A bőrünk: a testünk elsődleges védvonala

Erőteljes védelem és érzékeny érzékszerv A bőr mint az emberi test legnagyobb szerve, egyben a legerősebb védelmet is nyújtja számunkra.

A sokoldalúság megtestesítője: a bőrünk

A nevetés jót tesz a bőrünknek és a lelkünknek is

A pozitív érzelmek élénkítik a vérkeringést a bőrben, és aktivizálják a nevetéshez használt izmokat. Miért olyan fontos ez? A bőrünk a lelkünk tükreként mindent megmutat. Gondolj csak arra, amikor elpirulsz vagy elsápadsz, az érzelmeink kiülnek az arcunkra. Vagyis, ha jó hangulatban vagy, az arcod is friss és ragyogó lesz.

A bőrünk funkciói

Mint a test legnagyobb érzékszerve, a bőr legfontosabb feladata, hogy megvédjen bennünket a külső hatásokkal szemben. Mint egy kabát, úgy biztosítja, hogy egy nyomás vagy ütés hatására ne sérüljünk meg azonnal. Egyfajta előrejelző rendszerként az olyan veszélyek ellen is figyelmeztet, mint a magas hőmérséklet vagy az extrém hideg, ilyenkor fájdalmat vagy viszketést tapasztalhatunk.

A bőr savköpenye emellett a baktériumok és a parazitákkal szemben is megóvja a testünket.

Hőmérséklet-szabályozóként a bőrünk azért is felel, hogy állandó testhőmérsékletet biztosítson a szervezetünk számára. Meleg időben a vérkeringés felélénkül az ereinkben, és hő szabadul fel. Amikor ez nem elegendő a hőmérséklet-szabályozáshoz, izzadni kezdünk, amely segít lehűteni a szervezetünket. Hideg időben ennek az ellenkezője történik. A vérkeringés lelassul annak érdekében, hogy a szervezetünk a testen belül tartsa a hőt. Ezért érezzük fagyosnak a kezeinket és lábainkat a hidegebb időszakokban.

A bőrünk a napfény ellen is véd. Ha UV-sugarakkal érintkezünk, a bőrünkön egy vastagabb szaruréteg alakul ki, és sötét pigmentfoltok jelennek meg rajta, vagyis legbarnulunk. Mindkét folyamat egyfajta szűrőként viselkedik a káros napsugarakkal szemben, amelyek így csak bizonyos mértékben hatolnak be a bőrbe. A napfény okozta károsodást a bőrünk részben képes helyrehozni, azonban ehhez időre van szüksége. A természetes védőfunkció támogatásához mindig használj megfelelő faktorszámú napvédő terméket.

 

A bőr felszíne alatt számos dolgot találhatunk. Ismerd meg a különböző rétegeket.

Habár a bőr csupán néhány milliméter vastag, ennek ellenére hatalmas erővel bír. Akár egy hagyma, számos héjból épül fel, amelyeket alapvetően három kategóriába sorolunk:

 • A legfelső védőréteg az epidermisz, amely öt külön részre osztható. 
 • Itt található az a savköpeny, amely távol tartja a baktériumokat és lehetővé teszi a bőr számára, hogy a víz leperegjen róla.
 • Az epidermisz alatt található öt különböző réteg, amelyekből kettő folyamatosan új bőrsejtekkel táplálja a felső három réteget.

A bőrünk átlagosan 27 naponta újul meg, a külső szaruréteget az elhalt hámsejtek alkotják.

 • Az epidermisz alatt található a dermisz, amelyet sűrű, rugalmas rostok és idegek hálóznak be, valamint apró erek, amik a hőmérsékletszabályozásért felelősek. A dermiszben találhatóak a faggyú, a verejték, valamint illatmirigyek, de ez a réteg látja el tápanyagokkal és oxigénnel az epidermiszt.
 • A harmadik réteg, a bőralja, amelyet főleg különböző szövetek és zsírok alkotnak. Egyfajta pajzsként véd a külső behatások ellen, emellett fontos energiatartalékot képez, és összekapcsolja a bőrt az inakkal, izmokkal.
 


A bőr - a lelkünk tükre

Szenzoros szervként a bőrünk felelős a tapintás érzékeléséért. Így figyelmeztet a külső ingerekre, valamint érzeteket közvetít az agynak.

Hogyan befolyásolja az érintés a jóllétünket?

 • A központi idegrendszer és az érzékszervek, köztük a bőr is, még embrionális szakaszban fejlődik ki az elsődleges sejtrétegből. Ez biztosítja a magzat számára, hogy kapcsolatba lépjen a környezetével az anyaméhben. 
 • Az érintés létfontosságú az ember jólléte szempontjából. A szeretetet közvetítő fizikai kontaktusok mindennél fontosabbak a csecsemők és a gyermekek számára. 
 • Az érintés elősegíti az agy fejlődését, valamint a növekedési hormonok terjedését. A fizikai kapcsolat a felnőttekre is jó hatással van: elősegíti az endorfin, vagyis a boldogsághomon termelődését és csökkenti a vérnyomást. 
 • Az érintés emellett nyugtató hatással bír és érzelmi életünket is pozitívan befolyásolja. Ha stresszesek vagyunk vagy hiányzik az emberi közelség, a bőr gyakran kiszárad, foltossá válik vagy tisztátalanná. Vedd komolyan ezeket a jeleket, és a figyelmeztetéseket. 
 • Figyeld meg, hogy ha valami jó történik Veled, a bőröd is jobb állapotba kerül. Vagyis, ha jól érzed magad, az a bőrödre is jó hatással lesz. 
 • Összefoglalva: az olyan pozitív érzelmek kifejezését, mint a szeretet, a vigasz vagy a gondoskodás, a bőröd és a lelked egyaránt meghálálja. 
 • A gyönyörű bőr további titkai

Tények a bőrödről – a tested védőrétegéről

A bőrünk a legnagyobb és egyben a legnehezebb szervünk. Felszíne eléri a két négyzetmétert, körülbelül 10 kg-ot nyom, azonban csak néhány milliméter vastag. 

A bőr: a szelíd érintések pozitív érzéseket váltanak ki belőlünk

Az érintés minden formáját, legyen szó kellemes vagy kellemetlen érzésről, elsőként a bőrünkön keresztül érzékeljük, ahonnan különböző receptorok továbbítják az ingereket az agyunk felé. A fizikai kontaktus bármely formája a pszichénkre is hatással van, ilyenkor hormonok és hírvivő molekulák szabadulnak fel. Ezért érezzük az öleléseket, a simogatásokat és a masszázst olyan kellemesnek és pozitívnak.