Szőrbenövés: Miért alakul ki és hogyan lehet megszabadulni tőle

Hazánkban a nők mintegy 70%-a borotválkozik. A sima bőr mellett azonban a borotvákozást benőtt szőrszálak is kísérhetik, amelyek egyrészt nem néznek ki jól, másrészt fájdalmas fekélyekhez vezethetnek. Elmondjuk, miért is nőnek a szőrszálak, és hogyan lehet sikeresen elkerülni a benövéseket.

Miért alakul ki a szőrbenövés?

Miért alakul ki a szőrbenövés?

Hogyan lehetséges, hogy egyeseknél minden borotválkozás után szőrbenövés keletkezik, mások pedig az életben nem találkoznak ilyesmivel? A szőrbenövést az okozza, hogy a szőrszál nem tudja áttörni a bőrt, hanem alatta nő. Ahogy a szőrszál elkezd "összekuszálódni" a bőr alatt, gyulladás alakul ki, és máris megjelenik a fájdalom. 

Tehát nem csak a szőrszál erejétől, hanem a bőr erősségétől (ha úgy tetszik: a "vastagságától") is függ a jelenség. És természetesen a bőr állapotától – a rugalmasságától és a hidratáltságától. Ezt rendszeres ápolással, a termékek megfelelő megválasztásával, de a szőrtelenítés módjával is befolyásolhatjuk.

 

Ha göndör hajad van, jobban zavarhatnak a gyulladt szőrszálak, mert még azok is természetesen göndörödnek és "összekuszálódnak". 

Hogyan távolítsuk el eredményesen a benőtt szőrszálakat?

Ha észreveszed a benőtt szőrszálat, a lehető leghamarabb távolítsd el. Elég egy steril csipesz és egy tű. És hogyan kell csinálni? A tű hegyével piszkáld fel a szőrszálat, és húzd egy részét a bőr felszínére.

Ezután már csak csipesszel meg kell ragadni a végét, és egyetlen mozdulattal ki kell rántani. Igyekezz minél gyorsabb mozdulattal, hogy ne szakadjon bele. A szőr eltávolítása után a fertőzés megelőzése érdekében feltétlenül fertőtlenítsd a sebet. A legjobb fertőtlenítőszer a peroxid, de esetleg alkohol tartalmú borotválkozás utáni arcszesz is megteszi. 

Helyesen borotválkozol?

Ha szeretnéd teljesen vagy legalább részben elkerülni a szőrbenövést, figyelj oda, milyen módszerrel borotválkozol. Korábbi cikkünkben részleteztük a szőrtelenítés módszereit, átvettük például azt is, mikor előnyösebb a gyanta, és mikor jobb a borotvapengét választani. 

Ezúttal átismételjük a helyes borotválkozás szabályait, amely az egyik leggyakrabban használt szőrtelenítési módszer: 

  1. Győződj meg róla, hogy éles a borotva pengéje: A tompa borotvapenge nem borotvál megfelelően, és rendkívül irritálja a bőrt. Ezért borotválkozás előtt mindig győződj meg róla, hogy a pengék élesek. Ha valahol rozsdát látsz rajtuk, cseréld ki újakra.
  2. Használj borotválkozó gélt: SOHA ne borotválkozz szárazon! Ez nagymértékben irritálná a bőrt, és a benövés mellett még meg is vághatod magad. Először nedvesítsd be a kívánt területet meleg vízzel, hogy kitáguljanak a pórusok, majd vidd fel alaposan a Borotvagélt. Könnyeddé teszi a borotválkozást, és az E-vitaminnak köszönhetően felgyorsítja a bőr regenerálódását.
  3. Mindig a szőrnövekedés irányába borotválkozz: A borotválkozás a szőr növekedési irányával szemben benövésekhez és bőrgyulladáshoz vezethet. Bár a „szembe” borotválkozás természetesebbnek tűnhet, sokkal nagyobb kihívást jelent a bőr számára, és több problémát okoz.
Helyesen borotválkozol?

Hogyan segíti a megelőzést
a peeling és a hidratálás?

Ha el akarod kerülni a benőtt szőr okozta csúnya pattanásokat, akkor megfelelően kell ápolnod a bőrödet. Alap a helyes borotválkozás, amiről már beszéltünk, de mi más segíthet még az irritáció nélküli sima bőr elérésében?
peeling

Rendszeres hámlasztás

A bőrsejtek fokozatosan elpusztulnak, és el kell távolítani őket. A hámlasztásról (azaz az elhalt sejtek eltávolításáról) a rendszeres peeling gondoskodik. A hámlasztás a sejtek eltávolítása mellett felgyorsítja a bőr regenerálódását, javítja a vérkeringést és eltávolítja a túlzott bőrfaggyút. Az eredmény egészséges kinézetű bőr – nem csak sebek, hanem a száraz bőr csúnya pikkelyei nélkül is. Csak vigyázz, nehogy túlzásba vidd a bőrradírt: a legjobb hetente egyszer hámlasztani. Száraz és nagyon érzékeny bőr esetén ajánlott 10-14 naponként egyszer alkalmazni.

A bőr hidratálása

Amint már említettük, a bőröd aktuális állapota a szőrbenövést is befolyásolja. A hidratált bőr nemcsak puhább, hanem rugalmasabb is lesz. Használj rendszeresen testápolókat és testvajakat. Kényeztesd megfelelően a bőrödet nem csak a nyári hónapokban, hanem az év hátralévő részében is – akkor, amikor azt gondolod, hogy a bőr kinézete nem számít, mert a ruha úgyis eltakarja. Az egész éves bőrápolás azonban megtérül, amikor nyáron meg akarod mutatni például a selymes, szőrtelen lábadat.

Milyen terméket válasszunk? Próbáld ki mondjuk az Aloe & Hydration Testápoló Tejet, amely aloe vera kivonatot tartalmaz, így használatával nem csak nem csak pótolja bőröd elvesztett nedvességtartalmát, hanem táplálja is azt.

A bőr hidratálása