelkileg is felkészülsz.