Alumínium a dezodorokban

Alumínium a dezodorokban

VESZÉLYES A DEZODOROK ALUMÍNIUMTARTALMA?

Az alumíniumsóktól mentes dezodorokkal ellentétben bizonyos izzadásgátló termékek alumíniumsók (ACH) formájában alumíniumot tartalmaznak, hogy csökkentsék a hónalj környéki verejtékezést.

A FOGYASZTÓK EGÉSZSÉGE ÉS BIZTONSÁGA A LEGFONTOSABB

deo

A Beiersdorfnál számunkra a lehető legfontosabb valamennyi NIVEA termékünk vásárlójának és használójának biztonsága. Ezért mindent megteszünk, hogy termékeinket a legnagyobb gondossággal teszteljük, valamint hogy felismerjük és megakadályozzuk a mellékhatásokat. Hosszú évek kutatásai ellenére sem elérhetőek olyan tudományos tények, melyek egyértelműen bizonyítják az izzadásgátló termékek és bizonyos betegségek kialakulása közötti összefüggéseket. Ennek ellenére a Beiersdorf termékkínálata alumíniumsóktól mentes dezodorokat is tartalmaz.

Ezen az oldalon fogyasztóink számára jól áttekinthető módon összeszedtük a témához kapcsolódó legfontosabb tényeket.


Az alumíniumtól az alumíniumsóig

Az alumínium a földkéregben leggyakrabban előforduló fém. Az alumíniumsó (alumínium-klorohidrát, ACH) ezzel szemben egy vízben oldható vegyület, melyet évtizedek óta használnak számos kozmetikai termékben, többek között izzadásgátló készítmények hatóanyagaként.

Ami még ennél is fontosabb: az ivóvízzel és az ételeinkkel minden nap természetes módon jutnak alumíniumvegyületek a szervezetünkbe. Az alumíniumvegyületek ugyanis a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és húsok természetes összetevője. Gyógyszerek szedésével és alumíniumtartalmú tárgyak – csomagolások, főzőedények vagy sütőedények – használatával is kerülhet alumínium a szervezetünkbe. Azt is érdemes tudni, hogy ivóvizünk és ételeink, élelmiszereink sokszorosan nagyobb mennyiségű alumíniumsót tartalmaznak, mint amennyi az izzadásgátló termékek napi használatával a bőrünkre juthat.

1. tény: Az alumíniumsók nem csak a dezodorokban fordulnak elő, hanem mindenekelőtt fellelhetők a természetben és az ételeinkben is.

article-image_hlinikove-soli_01

ALUMÍNIUM ÉS KOZMETIKUMOK

Kozmetikai célokra az alumíniumot nem tiszta formában, hanem alumíniumsók formájában használják. Az izzadásgátló termékek alkalmazása során felvitt alumíniumsó oldhatatlan vegyületet képez a bőrön. A tudomány jelenlegi állása szerint a kozmetikumokból a bőrre kerülő alumínium nem jelent egészségügyi kockázatot.

2. tény: Az alumíniumsókat tartalmazó izzadásgátlóknak – éppúgy, mint az összes kozmetikai terméknek – a kozmetikai termékeket szabályzó törvények átfogó rendelkezéseinek, valamint szigorú biztonsági teszteknek és tudományos követelményeknek kell megfelelniük. Ez pedig minden esetben biztosítja, hogy a termékek ne jelentsenek egészségügyi kockázatot.

A kozmetikai termékekből származó alumínium-bevitel

efsa

CSEKÉLY ÉS TELJESEN KOCKÁZATMENTES

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint a heti alumínium-bevitel elfogadható mennyisége 1 mg testtömeg-kilogrammonként. Az alumínium-bevitel nagy részét az élelmiszerek adják. Az első tudományos kutatások alapján, valamint az általunk alkalmazott alumíniumvegyületek kémiai tulajdonságait figyelembe véve úgy véljük, hogy a kozmetikumokból származó alumínium-bevitel rendkívül csekély és teljesen kockázatmentes. Jelenleg európai szinten átfogó kutatások folynak annak a pontosabb megállapítására, hogy az izzadásgátló termékekből a bőrünkön keresztül mennyi alumínium kerül a szervezetünkbe.

3. tény: A kozmetikai termékekből származó alumínium-bevitel rendkívül csekély és teljesen kockázatmentes.


