csukott szemmel és szeplős mosolygó hölgy

MIÉRT LESZÜNK SZEPLŐSEK?

A szeplős bőr elég gyakori, de mik azok a szeplők, és miért leszünk szeplősek? Kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi okozza ezeket a kis barna foltokat, és hogyan kell kezelni őket.

MIÉRT LESZÜNK SZEPLŐSEK?

Mik azok a szeplők és hogyan keletkeznek?

A szeplők kis extra pigmentált területek a bőrön, amelyek melaninból, a bőr színét meghatározó hormonból állnak. A szeplők laposak, barnák vagy világosbarnák, és egyetlen foltként vagy általában foltcsoportként jelennek meg. Bár a szeplők az arcon a leggyakoribbak, de gyakran megjelennek a vállakon, a karokon, a mellkason és a háton is. Érzékenyek a napfényre, és télen általában eltűnnek. 

De miért vannak szeplők, mik azok a szeplők, és meg lehet-e állítani a szeplősödést?

Tudja meg, mi okoz könnyen szeplősödést a bőrön, és kin jelennek meg nagyobb valószínűséggel ezek a gyönyörű pöttyök.

MIÉRT LESZÜNK SZEPLŐSEK?

Mi okozza a szeplőket?

nő csukott szemmel a napon
Mi okozza a szeplőket?

A nap

A szeplők olyan barna foltok, amelyek a napsugárzásnak kitett bőrön jelennek meg – sima tapintásúak, az anyajegyekkel ellentétben nem emelkednek ki a bőr felszínéről. A szeplők színét a melanin nevű pigment adja. Minél több időt tölt a napon, annál több melanin termelődik, ezért előfordulhat, hogy egy napsütéses napon, a kint tartózkodás után, több bőrszeplő jelenik meg. 
család a tengerparton
Mi okozza a szeplőket?

Gének

A genetika is nagy szerepet játszik abban, hogy kinek van szeplője. Ha a család bizonyos tagjai hajlamosak a szeplősödésre, akkor valószínűleg mások is hajlamosak lesznek rá. Senki sem születik szeplővel (egy újszülöttön sem láthatók szeplők), de általában gyermekkorban kezdenek kifejlődni, és néha felnőttkorra el is tűnnek, ahogy idősödünk. Ne ijedjen meg, ha a szeplői télen elhalványulnak, nyáron pedig besötétednek – ez teljesen normális jelenség.

Miért is leszünk szeplősek?

Bárkinek lehet szeplős bőre, de a foltok színe a haj és a bőr színétől függően lehet világosabb vagy sötétebb. A vörös hajú és világos bőrű embereknél nagyobb valószínűséggel jelennek meg szeplők, de ez csak egy azon sok tényező közül, amelyek befolyásolják, hogy a bőr szeplősödik-e. 

Ugyanaz a gén szabályozza a szeplősödést, amely a vörös hajat is – ez az MRCI gén. A vörös hajú embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szeplők, mivel gyakran világosabb és a napra érzékenyebb a bőrük.

Általában gyermekkorban vagy tinédzserkorban jelennek meg a szeplők, de ahogy idősödünk, elhalványulhatnak.

mosolygó hölgy kalappal

Hogyan kezeljük az arcon lévő szeplőket?

A szeplők tesznek mindenkit igazán egyedivé – tanulja meg, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a gyönyörű szeplős bőrből.
Hogyan kezeljük az arcon lévő szeplőket?

Hogyan kerülhetjük el a szeplőket és hogyan akadályozzuk meg a szeplők sötétedését?

A könnyen szeplős bőrt el kell fogadni és megfelelően kell ápolni. Ennek módja egy alapos bőrápolási rutin, amely pontosan azt adja a bőrnek, amire szüksége van. Mivel a szeplős bőr gyakrabban előfordul a világosabb oldalon, az UVA- és UVB-sugarak nagyobb valószínűséggel károsíthatják. 

A napvédő krémet gyakran újra fel kell vinni, még azokon a napokon is, amelyek nem tűnnek túl naposnak. Ne felejtse el újra alkalmazni úszás vagy edzés után. Válasszon színezett hidratáló krémet hozzáadott SPF-vel a hűvösebb napokon, amely bizonyos fedést és védelmet is nyújt.

A leégés a bőr válasza a károsodásokra, és hosszan tartó hatással lehet bőrére és egészségére. A NIVEA Sun termékcsalád védelmet nyújt egész családjának, és kifejezetten arcra való fényvédő krémet is tartalmaz, amely ideális az arcon lévő szeplők védelmére. Próbálja ki a NIVEA Q10 napozó arckrémünket, és védje arcát az UV-sugárzástól.

nő nivea celluláris világító termékekkel
Hogyan kezeljük az arcon lévő szeplőket?

