Útmutató fürdő rituálékhoz

Tudj meg többet a világ különböző fürdő rituáléiról Meglepő, hogy a különféle kultúrákban mennyire eltérő a hozzáállás a fürdőzéshez. Fedezd fel, hogy a Te saját fürdési rutinod mennyire különbözik a más országokban megszokottól.

Fürdőzési tradíciók a világban

A világ egyik pontján normálisnak számító fürdőzési rituálé elképzelhetetlen lehet egy másik kultúrában. Tudj meg többet különféle kultúrák fürdőzési szokásairól.
fürdőkád

A fürdőzés hosszú története

A fürdőzés művészete a történelem során vált népszerűvé. A nyilvános fürdőktől a pezsgőfürdőig és a lábfürdőkig, a fürdési hagyomány évek óta hatalmas fejlődésen ment keresztül, és manapság népszerűbb, mint valaha.
 
török hammam fürdő
Fürdő rituálék különböző országokban

A török hammam

A hammamok a török kultúra fontos részét képezik, azokra szociális és egyben relaxációs helyként tekintenek.
A fürdési rituálé a test felmelegítésével kezdődik, majd egész testes masszázzsal folytatódik. A relaxációs szakasz megkezdése előtt a fürdőző testét hideg vízzel hűtik és tisztítják meg.
 
római fürdőházak
Fürdő rituálék különböző országokban

Római fürdőházak

A római fürdőházak az ókori Róma mindennapi életének fontos részét képezték. Számos, különböző hőmérsékletű fürdőből álltak, és fontos közösségi, társadalmi összekovácsoló erővel bírtak.
 
japán fürdőházak
Fürdő rituálék különböző országokban

Japán fürdőházak

A japán fürdőházak különböző társadalmi osztályok közös találkozóhelyét képezik. Belépéskor, mielőtt az egész tested a kádba meríted, először zuhanyozz le. Ezeket a fürdőházakat a barátok és a család közötti kapcsolatot erősítő helyekként tartják számon.
 
szauna szoba
Fürdő rituálék különböző országokban

Orosz gőzfürdő

A bánya, azaz az orosz gőzfürdő használata, Oroszország egyik legrégebbi hagyománya. Tradicionálisan tűzifával, víz és forró levegő segítségével állítják elő a meleg gőzt, ezt követően egy hideg vizes medencében mártóznak meg.
 
nők a finn szaunában
Fürdő rituálék különböző országokban

Finn szaunák

A fa szaunakunyhók nagyon népszerűek Finnországban a test tisztítására és méreganyagainak eltávolítására. Az ókorban még vallási és gyógyító ceremóniákra is használták azokat.

A test és az elme nyugalma

Élvezd a pihentető fürdőt, és felejtsd el a Téged körülvevő világot. A fürdőzésről azt tartják, hogy helyreállítja a test és az elme egyensúlyát, akár a szorongás és a depresszió kezelésére is alkalmas. A fürdőben történő teljes kikapcsolódás segítheti a fizikai és szellemi regenerálódást.

5 dolog, amit talán nem tudsz a fürdési rituálékról

  • Számos nyilvános fürdőben szokás, hogy nem viselnek fürdőruhát
  • A fürdést vallásos értelemben gyakran a tisztasághoz és a bűntől való megtisztuláshoz társították
  • A görögök és a rómaiak voltak az elsők, akik nyilvános használatra nagy fürdőházakat építettek
  • Évekkel ezelőtt a fürdőházak számos betegség és járvány elterjedéséhez vezettek
  • Sok nyilvános fürdőben elfogadott a nemek közötti szegregáció

A fürdési rituálék társadalmi aspektusa

Számos kultúrában a fürdőzés szorosan kapcsolódik a nyilvános fürdők közösségi jellegéhez. Az olyan helyeken, mint például a török hammam fürdő, a nők esküvők és születésnapok megünneplésére gyűlnek össze, és a fürdőt közösségi helyként használják.

Ezenkívül egyes kultúrákban a nyilvános fürdőhelyek ideális helyszínek a családtagokkal való találkozásra, a többi fürdőző megismerésére vagy akár üzleti megállapodások nyélbe ütésére. Korábban néhány fürdő olyan méretekkel rendelkezett, hogy alkalmas volt előadótermek vagy művészeti galériák befogadására is.


FÜRDÉS ÉS ZUHANYZÁS NAPJAINKBAN

Hogyan változtak a fürdési és a zuhanyzási szokások, és miből áll a mai tisztálkodási rutin?

Fürdés: Egy különleges pillanat

A fürdést az emberek különböző módon élik meg. Néhányuknak tökéletes idő a pihenésre, másoknak segít a mindennapi stressz elkerülésében. Sokak számára értékes családi idő, közös percek, amik kötődést alakítanak ki anya és gyermek között, amikor együtt élnek meg különleges pillanatokat.

Mi a különbség a fürdés és a zuhanyzás között a bőröd szempontjából?

Bár a fürdés és a zuhanyzás ugyanazt a végső célt szolgálja, különböző élményt nyújthat a bőrödnek.

A megfelelő időn keresztül, langyos vízzel történő zuhanyzás után a bőröd friss és selymes lesz. Fontos azonban, hogy a víz ne legyen túl forró, és hogy ne állj túl sokáig a zuhany alatt, ugyanis kiszáríthatja a bőrt. Annak érdekében, hogy puha és ápolt bőr érzésével lépj ki a zuhany alól, használd a Nivea Natural Oil Olajtusfürdőt, ami intenzíven ápolja és hidratálja a bőrödet.

Másrészt a fürdő is nagyon jótékony hatással bír, de másként. Ha bőrödet egy bizonyos ideig víz éri, több nedvességet tud magába szívni, ami gyógyírt jelenthet a száraz bőr számára, és segítséget nyújthat bizonyos bőrbetegségekben szenvedőknek is. Használd a NIVEA Intenzív Testápoló Hab fürdőolajat, és bőröd bársonyos és sima lesz.

Személyes fürdési rituáléd: Melyek az ideális termékek számodra?

A fürdő csodálatos élvezetet jelent a tested számára, és az általad választott terméktől lesz igazán különleges.
Egy olyan kellemes krémes tusfürdő, mint a NIVEA Creme Soft Tusfürdő finoman habzik, és csodálatos buborék tengerrel vesz körül. Lágyan ápolja bőröd, így az fürdés után igazán selymes lesz.

Ha inkább édesebb illatú fürdőélményt szeretnél, akkor próbáld ki a NIVEA Care & Roses Krémtusfürdőt. A mandulatejet tartalmazó tusfürdő rózsa illatú krémes habjával kényezteti, bársonyosan puhává és gyönyörűvé varázsolja a bőrödet.
 

Mennyei kikapcsolódás a kádban

Nincs jobb érzés, mint egy kemény nap után egy meleg fürdőt venni. Gyújts néhány gyertyát, és merülj el a habokban. Extraként egy kis relaxációs zenét is hallgathatsz!
 

4 ok, amiért érdemes időt szánni egy kényeztető fürdésre

  • Fürdés alkalmával sokkal több elhalt hámsejttől szabadulsz meg, mint a zuhany alatt
  • A fürdők enyhíthetik a stresszt és a szorongást
  • A meleg fürdő segítheti a bőr hidratálását, viszont ügyelj rá, hogy a víz ne legyen túl forró
  • A fürdés remek alkalom a nap lezárására 
product-stage-bg