mosolygó nő

Mi a májfolt?

Olvasd el az útmutatónkat, amely tartalmaz mindent, amit a májfoltról és az arcon megjelenő májfolt kezeléséről tudnod kell

Melasma vagy másnéven májfolt

A melasma, vagy másnéven chloasma, azaz a májfolt egy olyan betegség, amely során sötét, elszíneződött foltok jelennek meg a bőrön, általában feketék vagy zöldek (az elnevezés a görög fekete jelentésű melas, illetve a zöld jelentésű cholas szavakból ered), laposak vagy szeplőszerűek. 


Ez meglehetősen gyakori állapot, főleg terhesség alatt. Habár a májfolt nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat, sokkal gyakoribb a nők körében, és általában 20 és 40 év között kezdődik.


A májfolt ártalmatlan - nem fájdalmas, nem viszket, nem okoz kényelmetlen érzést, és nem fejlődik rákossá - de az emberek zavarban érezhetik magukat miatta. Lehet kezelni, vagy legalább csökkenteni, és néha maguktól eltűnnek.


Azon tűnődsz mi az a melasma vagy másnéven májfolt? Olvass tovább, hogy többet megtudj a májfolt okairól, a májfoltról az arcon és a májfolt eltávolításáról.

Mi a májfolt?

 

A májfolt a bőrön megjelenő elszíneződés - általában barna, kékesszürke vagy szeplőszerű folt. Leggyakrabban az arcon jelenik meg, de a bőr más területein is megjelenhet, a napnak gyakran kitett területeken, mint például a nyakon vagy az alkaron.

A májfolt még egy rejtély a bőrgyógyászok számára, de úgy gondolják, hogy kialakulásukhoz a bőr pigmenttermelő sejtjeinek (melanociták) túlzott pigment-termelése (melanin) vezet.  Ez a túltermelés az, ami a bőr színét határozza meg. 

A májfolt úgy néz ki, mint az öregségi folt vagy a napfolt, de általában nagyobb.

young woman in the sun


Milyen a májfolt az arcon?

woman applying product on face

Az arcon megjelenő májfolt szimmetrikus, az arc mindkét oldalán egyforma jelekkel. 

A májfolt az arcon az alábbi területeken jelenik meg:
- arc
- felső ajak
- homlok
- orr

Az arcon megjelenő májfoltot az UV-fénynek való kitettség, természetes napfény vagy a szolárium használata váltja ki, míg a bőrt irritáló bőrápolási termékek súlyosbíthatják.

A megfelelő bőrápolási rutin segíthet halványítani az arcon megjelenő májfoltot. NIVEA Cellular Luminous 630 Pigmentfoltok Elleni Nappali Krém SPF 50, a meglévő pigmentációra hat a sötét foltok világosítása és méretük csökkentése érdekében, miközben kiegyensúlyozza az új melanin termelődését,  megakadályozva ezáltal az új foltok megjelenését. 

Az SPF alkalmazása a legjobb védekezés az arcon lévő májfolt ellen. A fényvédő megvédi a kényes arcbőrt az UVA és UVB  sugarak által okozott károsodástól, így a májfolt kialakulásától és a korai öregedéstől is.


A májfolt okai

  • A májfoltok jobban észrevehetőbbek nyáron, a téli hónapok alatt halványodnak. 
  • És bár a szakértők előtt még nem teljesen egyértelmű, hogy mi okozza a májfoltot, azt tudják, hogy a sötétbőrű személyeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki májfolt, mint a világosbőrűek esetében.
  • Az ösztrogén és a progeszteron érzékenység szintén kiváltó okként ismert.
  • Ez azt jelenti, hogy amennyiben fogamzásgátló tablettát szedsz, vagy terhes vagy, esetleg hormonkezelésen esel át, nagyobb az esélye, hogy kialakuljon a májfolt. 

uv_woman_red_hair

További kiváltó tényezők:

 

- Családi kórkép: a májfolttal rendelkezők körülbelül 33-50%-a jelezte, hogy a családjában másnak is van. Az egypetéjű ikrek többségénél mindkét ikernek van májfoltja.
- A stresszről és a pajzsmirigy-betegségről szintén úgy gondolják, hogy okozhat májfoltot
- Napfény: az ultraibolya sugarak hatással vannak a pigmenteket szabályozó sejtekre (melanociták).
- Ritkább esetekben más egészségügyi problémák, amelyek befolyásolják a hormonháztartást (mint például pajzsmirigy problémák) is okozhatnak májfoltot, csakúgy, mint néhány gyógyszer, például az epilepszia elleni gyógyszerek
- LED-kijelzők: a májfoltokat okozhatják a televízió, laptop, telefon vagy tablet LED lámpái is


Terhességi májfolt

A terhesség alatti hormonális változások, különösen a túlzott ösztrogén- és progeszteron-termelés, előidézhetik a májfoltok kialakulását, ezért is nevezzük ezeket „terhességi maszknak”. A sötét foltok megjelenhetnek a homlokon, az arcon, az állon vagy a száj körül, és minél előrehaladottabb a terhesség, annál sötétebbek lehetnek. Előfordulhat, hogy napfény hatására is sötétednek.

woman_spf_product

 

 

 

A terhesség ideje alatt megjelent foltok általában a szülést követő néhány hónapban elhalványulnak, általában akkor, amikor a hormonszint visszaáll a normális szintre és a szervezet már nem termel többé túlzott mennyiségben bőrpigmentet vagy melanint.