5 hasznos tipp az arcon lévő szeplők ápolásához

1. A nap legmelegebb óráiban óvakodjon a naptól, hogy megvédje érzékeny bőrét. Viseljen nagy karimájú kalapot és védőruházatot a legmelegebb napokon, hogy védje bőrét az UV-sugárzástól.     

2. Napozás után mindig vigyen fel hidratáló krémet, hogy a szeplős bőr sima és rugalmas maradjon.     

3. Ne takarja el a szeplőket erős alapozóval – tanulja meg szeretni egyedi jegyeit.   

4. A szeplős területek kiegyenlítéséhez szemöldökceruzával rajzolja fel a hiányzó pöttyöket. 

5. Az SPF-et tartalmazó termékek védik arcát az UVA- és UVB-sugárzástól – egészítse ki napi rutinját arcvédő krémmel.

Részletes arcápolási rutin szeplősök számára

göndör hajú nő
Részletes arcápolási rutin szeplősök számára

1. TISZTÍTÁS

Minden nap elején és végén is távolítsa el a sminket és a szennyeződéseket bőre megtisztításával. Használjon hatékony és hidratáló arctisztítót, amely gyengéd a gyönyörű szeplős bőréhez – üdévé varázsolja arcbőrét, simább és frissebb lesz tőle bőre.
Részletes arcápolási rutin szeplősök számára

2. HÁMLASZTÁS

A hámlasztás rendkívül fontos az elhalt hámsejtek eltávolításához és a pórusok felszabadításához. A hámlasztás ragyogóbbá teszi a bőrt és fényesebbé teszi a szeplőket. A hámlasztás emellett segít kiegyenlíteni a bőr tónusát, így csökkenti a lentigók vagy az öregségi foltok megjelenését. 

Azonban ne hámlasszon túl gyakran, mert ez irritálhatja a bőrt – további tippekért olvassa el hámlasztási útmutatónkat.

Részletes arcápolási rutin szeplősök számára

3. TONIZÁLÁS

A tonizálás eltávolítja a felesleges faggyút és egyéb szennyeződéseket, felfrissíti a bőrt, és felkészíti a hidratálásra. Találja meg a bőr igenyéinek megfelelő tonikot, amely egyben élénkíti is szeplős bőrét.
Részletes arcápolási rutin szeplősök számára

4. HIDRATÁLÁS

A többi bőrtípushoz hasonlóan a könnyen szeplősödő bőrt is hidratálni kell, hogy ragyogó és szép maradjon. Lefekvés előtt vigye fel az éjszakai krémet, hogy elősegítse a bőr éjszakai regenerálódását, így bőre sima és friss marad.
Részletes arcápolási rutin szeplősök számára

5. SZEMKÖRNYÉKÁPOLÓ KRÉM ALKALMAZÁSA

Az érzékeny szemkörnyék hidratálása elengedhetetlen bőrápolási lépés, mivel ez a terület sérülékenyebb és hajlamosabb a kiszáradásra. Ha hatékony szemkörnyékápoló krémet használ, minimálisra csökkentheti a duzzadást, a sötét táskák megjelenését, és ragyogóvá teszi az érzékeny szemkontúrt.
Miért is leszünk szeplősek?

Hogyan lehet megállítani a szeplősödést?

Az orron, a vállon vagy az orcán lévő szeplők aranyosak és szépek, érdemes rájuk is figyelni, mert a leégés első jelei lehetnek. Bár a szeplők nem károsak, a szeplősödés megállítása szinte egyet jelent a fényvédelemmel. 

Ha már gondolkodott azon, hogyan is lehetne megállítani a szeplősödést, el kell mondanunk, hogy azok, akiknek nincsenek szeplőik nagyon csodálják a szeplős embereket, ám a fényvédő megakadályozza a szeplők szétterjedését és összeolvadását – ami akár annak a jele is lehet, hogy túl sokáig tartózkodott a napon.

Íme néhány tipp a szeplősödés megállítására és a napfény elleni védelemre:

  1. Használjon 30-as vagy magasabb fényvédőfaktorú fényvédőt. 2 óránként alkalmazzon fényvédő krémet, amíg a napon tartózkodik.
  2. Kerülje a napon tartózkodást, amikor a legmagasabban van a nap (10 és 16 óra között)
  3. Viseljen napvédő ruházatot és kalapot

Bár nem lehet megállítani a szeplősödést, ha kerüli a napot és napvédő krémet használ, bőrét jobban védi, ami azt jelenti, hogy kevesebb melanin termelődik, így bőrén kevesebb szeplő jelenik meg. A nap miatti fokozott melanintermelés miatt a szeplős embereknek óvatosabbnak kell lenniük a napon, mivel nagyobb a valószínűsége a bőrrák kialakulásának. Ha szeplői vannak, ügyeljen azokra a szeplőkre, amelyek alakja vagy színe megváltozik, és kérjen orvosi segítséget, ha bármelyik aggodalomra ad okot.

