A műanyaghoz kapcsolódó vállalások

A MŰANYAGHOZ KAPCSOLÓDÓ VÁLLALÁSAINK

A TE BŐRÖD. A MI BOLYGÓNK. TÖRŐDÜNK VELÜK.

„2050-re több lesz a tengerekben a műanyag, mint a hal.” – Ellen MacArthur Foundation jelentés 2016

Ha belegondolunk ebbe a jóslatba, és mellé képzeljük a szennyezett, szeméttel teleszórt vizek képét, mélységes aggodalommal tölt el bennünket, hogy mit hagyhatunk magunk után a következő generációknak. A műanyaggyártás exponenciális növekedése ráadásul nemcsak a környezetet szennyezi; felerősíti a klímaváltozást is. Ugyanakkor tagadhatatlanul vannak érvek a műanyag használata mellett is: nagyon könnyű, tartós és biztonságosan alkalmazható anyag számos ipari területen. Az emberiségnek azonban most szembesülnie kell azzal a kérdéssel, hogy miként lehet megoldani a globális műanyag problémát.

A NIVEA-nál küldetésünknek tekintjük, hogy felelősségteljesen használjuk a műanyagot termékeink csomagolásához, a körforgásos gazdaság elveit követve. Módszerünk világos: ahol csak lehetséges, csökkentjük a műanyag mennyiségét, amennyire csak lehet, újra feldolgozzuk, ha pedig lehetséges másra cseréljük, miközben vásárlóinkat is ösztönözzük a csomagolások újrahasznosítására.

 

Hogy elkötelezettségünket hangsúlyozzuk, ambiciózus célokat fogalmaztunk meg:

2025-re 50%-kal csökkentjük a csomagolásainkhoz használt fosszilis alapú szűz műanyagot (a 2019-es évhez képest).
Ez a cél lebeg a szemünk előtt, amikor csomagolóanyagaink súlyát csökkentjük, és újrahasznosított, valamint növényi alapú alternatívákkal váltjuk ki a fosszilis alapú műanyagot.

2025-re műanyag csomagolásaink 30%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek.
Az újrahasznosított anyagok használata kulcsfontosságú a természeti erőforrások kizsákmányolásának megállítása és a műanyag-szennyezés csökkentése érdekében. Azzal, hogy a csomagolóanyagoknak második életet adunk, megakadályozzuk a szűz műanyag előállításához szükséges fosszilis erőforrások további kitermelését, és csökkentjük a környezetszennyezést a másodlagos anyagok iránti kereslet generálásával. Az újrahasznosított műanyag ismét használatba, és nem az óceánokba kerül.

2025-re biztosítjuk, hogy műanyag csomagolóanyagaink 100%-ban újratölthetőek, újrahasználhatóak vagy újrahasznosíthatóak legyenek.
A mi felelősségünk természetesen nem ér véget ott, amikor egy termék a polcra kerül. Azon dolgozunk, hogy az összes csomagolásunk újrahasznosítható, újratölthető vagy újrafelhasználható legyen. Így egyetlen csomagolóanyagnak második, vagy akár még sokadik élete is lehet.

Erőfeszítéseink a fenntarthatóbb műanyag csomagolások biztosítására nemcsak a szennyezés megelőzéséhez járulnak hozzá, hanem a CO2-kibocsátás csökkentéséhez is, így segítik a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Műanyagcsökkentés a NIVEA-nál

Műanyag újrahasznosítás

Természetesen a hulladék keletkezésének elkerülése érdekében a csomagolásmentes termékek előállítása és vásárlása lenne a legkedvezőbb megoldás bolygónk számára. Ez azonban sajnos nem jelentene megfelelő védelmet bőrápolási termékeinknek a gyártóhelytől az otthonodig vezető úton. De hisszük, hogy ha már elkerülhetetlen a műanyag használata, a kevesebb több! Hogy műanyag-felhasználásunkat csökkentsük, minden termékcsomagolás típusunkat megvizsgáljuk, és megpróbáljuk csökkenteni az egyes termékek csomagolásához szükséges anyagmennyiséget, hogy csak annyi anyagot használjunk, amennyi szükséges. A csomagolások terén ez a leghatékonyabb módja a CO2-kibocsátás csökkentésének is. 

