két lány Nivea termékeket használ

Tudd meg, mi a glikolsav és melyek a glikolsav bőrre gyakorolt előnyei

Fedezz fel mindent, amit a glikolsavról és a bőrre gyakorolt előnyeiről tudni kell. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan lehet a legjobban beépíteni a glikolsavat a bőrápolási rutinodba.

MI A GLIKOLSAV?

A glikolsav egy alfa-hidroxisav (vagy AHA), amely vízben oldódik, és növényekből és más természetes forrásokból, például gyümölcsökből, cukornádból és tejből származik. Az alfa-hidroxi savakat mindenféle szépségápolási termékben, például arttisztítókban, tonerekben vagy hámlasztókban használják. A glikolsav egyik előnye, hogy az összes többi AHA közül a legkisebb molekulamérettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a bőrben könnyen felszívódik. Tiszta formájában a glikolsav szagtalan és színtelen.

MIRE JÓ A GLIKOLSAV?

A glikolsav számos bőrproblémán segíthet, és kis molekulamérete miatt nagyon hatékony. Az alfa-hidroxi savak közül ez a legerősebb, ezért óvatosan kell használni, mivel helytelen használat esetén irritálhatja a bőrt.

Mire jó a glikolsav?

Mire használják a glikolsavat a bőrápolásban?

A glikolsavat leggyakrabban hámlasztóként használják a bőrápolásban Segít megtisztítani az elhalt hámsejteket, hogy felszínre hozza az alatta lévő világosabb bőrrétegeket. Más hámlasztószerekkel, például arcradírokkal ellentétben a glikolsav nem igényel durva dörzsölést, mivel képes behatolni a bőrbe. Ezért, a glikolsavas hámlasztás az egyik kedvencünk.
 
 Humektáns is, ami azt jelenti, hogy vonzza és megköti a vizet a bőrsejtekhez; ez segíthet az öregedés és a ráncok ellen, mivel feltölti a bőrt. A glikolsav a kollagén- és a hialuronsav-termelődést is fokozhatja a bőrben.

Mire jó a glikolsav?

A glikolsav minden bőrtípusra alkalmazható?

A glikolsav akkor a leghatékonyabb, ha normál, kombinált és zsíros bőrön használjuk, azonban ha a bőrünk érzékenyebbnek vagy szárazabbnak számít, ajánlott óvatosabban bánni a termék használatával. 
 
 Azt is fontos megjegyezni, hogy mivel a glikolsav hatékonyan hámlasztja le a régi bőr felső rétegeit, fontos megjegyezni, hogy ez a bőrt sebezhetőbbé teszi a külső erőkkel, például az időjárással szemben. Erős UV-sugárzás esetén fontos, hogy a napsütésben óvatosnak kell lenni a fiatal bőrrétegekkel, hasonlóan bármilyen zord időjárási körülményhez.

Mire jó a glikolsav?

A GLIKOLSAV ELŐNYEI

A korábban említett tulajdonságoknak köszönhetően a glikolsav számos előnye van a bőr számára, ha hatékonyan használják:
 

1. Akne

 A glikolsav hámlasztó hatása miatt segíthet csökkenteni a pattanások kialakulását. A bőr hámlásának hatására kevesebb szennyeződés halmozódik fel, mivel a hámlási folyamat révén kitisztítja a pórusokat, ami kevesebb kiütéshez vezet. A glikolsav segíthet a pattanásos bőrnek azáltal is, hogy olyan bőrgátat hoz létre, amely a nedvességet elzárja, ahelyett, hogy kiszárítaná a bőrt, ami nagyon gyakori az akne elleni termékek esetében. 

 

2. Hiperpigmentáció és napkárosodás

 A glikolsav hatékony megoldás a hiperpigmentációra, a napégésre és a melaszmára, amelyeket mind az UV-sugaraknak való káros kitettség okoz. A glikolsavnak magas az antioxidáns-tartalma, amely segíti az UV-károsodás utáni gyógyulást & világosítja a sötét foltokat. Ez a glikolsav hámlasztó tulajdonságainak köszönhető, amelyekkel eltávolítja a régi, sérült bőrsejteket, hogy feltárja az alatta lévő fiatalos bőrt. 

 

3. Csökkenti a ráncokat

 Lenyűgöző hámlasztó tulajdonságainak köszönhetően segít csökkenteni a finom vonalak és ráncok megjelenését, ám fontos megjegyezni, hogy ez nem tüntetni el ráncokat. A glikolsav fokozza a kollagéntermelést is, ami segít a finom vonalak és ráncok megjelenésének csökkentésében. 

