SZAKÁLL, BOROSTA, KÖRSZAKÁLL: DERÍTSD KI, MILYEN SZÁKÁLLÁPOLÁS VALÓ NEKED

Mi az aktuális divat és hogyan vágjuk a szakállunkat? Beckham-féle borosta, DiCaprio nagy szakálla vagy sima bőr Dwayne Johnson stílusában? Megnézzük, mi a divat mostanában és segítünk, hogyan borotválkozz anélkül, hogy megvágnád magadat.

Az arcszőrzet mint divatos kiegészítő

Szó sincs semmiféle viccről. Az arcszőrzet valóban gyakran szolgál kiegészítőként. Akár a keményfiús, akár az öltönyös vonalat erősíted, a szakáll mindig meghatározza a karakteredet. 

Megéri hát helyesen ápolni a szakálladat. Vagy ülj be egy hivatásos borbélyhoz, ahol profi módon gondoskodnak rólad (és a szakálladról is), vagy ragadj szakállvágót, borotvát, és felelj meg a kihívásnak.

Manapság a különböző villanyborotvák átláthatatlan sokaságát kínálja a piac. Hogyan válasszuk ki a megfelelőt, és mire figyeljünk a vásárláskor? Elsősorban gondold át, hogy csupán szakállvágóra van szükséged, vagy a hajadat is meg szeretnéd igazítani. 

A szakállvágónak legyen több cserélhető fésűje, állítható vágásszélessége és több előre beállított funkciója. A mai gépeknek már nem kellene, hogy problémát okozzon az orr- és a fülszőrzet eltávolítása sem. Nézd meg, mennyi időt vesz igénybe a feltöltés, és a gép élettartamáról is győződj meg. Ha pedig egy kalap alatt szeretnéd letudni a szakálladat és a hajadat is, szerezz be szakáll- és hajvágót egyben.


Az időtálló klasszikus: a tökéletesen sima arcbőr

Nem szeretsz kísérletezni, és inkább a klasszikus viselet szerelmesének vallod magad? A „hagyományos“ borotválkozást is meg kell tanulni.

MIRE ÜGYELJÜNK A SZAKÁLL FORMÁZÁSÁNÁL ÉS MILYEN TERMÉKEKET HASZNÁLJUNK?

  1. Hidratálj. Mielőtt nekifognál a szakállad formázásába, párszor öblítsd le az arcodat langyos vízzel. Esetleg melegítsd fel meleg törölközővel. A szakállad megpuhul és a borotválkozás sokkal kellemesebb lesz. 
  2. Használj borotvahabot. Használj NIVEA MEN Deep borotvahabot, hogy megelőzd a borotva karcolásait és a bőrirritációt. A benne található fekete szén megvédi a bőrödet. 
  3. Ellenőrizd a pengéidet. Borotválkozás tompa borotvával – az élmény, amit szívesen kihagynál, és nagy ívben kerülnöd is kellene. Nemcsak kellemetlen, sokáig tart, hanem a bőrödet is feleslegesen kínozza. 
  4. Finom és határozott húzások. Tartózkodj a kapkodó és durva borotválkozástól. Az ilyen csakis véres karcolásokhoz és dühöngéshez vezet. A határozott ugyanakkor finom húzások az igaziak. 
  5. Öblítsd le a borotvát. Előzd meg a pengék eldugulását és mosd a borotvádat rendszeresen folyó víz alatt. A víz azonban ne legyen túl forró, mert éppen ez tompítja el a pengéket.  
  6. Szőrmentén és ellenkező irányban is. Csakis a szőrszálak növekedésének irányában kellene borotválkozni? Semmiképpen! A tökéletes borotválkozás titka, hogy a növekedéssel ellenkező irányban is használjuk a borotvát. 
  7. Használj borotválkozás utáni arcvizet. Biztos nem szeretnél kipirosodott és irritált arcbőrt. A NIVEA MEN Deep borotválkozás utáni after shave használatával megelőzheted a borotválkozás utáni bőrpír és irritáció kialakulását. Ráadásul finom illata is van! Ha érzékenyebb a bőröd, válaszd a NIVEA Protect & Care borotválkozás utáni balzsamot aloe verával és B5 provitaminnal. 
Tippünk: Kipróbálhatod a gőzölős szakállformázást is. A gőznek köszönhetően a szakáll megpuhul, és a borotva könnyebben csúszik rajta. Ezenkívül jó hatással van a bőrödre is. Kitágítja a pórusokat és felszabadítja a felesleges faggyút. Csak melegítsd fel a törülköződet (használhatod a gombócgőzölőt is). Miután a törülköző elég nedves, hagyd elfogadható hőmérsékletűre hűlni, és helyezd az arcodra körülbelül 1 percre. Ismételd meg ezt a folyamatot négyszer. Ezután haszánlj borotvapengét a szakállad formázásához.