Büszkék vagyunk pehelysúlyú bajnokunkra, a NIVEA Naturally Good testápoló csomagolására. Ez a hagyományos NIVEA testápoló flakonokhoz képest 50%-kal kevesebb műanyagból készült. A fenntartható dizájn pedig nemcsak kevesebb műanyag hulladékot jelent, de még egy titkos előnye is van: a flakon alján található bemetszés lehetővé teszi, hogy akár teljesen összepréseld, sőt feltekerd, akár egy fogkrémes tubust, így a testápoló utolsó cseppjét is felhasználhatod. Ráadásul a kisebb csomagolás azt jelenti, hogy több termék fér el egy raklapon a szállítás során, egy kamion több terméket tud szállítani, ami aztán kevesebb utcai teherautót és kevesebb CO2-kibocsátást eredményez.

  • NIVEA Naturally Good Testápoló tej Aloe veraval
  • NIVEA Naturally Good Testápoló tej Avokádóval

Műanyag újrahasznosítás a NIVEA-val

Az újrahasznosított anyagok használata kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy megállítsuk a természeti erőforrások kizsákmányolását és a környezetszennyezést. Azáltal, hogy a csomagolóanyagoknak második életet adunk, megakadályozzuk a szűz műanyag előállításához szükséges fosszilis erőforrások további kitermelését, és a környezetszennyezést is csökkentjük a másodlagos anyagok iránti kereslet generálásával.

A felhasznált műanyag típusától (PET, PE vagy PP) függően az újrahasznosított anyagok integrálása technikai kihívást jelenthet, mivel a kiváló minőségű újrahasznosított műanyag elérhetősége még mindig alacsony. Emellett nagyon fontos számunkra, hogy az újrahasznosított csomagolóanyagok bevezetésével bőrápoló termékeink biztonsága vagy hatékonysága ne sérüljön.

A csomagolás terén mostanra már jelentős lépéseket tettünk: 2020 végére Európában a NIVEA PET-palackjai 90 százalékában újrahasznosított anyagot is tartalmaznak. Önmagában ez az intézkedés több mint 1200 tonna szűz műanyagot spórol meg nekünk évente.

Számos termékünkön találhatsz jelzést arra vonatkozóan, hogy a csomagolás csaknem 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült. A 100%-os eredményt azért nem sikerült még elérnünk, mert palackjainkat a jellegzetes NIVEA megjelenés érdekében színezzük. A műanyag színezéséhez jelenleg még mindig szükség van pigmentek és szűz műanyagok kombinációjára. Mivel minden esetben ragaszkodunk a transzparens működéshez, ezt is őszintén megosztjuk veled.

body lotion

Újrahasznosított arclemosó & tisztálkodási termékek csomagolásai

Számos kedvenc NIVEA terméked újrahasznosított csomagolásban kerül forgalomba, ilyenek például a NIVEA micellás vizek vagy a tusfürdők átlátszó PET palackjai. Továbbá számtalan, a közelmúltban bevezetett termék, például a NIVEA Fresh Blends tusfürdő termékcsalád került forgalomba olyan PET-palackban, amelyek legalább 97 százalékban újrahasznosított anyagból (PCR) készültek, elkerülve ezzel 150 tonna fosszilis alapú szűz műanyag felhasználását. 

Újrahasznosított csomagolás a napozó termékeknek

Nagy erőkkel dolgozunk azon is, hogy olyan NIVEA termékek esetében is áttérjünk az újrahasznosított csomagolásra, amelyeket nem kell lemosni magunkról. 2020-ban például sikerült 95%-ban újrahasznosított műanyagot beépíteni a NIVEA napozó spray flakonokba.

Az újrahasznosított PE-t ugyancsak elkezdtük bevezetni férfi tusfürdő kínálatunkban is, és ezt a jövőben folyamatosan bővítünk majd további termékekkel és kategóriákkal.

recycling

Újrahasznosíthatóak a NIVEA műanyag csomagolásai?

Az, hogy egy csomagolás újrahasznosítható-e, a helyi újrafeldolgozási infrastruktúrától függ. Érdemes tehát a helyi hulladékkezelő szolgáltatódnál érdeklődni arról, miként járulhatsz hozzá legjobban a csomagolások újrafeldolgozásához.

