Az epidurális érzéstelenítés előnyei és hátrányai

Hogyan döntsünk az epidurális érzéstelenítésről, amely enyhíti a szülési fájdalmakat. A természetes szülés vagy a fájdalomcsillapítás mellett döntesz? A szülés során végzett érzéstelenítés leggyakoribb módja az epidurális, olvasd el, milyen előnyei és hátrányai vannak.

Epidurális érzéstelenítés

Nem lehet előre megmondani, hogyan fogsz a fájdalomra reagálni, hogyan fogod elviselni. Lehet, hogy az érzéstelenítés nélküli természetes szülés mellett döntöttél, és végül kiderül, hogy mégiscsak szükséged lesz a fájdalom csillapítására. Bárhogyan is legyen, a harmadik trimeszter során beszélned kell erről az orvosoddal. Annak ellenére, hogy a szülészetek különböző alternatívákat kínálnak, a leggyakoribb választás az epidurális érzéstelenítés.

Epidurális fájdalomcsillapító alkalmazása

Az epidurális érzéstelenítés a leggyakoribb és a legkedveltebb módja a fájdalom csillapításának a szülés folyamán. Az orvosok állandóan azon dolgoznak, hogy csökkentsék az adagokat és új hatóanyagokat kombináljanak annak érdekében, hogy minimalizálják a lehetséges mellékhatásokat és az esetleges izomgyengeséget. Az epidurális analgézia ráadásul nem korlátozza a kismama mozgását – az alkalmazása után is fel tudsz állni és képes vagy járni.

 

Az altatóorvos bevezeti a tűt a csigolyák közötti résen át és katétert helyez fel. Ez a helyén marad és lehetővé teszi a fájdalomcsillapító fokozatos adagolását a csigolyát körülvevő ún. epidurális térbe.

Epidurális analgézia a vajúdás bármely szakaszában kérhető, leggyakrabban azonban közvetlenül a baba megszületése előtt alkalmazzák.

Az epidurális érzéstelenítés előnyei

 Az epidurális érzéstelenítés részlegesen érzéketlenné teszi a testet deréktól lefelé és elnyomja az összehúzódások fájdalmát anélkül, hogy gátolná a mozgást. Az összehúzódások így nem fárasztanak ki annyira és megmarad az energiád a következő nyomáshoz, miközben aludhatsz is egy kicsit. A szakemberek szerint az epidurális érzéstelenítés biztonságos módja a fájdalomcsillapításának, és nem veszélyezteti a kisbaba egészségét sem. 

Készülj fel maximálisan a szülésre! Ma már nem csak a tapasztalt rokonok, vagy barátnők mesélhetnek, hanem számos szülésfelkészítő tanfolyamot is találsz.

Amit meg kell fontolnod

Leggyakoribb mellékhatás a fejfájás szokott lenni, amely kétszázból egy esetben fordul elő. További lehetséges mellékhatásként előfordulhat rosszullét, hányás, viszketés vagy hidegrázás, ezek azonban a fájdalomcsillapító hatásával együtt szintén elmúlnak.

Az epidurális érzéstelenítés korlátozhatja a medenceizmok feletti irányítást, ami végül jelentheti a szülés második szakaszának a meghosszabodását, és a gátszakadás veszélyét is növelheti. Valamivel nagyobb a valószínűsége annak is, hogy az orvos kénytelen lesz fogót használni vagy gátmetszést alkalmazni.

A várandósság alatti rendszeres tornázással erősítheted a medenceizmokat és ezzel megkönnyítheted a szülést. Próbáld ki a gyakorlatokat kismamák számára, amelyek formában tartanak.


Készülj fel mindkettőre

Akár az érzéstelenítés, akár a természetes szülés mellett döntesz, mindig inkább készülj fel mindkét lehetőségre és konzultálj az orvosoddal. Beszélgess el a barátnőiddel is, akik már szültek – biztosítanak majd, hogy egyik esetben sem kell félned semmitől.