Hő hatására a szeplők besötétülhetnek, ezért ha arcát kipirosítja, tegyen hideg törölközőt az arcára, vagy fröcskölje le bőrét hideg vízzel, miután bement a napról.

Miért is leszünk szeplősek?

Lentigo

Mi az a lentigo?

Vannak, akik összetévesztik a lentigót a szeplőkkel, de a szeplőkkel ellentétben a lentigók egész évben megtartják pigmentációjukat. Nem változtatják meg a színüket a napfény hatására, és általában nem olyan csoportokban jelennek meg, mint a szeplők. 

A lentigo bármilyen korú és bőrszínű férfit és nőt érinthet, bár a világos bőr, a napsugárzás vagy a többszöri leégés okozhatja lentigo megjelenését, különösen az érett bőr esetében.

Mi okozhatja a lentigo kialakulását?

A lentigo 4 fő oka:

  1. Nap okozta bőrkárosodás 
  2. UV-sugárzás okozta károk szolárium használata során
  3. Leégés
  4. Idősödés 
szeplők és fényvédő hölgy
Lentigo

Hogy néz ki egy lentigo?

A lentigókat különböző típusokba sorolják aszerint, hogy hogyan néznek ki, hol jelennek meg a testen, mi okozta őket, és összefüggésben állnak-e más betegségekkel vagy állapotokkal.

Lentigo megjelenhet egyetlen jegyként vagy csoportként (ez gyakoribb), és lehet egyenetlen vagy sima szélű. Alakjuk általában kerek, átmérőjük 3 és 15 mm közötti.
 
Fontos, hogy szemmel tartsa a bőrén lévő lentigókat, amelyek miatt aggódik. 
 
Az „ABCD-Easy” szabály nagyszerű módszer arra, hogy nyomon kövesse azokat a változásokat, amelyek melanomára utalhatnak.

A - Asymmetry (Aszimmetria): A normál anyajegyek szimmetrikusak, húzzon egy vonalat a közepén. Mindkét oldalnak szimmetrikusnak kell lennie. Máskülönben valami vészjósló lehet, és érdemes felkeresni orvosát.

B - Border (Szegély): Gyakran egyenetlen, göröngyös vagy szaggatott azon anyajegyek szegélye, amelyek rákot okozhatnak. 

C - Color (Szín): Az egynél több színű szeplők vagy anyajegyek rákos megbetegedés jelei lehetnek.

D - Diameter (Átmérő): A 6 mm-nél nagyobb növekedést orvossal kell ellenőriztetni.

E - Evolving (Növekvő): Az anyajegy méretében, magasságában vagy színében bekövetkező bármilyen változást orvossal kell ellenőriztetni.

Miért is leszünk szeplősek?

Kerülje a napot

A szeplők megállításának legjobb módja, ha először megelőzzük őket.

  • Kerülje a napot, különösen akkor, amikor az a legerősebben süt (10:00–16:00), keressen árnyékot, és amikor csak teheti, maradjon bent.
  • Használjon napvédő ruházatot – vannak olyan ruhák, amelyek védenek az UV-sugárzás ellen, például hosszú ujjú ingek, nadrágok, sapkák.
  • Ha ki kell mennie a napra, használjon FF 50-es fényvédő krémet a túl erős napsugárzás elleni védelem érdekében, és pár óránként alkalmazza újra. Bőre védelme érdekében tekintse meg Nivea Sun termékcsaládunkat.
woman holding nivea face sunscreen
A legjobb krémek a szeplők ellen

Hogyan távolíthatók el szeplők az arcról és a testről?

Ha szeretné, eltávolítani a szeplőket az arcáról és a testéről, el kell, hogy mondjuk, nagyszerűen néznek ki! De a megfelelő krémek és kezelések segíthetnek megvédeni, ragyogóbbá tenni és támogatni a bőrt és a szeplőket.

UV FACE Shine Control Napozó Arckrém FF30  - ez a napvédő arckrém azonnali és hatékony fényvédelmet nyújt, így bőre egyáltalán nem lesz zsíros érzetű. Ezenkívül felszívja a felesleges a bőrön lévő zsírt, és matt hatást hagy maga után. Ez nem távolítja el a szeplőket, de a napvédő krém meggátolja, hogy a szeplők nagy mennyiségben kialakuljanak. A szeplők nagyszerű útmutatást nyújtanak a napozáshoz – míg a kis mennyiségű napfénytől aranyos szeplők alakulnak ki, a túl sok szeplő az UV-sugárzás okozta sérülés jele lehet. 

Krémek  - a hiperpigmentáció kezelésére tervezett testápolók segíthetnek kiegyenlíteni a bőr tónusát és fokozni a ragyogását, ami a napfoltokat és a bőrpírt célozza meg, így tökéletes hátteret ad a szeplőknek.

nivea uv arc fényvédőt tartó hölgy