A NIVEA-nál egy külső intézettel együttműködve gondosan értékeljük az egyes termékcsomagolásokat annak érdekében, hogy kiderüljön, a csomagolás anyagának mekkora része kerül kiválogatásra és újrahasznosításra a gyakorlatban. Az újrahasznosíthatóság növelése érdekében hozott változtatások néha egészen aprók, de hatásosak. Jó példa erre a NIVEA micellás arctisztító termékcsalád – itt egyszerűen megszüntettük a hátsó címkén korábban használt ezüst fóliát.

Csomagolásaink újrafeldolgozhatóságának növelése érdekében tett másik lépésünk az volt, hogy fekete színű csomagolóanyagaink esetében új színes pigmenteket kezdtünk használni. Korábban a fekete műanyag csomagolást gyakran nem észlelték az újrafeldolgozó üzemek az automatizált válogatási folyamat során, ezért elégették azokat. Az újonnan kifejlesztett színrészecskéket a mai válogatási technológia helyesen érzékeli, és ennek megfelelően újrahasznosításra irányítja. 2020 óta csak ezeket a színes pigmenteket alkalmazzuk NIVEA Expert micellás víz kínálatunkban, valamint a NIVEA MEN DEEP samponok és tusfürdők esetén is.

Műanyag újrahasznosítás a NIVEA-val

Az „újrafelhasználás” területén a NIVEA különböző kezdeményezéseket indított útjára Európában azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen kedvenc NIVEA termékeid újratöltésére, ezzel pedig csökkentse a műanyag hulladékot és az emissziót.

Németországban például bizonyos üzletekben elindítottuk első bolti tusfürdő-utántöltő állomásainkat egy nagy német drogéria lánccal, a dm-mel együttműködve. Az újrafelhasználhatóság növelése és az egyszer használatos műanyag csökkentése érdekében az utántöltő gépet úgy tervezték, hogy megfeleljen a legmagasabb higiéniai előírásoknak és egyszerű kezelhetőséget biztosítson. Büszkén jelentjük, hogy fejlesztésünk már két díjat is bezsebelt: a MUSE formatervezési díjat és a Sustainability Readers Award 2020 Packaging Europe díjat.

Franciaországban és az Egyesült Királyságban a NIVEA két NIVEA MEN borotválkozás utáni after shave termékkel is részt vesz a Terracycle Zero Waste Initiative „Loop” kísérleti szakaszában. Itt a felhasznált termékcsomagolásokat összegyűjtik az ügyfelek otthonából, megtisztítják és újratöltik, hogy többszöri felhasználást tegyenek lehetővé a fogyasztók számára.

earth

Honnan származik a NIVEA csomagolásokhoz használt újrahasznosított műanyag?

A NIVEA-nál fogyasztóktól származó újrahasznosított (PCR) műanyagot használunk. Ez olyan anyagokból áll, amelyek a háztartási hulladék újrafeldolgozásából származnak. Azzal, hogy ezeket a másodlagos nyersanyagokat felhasználjuk a termékek csomagolásának gyártásához, védjük a természeti erőforrásokat, elkerüljük a fosszilis alapú szűz műanyag használatát, így csökkentjük a CO2-kibocsátást.

Műanyag helyettesítés a NIVEA-val

Naturally Good

A NIVEA Naturally Good arcápoló tégelye egy példa arra, hogyan lehet a hagyományos műanyagot helyettesíteni. Az újrahasznosítható műanyag tégelyek gyártása úttörő a növényi alapú anyagok felhasználásában a fosszilis alapú anyagok mellett. Bár a gyártás egyelőre nem teljes egészében növényi alapú anyagokból történik, garantáljuk, hogy a tégelyek gyártásához a szükséges mennyiség beépül a folyamatba. Ezt a független ISCC Plus tanúsítás igazolja és garantálja.

  • NIVEA Naturally Good Ránctalanító Éjszakai krém Argánolajjal
  • NIVEA Naturally Good Hidratáló Arcápoló Kendermagolajjal

A TE BŐRÖD. A MI BOLYGÓNK. TÖRŐDÜNK VELÜK. 

A NIVEA-nál szeretnénk 100%-ban transzparensek maradni, és megválaszolni a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseidet. Ha ezen a weboldalon nem találod meg azokat a válaszokat, amiket kerestél, vagy részletesebb információra van szükséged, kérünk, hogy látogass el a NIVEA anyavállalatának, a Beiersdorf-nak a fenntarthatósági weboldalára.