Mikor és hogyan kezdjünk el beszélgetni a gyermekekkel az intim ápolásról és higiéniáról

Mikor és hogyan kezdjünk el beszélgetni a gyermekekkel az intim ápolásról és higiéniáról

Amikor egy gyerek tinédzser lesz, az nem csak a lázadásról szól, hanem a fokozott test- és bőrápolás szükségességéről is. Mikor hozzuk szóba az izzadásgátlót, az intim higiéniát és az egyéb testápolási formákat? Segítünk, hogyan hozd fel a témát, és milyen ápolószereket válassz.

Mikor van itt a megfelelő idő?

A serdülőkor a lányoknál általában 10 éves kor körül, a fiúknál 12 éves kor körül kezdődik. Ebben az időszakban sok hormonális változás megy végbe a szervezetükben. Nemcsak a testük változik, hanem a gondolkodásuk, a fiúk esetében pedig a hangjuk is. A bőr kezd zsírosabbá válni, és pattanások jelennek meg rajta, a hónaljban és az intim területeken pedig megjelennek az első szőrszálak. Ugyanakkor egyre jobban észreveszik egymást, és sokkal inkább foglalkoznak a kinézetükkel.

A serdülőkor tehát ideális időszak arra, hogy elkezdjünk beszélgetni a „gyerekkel” a higiéniáról. És most nem a rendszeres fürdésre, fogmosásra és kézmosásra gondolunk. Konkrétan az izzadásgátló használatáról, a bőrápolásról és a lányok esetében az első menstruációról van szó.

Sok szülő számára ezek kényes témák, és nem tudják, hogyan kezeljék őket. Éppen ezért folyamatosan halogatják, vagy próbálják teljesen elkerülni őket. De ez a legrosszabb, amit a gyermekedért tehetsz. Természetesen egyedül is megbirkózik vele, de ha segítő kezet nyújtasz neki, akkor megvan rá az esély, hogy később is hozzád fordul majd, és így elkerüli a kamaszkor jópár kínos pillanatát.

Mikor van itt a megfelelő idő?

Segíts a választásban és légy nyitott

Nem kell a ténából tudományt csinálni, beszéljétek meg, hogy a hormonális változások milyen hatással vannak a szervezetre (például az erősebb izzadságszag), majd javasolj megoldást. Gyermeked minden bizonnyal értékelni fogja, ha elmész vele testápoló termékeket vásárolni. És mit nem szabad kihagyni?

Izzadásgátló

A felnőttéválás alatt elkezd nőni a hónaljszőr. Ez baktériumokat tartalmaz, amelyek lebontják az izzadságot, és kellemetlen szagok keletkeznek. Az izzadásgátló segít, hogy gyermekünk minden helyzetben jól érezze magát. Az Original Care Izzadásgátló spray akár 48 órán át véd az izzadás és a kellemetlen szagok ellen, kalciumot tartalmaz, amely erősíti a bőrt. Fiúknak ideális választás a Fresh Active Spray dezodor, amely frissen és illatosan tartja a hónalj bőrét egész nap. 
Izzadásgátló

Arctisztítás

Ez nem csak a lányokra vonatkozik, hanem a fiúkra is. Az ő bőrükön is lerakódnak a különféle szennyeződések, amelyeket el kell távolítani. Ha a szennyeződések felhalmozódnak, megnő az akne kialakulásának kockázata. A Hydra Skin Effect Arclemosó Gél alaposan, ámde kíméletesen távolítja el az összes szennyeződést az arcbőrről, hialuronsav tartalma pedig gondoskodik a megfelelő hidratálásról. Ha azon gondolkodsz, hogy tudod rávenni a kamasz gyermekedet az alapos arctisztításra, mutass neki képeket a pattanásos bőrről. A bőrön lévő nagy mennyiségű szennyeződés ugyanis pattanásokat okozhat.  
Arctisztítás

Sminkeltávolítás

Ahogy már az elején is mondtuk, kamaszkorban a lányok elkezdenek jobban foglalkozni a külsejükkel, tetszeni akarnak, és ezzel kéz a kézben jár az első smink elkészítése. Rögtön az elején fontos megemlíteni a lányodnak, hogy a smink eltávolítása a bőrről ugyanolyan fontos, mint a fogmosás. A Rose Touch Micellás víz tisztítja, hidratálja és táplálja a bőrt. Természetes rózsavizet tartalmaz ugyanis, amely felüdíti és ápolja a bőrt. 
Sminkeltávolítás

Mikor beszéljünk a lányunkkal a menstruációról?

Az első menstruáció leggyakrabban 12 és 14 éves kor között jelentkezik, vagyis olyankor, amikor egy fiatal lányban csak úgy buzognak az érzelmek. A legrosszabb, ami egy fiatal hölggyel történhet ebben a korban, hogy menstruál, és nincs rá felkészülve. Kövesd hát a mottót: „Aki készen áll, nem lepődik meg”, és beszélj nyíltan a lányoddal a menstruációjáról. Mert a menstruáció nem tabu.
Mikor beszéljünk a lányunkkal a menstruációról?

A menstruáció nemcsak az első alkalom pillanatában érinti a lányodat, hanem egész életében. Érzékel ugyanis téged, és bár lehet, hogy nem veszed észre, szivacsként szívja magába a hozzáállásodat. Tehát hogyan kellene kinéznie a menstruáció helyes megközelítésének?

  • Magyarázd el a lányodnak, mi is az a menstruáció, és miért fontos a nők számára 
  • Mutasd meg neki az intim higiénia eszközeit, és ismertesd meg az alternatív lehetőségekkel is (menstruációs kehely és menstruációs bugyi)
  • Nehéz napjaidon ne titkold előtte sem a fájdalmat, sem az érzéseidet, hanem nyíltan magyarázd el, miért törnek rád
  • Ha lányodnak menstruációs fájdalmai vannak, neked pedig nincsenek, ne küldd el őt, hanem ajánld fel a segítségedet

Az első szakáll és a borotválkozás

A fiúknál a szakáll első jelei körülbelül tizennégy éves korban kezdenek megjelenni. Eleinte azonban inkább szabálytalan és finom pihékről van szó. Az első borotválkozás 15 és 16 éves kor között történik, amikor a szakáll sűrűsödni kezd és durvábbá válik. Ez nem csak a borotvapengék vásárlásával jár, hanem a megfelelő bőrápolással is a borotválkozás során.

A Protect & Care Borotválkozó gél puhítja a szakállt és megkönnyíti a borotva csúszását, így nem áll fenn a sérülés vagy a bőrirritáció veszélye. Ezen kívül aloe verát és B5 provitamint tartalmaz, amelyek borotválkozás után táplálják a bőrt és felgyorsítják annak regenerálódását.

Az első szakáll és a borotválkozás