žena s kloboukem

Napfoltok

Minden, amit a napfoltokról és azok eltávolításáról tudni kell.

MI AZOK A NAPFOLTOK ÉS HOGYAN SZABADULHATSZ MEG TŐLÜK

A napfoltok meglehetősen bosszantóak lehetnek – különösen az arcon. De mik is azok a napfoltok? A következőkben részletesebben is elmondjuk, hogy miként alakulhatnak ki, hogyan előzheted meg őket, és hogyan megszabadulhatsz meg a napfoltoktól.

NAPFOLTOK A BŐRÖN – ÉS HOGYAN SZABADULHATUNK MEG TŐLÜK

Kis, barna és lapos foltokat vettél észre a bőrödön? Főleg az arcodon vagy a kézfejeden? Ezek valószínűleg napfoltok. Néha májfoltoknak is nevezik őket, bár semmi közük a májhoz. Vannak, akik öregségi foltoknak hívják őket, ami helyénvalóbb, mivel elég sok közük van az életkorhoz. A bőrgyógyászok hivatalosan „solar lentigines”-nek nevezik a napfoltokat. Bárhogyan is nevezzük őket, ezek a pigmentfoltok nagyon bosszantóak tudnak lenni – és nagyon nehéz őket elfedni. 
 
 Nézzük meg közelebbről az arcon lévő napfoltokat, a bőrön lévő napfoltokat, azt, hogy mi okozza őket, és hogyan távolíthatjuk el a napfoltokat. A megelőző kezelésekről is beszélni fogunk.
 
 Kezdjük azzal a kérdéssel, ami mindenkiben biztosan felmerül: mik azok a napfoltok?

žena stojící na slunci

MIK IS A BŐRÖN NAPFOLTOK?

Szóval mik azok a napfoltok? A bőrön lévő napfoltok a bőr elszíneződésével járó lapos foltok, amelyek általában barna színűek – de színük a barnától a sötétig, bármilyen lehet.
Produkty Nivea Luminous

Különböző méretűek, nagyobbak, mint a szeplők, és gyakran kiterjedtebbé válnak. A szeplőktől eltérően (amiket gyakran tévesztenek össze ezekkel) nem halványulnak el kezelés nélkül.

 

NAPFOLTOK AZ ARCON

A jó hír az, hogy ennek tudatában harcolhatsz ellenük olyan célzott termékek segítségével, amelyek segítik a károk visszafordítását és megelőzik a további károsodást.
A napfoltok gyakran jelennek meg az arcon is. Miért? Mert az arcbőr érzékeny, ráadásul az UV-sugarak is károsítják.

 

MÁJFOLTOK A NYAKON

A nyakadon is jelenhetnek meg napfoltok – ezt a területet gyakran kihagyjuk a napozókrém reggeli felvitelekor. Az ezen a helyen lévő napfoltokat néha májfoltoknak vagy öregségi foltoknak is nevezik.

HOL JELENHETNEK MEG MÉG NAPFOLTOK?

A napfoltok leggyakrabban a bőr azon részein alakulnak ki, amelyek gyakran ki vannak téve a nap hatásainak (például vállak, nyak, hát és kézfej).

MI OKOZHATJA A NAPFOLTOK KIALAKULÁSÁT A BŐRÖN?

A bőr egy melanin nevű bőrpigmentet tartalmaz, és ez az anyag határozza meg a bőr és a haj színét. UV fény hatására a bőr több melanint termel, hogy megkísérelje helyreállítani a károsodást. Ha nő a melaninszint a szervezetben, sötétebbé válik a bőr – ez adja a barnaságot. Más szóval, a melanin a szervezet reakciója arra, hogy megvédje a bőrt a leégéstől. A napfoltok akkor jelennek meg, amikor a melanin magas koncentrációban termelődik olyan helyen, ahol bőr nagy dózisú UV-fénynek lett kitéve, például az arcon vagy a kezeken. Emiatt sötétebb bőrfoltok alakulnak ki, amelyeket hiperpigmentációnak, vagy hétköznapi nyelven napfoltoknak neveznek.

 

MIKOR KEZDNEK MEGJELENÉSEK A NAPFOLTOK?