A borosta soha sem megy ki a divatból

a borosta soha sem megy ki a divatból

Ha egy dolgot kellene csak mondanunk, ami soha nem megy majd ki a divatból, a borosta lenne az. Nemcsak nyújtja az arcot és férfias, hanem laza, szexi külsőt kölcsönöz, aminek a nők aligha tudnak ellenállni! 

Ha nem tudod eldönteni, hogy borosta vagy szakáll, jusson eszedbe, hogy a borostát is ápolni kell, bármennyire is azt gondolná az ember, hogy nem.  A túl rövid azt a benyomást kelti, hogy reggel elfelejtettél megborotválkozni, a hosszú pedig éppen ellenkezőleg: túlságosan ápolatlanul hat. Akkor milyen hosszú is legyen a borosta? Általánosan érvényes, hogy a 3–5 mm-es a legjobb választás! 


Ismét menő a nagy szakáll

És itt van újra! A nagy szakáll, amely pár évvel ezelőtt kiment a divatból, most ismét velünk van. Például Brad Pitt is választotta már ezt. Nem kell ezen csodálkozni: a nagy szakállt könnyű rendben tartani és fantasztikusan kiemeli az arc formáját

Apropó: Az arc formája. Éppen ehhez kellene megválasztani a szakállfazont. Ha szögletes arcod van jellegzetes arccsonttal, ne félj az arccsontot is borító „muskétás szakálltól“. A kerek arcúaknak jól áll a hosszabb nagy szakáll, de az orcákat mindenképpen borotváld simára. 

Ha tanácstalan vagy a szakállad ápolásával kapcsolatban, meríts inspirációt a hajápolásból. Ha a szakállad hosszabb, ápold a samponoddal. Ha rövidebb, használj arctisztító termékeket. 

És milyen frizurát válassz a szakállhoz? Menj biztosra a lázadó kócos vagy lezser hajviselettel.

Ismét menő a nagy szakáll

Körszakáll a bátraknak

Apropó: Ha a szakáll alatti száraz, feszes és viszkető bőrtől szenvedsz, érdemes férfi arcbőrre kifejlesztett hidratáló krémet is használnod. 
A divatos szakáll viselése nem sétagalopp. Az arcszőrzetet különbözően kell nyírni, és megfelelően kell ápolni. Máskülönben elegáns férfi helyett inkább visszataszító betörőre fogsz emlékeztetni. 

Hogyan gondozzuk a körszakállt? Hagyd megnőni, majd 3-as vagy 4-es fokozattal rendszeresen nyírd. 

Kötelező rendszeresen mosni is, legjobb hetente egyszer vagy kétszer – mert a hajhoz hasonlóan az arcszőrzet is magába szívja az illatokat és a szagokat. Te pedig biztosan nem akarod, hogy a párod megérezze mit ebédeltél, vagy hogy tegnap elugrottál a haverokkal sörözni. 

A szakáll mosására semmiképpen se használj klasszikus sampont. A szőrszálak bezsírosodnának, alattuk a bőr pedig kiszáradna és viszketni kezdene. Jobb választás a NIVEA MEN Deep Arc- és Szakálltisztító Gél, amely hatékonyan távolítja el a felesleges olajat és szennyeződéseket az arcbőrről és a szakállból.