Az 5 leggyakoribb mítosz a tornázásról

Az 5 leggyakoribb mítosz a tornázásról

Minél hosszabb az edzés, annál jobb lesz az eredmény. Ha minden nap tornázom, hamarabb lendülök formába. Sétálás közben biztosan nem fogok lefogyni. Ezek és még sok más mítosz évek óta keringenek a testmozgás körül. Igazak? Vagy jobb, ha az egyik fülünkön be, a másikon meg ki?

#1. sz. mítosz: Ha tornázom, nem számít, mit eszem

„Megérdemlem ezt a sütit, hisz egy órát edzettem.” Sajnos mélyen gyökerezik az a mítosz, miszerint az étrend nem számít, ha tornázuk. Pedig ez butaság. Minden a kalóriákról szól. Általában érvényes, hogy a kalóriakiadásnak kissé meg kell haladnia a bevitt mennyiséget. 

 

Az ideális kalóriabevitelt kiszámíthatod a BMR (alapanyagcsere) alapján: 655 + (9,6 * TESTTÖMEG kg-ban) + (1,8 * MAGASSÁG cm-ben) - (4,7 * ÉLETKOR években). Az eredmény kalóriában jelenik meg. Az így kapott számot még meg kell szorozni az úgynevezett aktivitási faktorral. 1,2 és 2,2 között mozog. A számot, amellyel beszorzod a BMR-t, az alapján válaszd ki, hogy mennyire igényes a fizikai aktivitásod. Ha ez csak napközbeni járkálást jelent, válaszd az 1.2 értéket, ha kétfázisú edzéseid vannak, szorozd meg a BMR-edet 2,2-vel. Így megkapod az egy nap alatt elfogyasztandó kalóriák számát.

A BMI kalkulátor segítségével kiszámolhatod, ideális-e a testsúlyod. Elég ismerned a magasságodat és a jelenlegi testsúlyodat. 

 

Ha Tabata órán elégetsz 450 kalóriát, de aztán bedobsz egy hamburgert, ami kb. 750 kalória, akkor bizony füstbe megy az edzés. 

De most őszintén. Ki tudja elképzelni az életet hamburger vagy egy jó jégkrém nélkül a strandon? Az egészséges és a kevésbé egészséges ételek aránya 80/20 kellene hogy legyen. Ha tartod magad ehhez a szabályhoz, és odafigyelsz rá, hogy a kalóriabevitel ne haladja meg a leadást, előbb-utóbb eléred a megálmodott alakot

pite

#2. sz. mítosz: Minél nehezebb súlyok, annál jobb eredmény

fitnesz

Úgy érzed, hogy amíg el nem éred a maximumot, az izmaid csak lazsálnak? Ez a nézet is egy nagy fitneszmítosz. Az izmok kirajzolódásához elég, ha könnyebb súlyokkal többször ismétled a gyakorlatot. Hidd el, így is nagyon megizzadsz, csak másnap nem lesz izomlázad.

Ha nem szoktál edzeni, először elég a saját súlyodat használni. Csak akkor nyúlj fokozatosan a súlyzókhoz és a korongokhoz, ha úgy érzed, hogy a saját testsúllyal erősítés már könnyű. Remek szolgálatot tehet a TRX vagy a BOSU is. Ezek a segédeszközök változatosabbá teszik a gyakorlatot, és más izmokat is bevonnak.

Tippünk:
Szeretnél feszesíteni, de se a fitneszbe, se a szabadba nem jutsz el? Otthon is megdolgoztathatod a testedet. Próbálj ki gyakorlatokat a feszes hasért vagy a FITT TÍZNAPOS KIHÍVÁSUNKAT és nyerd vissza az erőnlétedet és a kívánt alakot az otthonodban. 

#3. sz. mítosz: A gyaloglás nem fogyaszt

Mítosz. Tudtad, hogy egy órányi tempós gyaloglás akár 400 kalóriát is elégethet? Ideális tempó a 4-6 km egy óra alatt. A gyorsaság mérésében segíthet egy okosóra vagy egy telefonaplikáció. Ideális edzésforma ez pl. GYED-en lévő anyukáknak. Kiviszed a picit a friss levegőre, és még fogysz is közben. 

Séta közben fontos a megfelelő lábbeli. Legjobb a futócipő, amely légáteresztő és rugalmas talpú, hogy csökkentse az ízületekre nehezedő nyomást. 

A járás nem fogyaszt

#4. sz. mítosz: Ha edzünk, akkor csakis éhgyomorra

Ha edzünk, akkor csakis éhgyomorra

Az éhgyomorra edzés nagyon individuális. Valakinek megfelel, valaki rosszul van tőle. Ezért hallgass a megérzéseidre és a testedre. A mítosz, miszerint ha éhgyomorra edzel, több kalóriát égetsz el, egyáltalán nem igaz. Ha tehát jobban érzed magad, ha edzés előtt bekapsz valamit, akkor hajrá. Arra azért figyelj oda, hogy leghamarabb evés után egy órával kezdj el tornázni. 

Fontos az edzés előtt elfogyasztott étel összetétele is. Kerülnöd kéne a hosszan emészthető élelmiszereket, mint pl. a túró, a sült vagy a füstölt ételek. Jó választás viszont a gyümölcs, ami energiával tölt fel, a dió, a teljes kiőrlésű kenyér magas hústartalmú sonkával vagy egy smoothie. 

 

Tippünk: A bőrödet nem csak edzéssel, hanem megfelelő kozmetikumokkal is feszesítheted. A NIVEA Q10 Bőrfeszesítő önbarnító testápoló nemcsak feszesíti a bőrt, hanem természetesen lebarnult árnyalatot is kölcsönöz neki. 

#5. sz. mítosz: Minél hosszabb edzés, annál jobb eredmény

Úgy érzed, hogy legalább 2 órát kell töltened az edzőteremben, hogy bármilyen hatása legyen? Nagyon gyorsan szabadulj meg ettől a gondolattól. A testedzéssel töltött időnél fontosabb maga a gyakorlat. A jógaórán körülbelül 150 kalóriát fogsz elégetni, míg egy boksz edzésen körülbelül 800 kalóriát.

Az idő helyett foglalkozz inkább az edzés összetételével. Természetesen jó, ha váltogatjuk az edzésformákat. Egyrészt azért, hogy a test tudjon regenerálódni, másrészt viszont szórakoztasson is. Mert ez az egész elsősorban öröm kell, hogy legyen!

A választott edzésformától függ az edzés gyakorisága. Ha könnyebb és nyugodtabb mozgást választasz, tornázz akár hatszor is hetente. Ha intenzívebb edzést részesítesz előnyben, mint például a köredzés, a HIIT vagy a futás, egymás után maximum három napot mozogj, aztán tarts egy nap szünetet. De mindig vezessen a tested és a szükségleteid! Ha pedig tanácstalan vagy, fordulj szakmberhez, aki elmondja, mi felel meg neked.
Minél hosszabb edzés, annál jobb eredmény