NINCS ÖSSZEFÜGGÉS AZ ALUMINIUM ÉS A KÓROS BETEGSÉGEK KÖZÖTT

NINCS ÖSSZEFÜGGÉS AZ ALUMÍNIUM ÉS AZ EMLŐRÁK KÖZÖTT

A mai napig a hosszú évek óta tartó kutatások ellenére sem állapítható meg összefüggés az izzadásgátló termékek használata és az emlőrák kialakulása között. Ezt a témával kapcsolatos legfrissebb állásfoglalásában a BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung; Szövetségi Kockázatértékelési Hivatal) is nyomatékosan hangsúlyozta. Egy francia kutatócsoport (Namer et al.) 2008-ban 59 tanulmányra kiterjedő, átfogó elemzést végzett, melynek végén arra a következtetésre jutott, hogy az emlőrák kialakulása és az izzadásgátló termékek használata közötti összefüggés – melyet egy korábbi tanulmány (Daber et el.) vélelmezett – nem igazolható.

Az alumíniumtartalmú kozmetikai termékekkel kapcsolatos átfogó kockázatértékelés keretében a Francia Egészségügyi Hivatal (Affsaps) 2011-ben megállapította, hogy nem érhetők el olyan megbízható adatok, melyek alátámasztják a bőrre felvitt alumíniumvegyületek rákkeltő hatását. Az USA-beli Amerikai Rákkutató Társaság (American Cancer Society, 2008) szintén nem talált olyan kiindulási pontot, mely alátámasztja az alumínium és a rákos megbetegedések közötti összefüggést.

4. tény: Nincs összefüggés az izzadásgátló termékek használata és az emlőrák kialakulása között.
alu

AZ ALUMÍNIUM NEM SEGÍTI ELŐ AZ ALZHEIMER-KÓR KIALAKULÁSÁT.

Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Kémiai Biztonsági Programja (IPCS) számos kutatás alapján a 194. sz. jelentésében kijelenti, hogy a tudomány állása szerint nincs összefüggés az alumínium-bevitel és az Alzheimer-kór kialakulása között.

5. tény: Nincs összefüggés az izzadásgátló termékek használata és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata között.


Izzadásgátló vagy dezodor?

deo
A dezodorok és az izzadásgátló termékek működése és hatása különbözik. Az izzadásgátlók alumíniumsókat tartalmaznak, és ezáltal csökkentik az izzadást a hónaljak alatt. Ily módon késleltetik a kellemetlen testszagok kialakulását és a foltok képződését a ruhákon, anélkül, hogy a test hőszabályzó folyamatait befolyásolnák. Az izzadásgátlók nem szüntetik meg teljesen a természetes verejtékezést, hanem csupán azokon a testrészeken csökkentik, ahol a terméket alkalmazzák. Mivel a hónalj környéke csupán a teljes testfelület kb. 0,5-1 százalékát teszi ki, elég olyan terület marad, ahol a szervezet izzadás segítségével hűtheti a testet.

Az izzadásgátló termékekkel ellentétben az alumíniumsót nem tartalmazó dezodorok illatanyagok segítségével fedik el a nemkívánatos testszagokat, melyek baktériumok hatására a bőrön képződnek. Ezen túlmenően a dezodorok csökkenthetik a kellemetlen szagokat okozó baktériumok szaporodását, ám az izzadást nem csökkentik.

6. tény: Kizárólag az izzadásgátló termékek tartalmaznak alumíniumsókat. A hagyományos dezodorok összetételében nem szerepelnek alumíniumsók.

Tartós hatású izzadásgátlók?

Az izzadásgátló termékeket naponta használhatjuk. A legjobb hatás érdekében mind az izzadásgátló terméket, mind a dezodort tiszta bőrfelületen használjuk! Ugyanis ha a verejtékben már működésbe lépett baktériumok miatt elkezd kialakulni a kellemetlen testszag, az izzadásgátló vagy a dezodor csak korlátozottan működik. Fontos azonban, hogy az izzadásgátló termékeket nem szabad sérült vagy irritált bőrfelületen használni!

A kívánt hatástól függően – kellemetlen szagok semlegesítése vagy izzadás elleni védelem – a fogyasztók választhatnak alumíniumsóktól mentes dezodort vagy alumíniumsókat tartalmazó izzadásgátlót. Több mint százéves bőr- és testápolási tapasztalat birtokában a NIVEA számára a legfőbb érték a fogyasztóink iránti felelősség. Termékeinknek és azok összetevőinek a kozmetikai termékeket szabályzó törvények átfogó rendelkezéseinek, valamint szigorú biztonsági teszteknek és tudományos követelményeknek kell megfelelniük. Ez pedig minden esetben gondoskodik arról, hogy termékeink ne jelentsenek egészségügyi kockázatot.

deo

Izzadásgátló hosszan tartó védelemmel

Az utóbbi években az izzadásgátló termékek piacán jól megfigyelhető trend a tartósabb, hosszabb idejű védelem, melynek hatása 24 órától 48 óráig terjedhet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a termékek egyúttal több alumíniumsót is tartalmaznak. Ugyanis a hosszan tartó izzadásgátló hatás a termékösszetételben megtalálható alapanyagok különleges formulájának, valamint a termékösszetevők és a bőr optimális kölcsönhatásának köszönhető.
deo