 

Ez az állapot rendkívül gyakori a terhes nők körében, mintegy 50%-ukat érinti. 

A terhesség alatti májfolt ártalmatlan, de fényvédő krémek, mint például a NIVEA SUN UV Face Shine Control Napozó Arckrém FF30 napozókrém arcra napi rendszerességű használatával halványítható, de talán a bőrápolási rutin megváltoztatásával is, például olyan összetevőket tartalmazó termékek használatával, amelyek csökkentik a májfolt megjelenését az arcon. Ilyen például a NIVEA Cellular Luminous630 termékcsalád.


Epidermális melasma/májfolt

 


A melasmának, azaz a májfoltnak három típusa létezik: 

 - Epidermális/hámban elhelyezkedő májfolt
 - Dermális/irhában elhelyezkedő májfolt
 - Összetett májfolt

Az epidermális/hámban elhelyezkedő májfolt azt jelenti, hogy a pigment (melanin) a bőr felső rétegében, az úgynevezett epidermisben, azaz a hámrétegben helyezkedik el.
A dermális májfolt esetében a fokozott bőrpigmentáció a bőr mélyebb rétegeiben (a dermisben) alakul ki. Az összetett májfolt az epidermiális és a dermális májfolt keveréke, és egyben ez a leggyakoribb.  
 
Az epidermális májfoltot a következők határozzák meg:

 - határoltság, jól meghatározott pigmentek
 - sötétbarna foltok
 - általában jobban reagál a kezelésre 
 - fekete fényben nyilvánvalónak tűnik


spf_cream_girl_portrait


Májfolt kezelése / gyógyítása

 

Nincs gyógymód a májfoltra, de a májfolt-kezelések segíthetnek halványítani. 
 
Az is előfordulhat, hogy a májfolt kezelés nélkül eltűnik, különösen, amennyiben terhesség vagy hormongyógyszerek okozták. 
 
Előfordulhat, hogy a májfolt lassan reagál a kezelésre, és még ha el is tűnik, gyakran újra megjelenik a kezelés befejezése után, különösen akkor, ha olyan területen van, amely ki van téve a napfénynek. A legtöbb esetben a májfolt idővel elhalványul, elsősorban a napfénytől és más fényforrásoktól való megfelelő védelem mellett -, ugyanakkor vannak módszerek, amelyek hosszú távon segíthetnek a májfolt eltüntetésében vagy minimalizálásában.

woman_smile

Májfolt kezelése / gyógyítása

Csökkentsd a napozást és használj napi szinten naptejet. A májfolt által érintett bőr fény hatására jobban sötétedik, mint a környező bőr, ezért fontos a napozás kerülése, különösen az intenzív időszakban, továbbá fontos a naptej használata. A májfolt megelőzése érdekében használj naponta fényvédőt is tartalmazó arckrémet, hogy megvédd a bőröd az UV-sugaraktól. Próbáld ki a NIVEA Hidratáló Nappali Arckrémet normál bőrre, amely hatékonyan harcol az arcon megjelenő májfoltokkal.

Májfolt kezelése / gyógyítása

Arcod védelmére viselj védőöltözetet, amikor kint vagy a napon, például széles karimájú kalapot vagy sapkát

product_carousel_slide_4

Májfolt kezelése / gyógyítása

A pigmentfolt elleni kezelések, mint például a Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot termékcsalád - amely a pigmentfoltok három fő csoportjának a fő okait célozza - napozás, öregedés és hormonális változások (például terhesség vagy menopauza alatt). A látható változás már négy hét múlva jelentkezik. Már kapható a NIVEA Cellular Luminous630 Pigmentfoltok Elleni Szérum.


Hogyan diagnosztizálják?

A bőrgyógyász vagy a háziorvos általában fel tud állítani klinikai diagnózist, Wood-lámpával és dermatoszkóppal végzett vizsgálat alapján. Bizonyos esetekben bőrbiopszia szükséges . 

A májfolt nem rákos elváltozás, és nem vezet rákhoz. Fontos azonban, hogy a bőrödön bekövetkező bármilyen elváltozást ellenőriztess a háziorvossal, amennyiben aggódsz miatta.