 

4. Benőtt szőrszálak

 Mivel a benőtt szőrszálak úgy alakulnak ki, hogy a szőrszálak nem tudnak kitörni a bőr felszínére, a bőr hámlasztása segít abban, hogy a szőrszálak a felszínre jöjjenek, mivel eltávolítja az elhalt bőr ezen felszíni rétegét. Tovább segíthet, ha a bőrt kiöblítjük a szennyeződésektől és az olajtól.


A GLIKOLSAV ÉS A RETINOL

Mivel mind a glikolsavat, mind a retinolt a két legfontosabb összetevőnek tartják, amikor az öregedés jeleinek lassításáról van szó, gyakran kérdezik, hogy a glikolsav és retinol minden előnyének kamatoztatása érdekében, együtt használhatjuk-e őket. Röviden: igen, lehet őket kombinálva használni, azonban ne egyszerre, mivel ez egy meglehetősen extrém bőrápolási megoldás lenne, amely irritált bőrhöz vezethet. A glikolsav használatát hetente egyszer érdemes elkezdeni.
 
 A NIVEA-nak fő célja a bőrápolás, ezért fontos ismét megjegyezni, hogy a bőrre szánt glikolsavat nem szabad egyidejűleg használni más szerekkel, például a retinollal vagy az A-vitaminnal. Ha mindkettőt tervezed használni, tedd felváltva, s előtte konzultálj bőrgyógyászoddal is.

nő ellenőrzi a bőrét


HOGYAN HASZNÁLD A GLIKOLSAVAT ÉS HOGYAN ADD HOZZÁ A BŐRÁPOLÁSI RUTINODHOZ:

Kezdd egy 10%-os vagy annál kisebb koncentrációjú glikolsavas termékkel. Bármi, ami ennél magasabb, súlyos bőrirritációt okozhat; a 20% feletti értékeket nem ajánlott otthon használni.

Hogyan használd a glikolsavat és hogyan add hozzá a bőrápolási rutinodhoz:

Hogyan használd a glikolsavat

A glikolsav alkalmazása előtt meg kell győződnöd arról, hogy a bőrödön nincs nyílt vágás vagy seb. Kezdd az arcmosást egy enyhe tisztítószerrel vagy tonikkal, hogy eltávolítsd a zsírokat és olajokat, majd vidd fel a glikolsavoldatot egy vattakorongra. Ezután, óvatosan vidd fel az oldatot az arcodra, és kerüld az érzékeny területeket, például a szemet, az orrlyukakat vagy az ajkakat. Ha úgy találod, hogy a glikolsav rosszul reagál a bőröddel, vagy az említett érzékeny területek valamelyikére kerül, akkor az érintett területet normál sóoldattal kell bekenni. A várható reakció az, hogy 3-5 perc elteltével az alkalmazott terület vörösödni kezd. A kezelt területet egy vízzel vagy semlegesítő oldattal átáztatott textilanyaggal kell leöblíteni, megtisztítani.

Hogyan használjuk a glikolsavat és adjuk hozzá a bőrápolási rutinunkhoz?

Mikor kell használni a glikolsavat

A glikolsavat lehetőleg lefekvés előtt kell alkalmazni, mivel a glikolsav növeli a bőr napfénnyel szembeni érzékenységét. A glikolsav éjszakai használata időt ad bőrödnek, hogy az éjszaka alatt gyógyulon. Ha ez nem lehetséges, akkor fényvédő hidratáló krémet is alkalmazz, ha a szabadban tartózkodsz bármilyen is legyen az időjárás.

Hogyan használjuk a glikolsavat és hogyan adjuk hozzá a bőrápolási rutinunkhoz?

Glikolsavas termékek

A NIVEA olyan terméket kínál, amely a glikolsav előnyeit használja, ez a Derma Skin Clear éjszakai hámlasztó, amely termék gyakorlatilag egyben megadja a glikolsavas hámlasztás minden előnyét, a glikolsav, a szalicilsav és a niacinamid minden jótékony hasznolusásával. 

 Mivel NIVEA fő célja a bőrápolás, fontos ismét megjegyezni, hogy a bőrre szánt glikolsavat nem szabad egyidejűleg használni más elemekkel, például retinollal vagy A-vitaminnal. Ha mindkettőt tervezed használni, tedd ezt felváltva, s előtte konzultálj bőrgyógyászoddal is.