A legtöbben 40 éves koruk körül tapasztalják az első foltok megjelenését, attól függően, hogy az évek során mennyi napfénynek voltak kitéve. Gyakran láthatunk napfoltokat az arcon, a nyakon és a kezeken. Minél több időt töltött valaki a napon gyenge UV-védelemmel vagy akár anélkül, annál valószínűbb, hogy napfoltok jelennek meg rajta. A világos bőrűek esetében nagyobb a kockázata a napfoltok kialakulásának. Bár ártalmatlanok, a napfoltok idővel nagyobbak lehetnek. Tehát ha a bőrön lévő napfoltok aggodalomra adnak okot, a legjobb, ha minél előbb megkezdik azok kezelését. Ha várunk vele, még tovább tarthat a napfoltok eltávolítása.

žena se slunečními skvrnami na obličeji

HÁZI GYÓGYSZEREK

HOGYAN TÁVOLÍTHATJUK EL A NAPFOLTOKAT AZ ARCUNKRÓL

Sokan elgondolkodnak azon, hogyan megszabadulhatnának meg a napfoltoktól. Szerencsére vannak olyan otthoni kezelések, amelyek segítenek elhalványítani ezeket a foltokat. Ezek a napfoltok eltávolítására is használhatók. Ilyen például:
aloe vera

Aloe Vera


 
 Az aloe vera egy olyan csodanövény, amely aktív vegyületeket tartalmaz, mint például az aloin és az aloezin, amelyekről kimutatták, hogy hatékonyan enyhítik a hiperpigmentációt, így a napfoltokat is a bőrön.
orange

C-vitamin


 
 A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai számos előnnyel járnak, beleértve az UVA- és UVB-sugarak elleni védőhatást. A C-vitamin helyi alkalmazása is hatékony módja a nap által okozott különféle sötét foltok elhalványításának.
Tělový olej Nivea Firming Q10Plus

E-vitamin


 
 Tanulmányok kimutatták, hogy az étrendi E-vitamin és a helyileg alkalmazott E-vitamin-olaj megvédi a bőrt a fényérzékenységtől (az ultraibolya UV-sugarakkal szembeni érzékenység), ami miatt fokozottan károsodhat a bőr.
žena se slunečními skvrnami

Almaecet

Az almaecetben lévő ecetsav rendszeres alkalmazása segíthet halványítani a napfoltokat.


 
zelený čaj

Zöld tea


 
 A lista kötelező eleme a zöld tea, amely szintén csökkenti a napfoltok megjelenését a bőrön. Naponta tegyünk egy kevés lehűtött zöld teát az érintett területre.
žena používající tělové mléko Nivea

Tej


 A tejben lévő tejsav halványíthatja a bőr pigmentációját, és még a napfoltokra is hathat.

HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG A NAPFOLTOK KIALAKULÁSÁT?

Minél jobban védjük bőrünket a nap ellen, annál kisebb az esélye, hogy napfoltok jelenjenek meg. Ha véletlenül mégis megjelennek napfoltok, akkor azok később és jóval kisebb mértékben lesznek jelen. 
 
 Ha bőrünk védekezés nélkül van kitéve a napnak, az ultraibolya (UV) sugárzás károsíthatja a bőrt. Kétféle UV-sugárzás van, amelyek eltérő hatással vannak a bőrre, de mindkettő nagyon káros:
 
 * Az UVA a bőr öregedésével hozható kapcsolatba
 * Az UVB pedig a legégésért felelős
 

 

 
 A legjobb módja annak, hogy megelőzzük a napfoltok megjelenését az arcon, ha megszokjuk, hogy minden nap – még felhős, hűvös napokon is – magas SPF-tartalmú arcápoló krémet használunk a szokásos hidratáló krémen vagy ahelyett. A legjobb eredmény elérése érdekében törekedjünk legalább 30-as faktorszámú SPF használatára. A jó hír az, hogy ma már léteznek speciális SPF-formulák is az arcra, amelyek úgy biztosítják a szükséges UV-védelmet, hogy közben a smink tökéletes marad. Így van, a fényvédő krémnek nem feltétlenül kell zsírossá tennie az arcot.
 
 A Luminous630® termékcsaládban találhatók a leghatékonyabb arckrémjeink a sötét foltok ellen. Ezek a termékek segítenek csökkenteni a három leggyakoribb sötét folt kialakulását, beleértve a napsugárzás, az öregedés és a hormonális változások okozta sötét foltokat is. Az arcon lévő napfoltok kezelésére is létezik megoldás, ilyen például a NIVEA Cellular Luminous630® Pigmentfoltok Elleni Szérum.
 
 További hasznos NIVEA termékekért kattints az alábbi részre, és fedezd fel Luminous630® termékkínálatunkat – keresd meg a legjobb krémeket az arcon lévő sötét foltokra.

Nivea Cellular Luminous Anti-Spots