Hajszálerek az arcon

Piros hajszálerek az arcon – miért alakulnak ki, és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Az elpattant piros hajszálerek csak aprócska szépséghiba, mégis sokan szenvedünk tőle. Tudd meg, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Mindenki bőrét veszélyeztetik, de leginkább a nők azok, akiket zavar, ha a tükörbe néznek. A piros hajszálerek elsősorban a szem, az orr és az orcák környékén bukkannak fel. Mi okozza, és hogyan előzhetjük meg a kialakulásukat? A hajszálerek elpattanásának nagyrészt genetikai okai vannak, de a hétköznapi szokásaink is hibásak lehetnek. 
Piros hajszálerek az arcon

Mi okozza az arcon található elpattant hajszálereket?

Az arcon látható piros hajszálerek leginkább 30 év felett jelentkeznek, amikor megindul a bőr öregedése. Az érfal rugalmassága csökken, a vékony kapillárisok meglazulnak és pattogni kezdenek. Az arcon először egy-egy hajszálér jelenik meg, ami aztán elágazódik vagy tartós bőrpírt okoz.

Az érfal rugalmas szöveteinek csökkenésével alakulnak ki az elpattant hajszálerek, amelyek nem károsak az egészségre, ugyanakkor egyáltalán nem esztétikusak. Az okok gyakran a családfánkban keresendők, a bőrünk állapotát azonban nagyrészt életstílusunkkal és a bőrápolási szokásainkkal is befolyásoljuk.

 

Milyen befolyások okozzák a piros hajszálerek kialakulását?

A piros hajszálerek kialakulását külső és belső tényezők egyaránt befolyásolják. Némely gyógyszerek vagy hormonális változások is hibásak lehetnek. Áldott állapotban például a hormonok hatására meggyengülhet az erek fala, és az enyhe vérellátású erek könnyen megrepednek. 

Az erek általános állapotára jelentős hatással van a dohányzás. Káros hatásai sajnos az arcbőrt sem kerülik el. Ha dohányzol, testedben szabadgyökök keletkeznek. Ezek károsítják a sejtmembránt, és csökkentik az erek rugalmasságát. Az arcon található piros hajszálereket azonban a dohányzásnál sokkal enyhébb rossz szokások is okozhatják.  

 

Figyelj oda a hőmérséklet ingadozására és a bőr vérellátására

Szereted a napi kávédat, a csípős ételeket vagy az alkohollal megspékelt hétvégi bulizásokat? Ezek a szokások is befolyásolják a bőröd állapotát. Az érzékeny bőr ugyanis rosszul viseli a túlzott vérellátást, amelyet a csípős ételek fogyasztása vagy az alkohol okoznak. 

A bőr túlzott vérellátását, amelynek következtében kialakulhatnak a piros hajszálerek, a hirtelen hőmérséklet ingadozások is okozhatják. Gyakran szaunázol, gyakran veszel forró fürdőt vagy gőzölöd a bőröd? Ha az érzékeny bőröd hajlamos a hajszálerek repedésére, óvatosan kellene alkalmaznod a fenti eljárásokat.  

 

lebarnult lány napozókrémmel keni magát

A túlzott napozás és a fagy is negatív hatással lehet

Az arcbőr állapotára és a piros hajszálerek kialakulására nagy hatással van a túlzásba vitt napozás is. A gyakori napozás vagy a napon jó minőségű napozókrém nélkül eltöltött hosszabb idő a bőr idő előtti öregedését és a kapillárisok elterjedését okozza.

Pirospozsgás orcákra vágysz? Olvass többet arról, hogyan lehet az arcod bársonyosan puha és hidratált.

A túlságos hideg sem használ a bőrnek. A piros hajszálerek leginkább a száraz és igénybe vett arcbőrön jelennek meg, és a téli hónapok éppen az arcbőrünket terhelik a legjobban. Az arcbőrünk nem annyira védett, mint más testrészünk, és a hideg hatására kiszárad. Ha télen is szeretnéd megőrizni a bőröd rugalmasságát és ellenálló képességét, a legmegfelelőbben kellene védened. 

 

Hogyan előzhetjük meg a piros hajszálerek kialakulását?

Amint a piros hajszálerek először megjelennek az arcunkon, már nem olyan könnyű a gyógyításuk, és orvosi beavatkozás nélkül sokszor nem is boldogulunk. Ezért is nagyon fontos ápolni a bőrünket, és megelőzni a hajszálerek pattogását. Kövesd az egészséges életvitel szabályit és ápold a bőrödet, hogy táplált és rugalmas maradjon

szauna

Figyelj oda a bőrödre és az életviteledre is

Kerüld a túl nagy hőterhelést és a hőmérséklet ingadozásokat.

És ha olykor nem is tudsz ellenállni egy forró gőzfürdőnek vagy a szaunának, utána legalább ápold a bőrödet hidratáló krémmel.
A NIVEA Tápláló nappali krém megnyugtatja az igénybe vett bőrt és csökkenti az intenzív vérellátást.

kávé

Figyelj oda a bőrödre és az életviteledre is

Ne vidd túlzásba a csípős ételek, a kávé vagy az alkohol fogyasztását.

Az ázsiai konyha szerelmesei közé tartozol? Ha hajlamos a bőröd a kipirosodásra, inkább spórolj a csípős szószokkal.
És ha legközelebb kirúgsz a hámból a barátokkal, a rövid italok helyett válaszd inkább a fröccsöt. 

nap

Figyelj oda a bőrödre és az életviteledre is

Használj fényvédőt tartalmazó, jó minőségű napozókrémet.

Ki ne élvezné a forró nyári napokat és a napozás kényelmét? A napsugarak azonban eléggé leterhelik a bőrt, és védekezni kell ellenük. Próbáld ki a FF 30-at tartalmazó NIVEA Hűsítő napozó permetet.

téli

Figyelj oda a bőrödre és az életviteledre is

Védd a bőrödet a kiszáradástól télen is.

Az téli erős fagyok és a hideg és a fűtött környezet váltakozása a bőr kiszáradását okozzák. Hogy a bőrünk a téli környezetben is hosszú ideig védett maradjon, olyan sűrű krémre van szükségünk, amelyen a legnagyobb fagy sem hatol át. 

sport

Figyelj oda a bőrödre és az életviteledre is

Mozogj rendszeresen.

A sport és maga a mozgás ideális segítség a piros hajszálerek kialakulásának megelőzésében. A mozgás pozitív hatással van az erek állapotára és a testünk egészségére. Ha az ereid jó állapotban vannak, nem kell félned, hogy egy is elpattan az arcodon.
Van számodra 10 hatásos gyakorlatunk a feszes alakért.

bőr

Figyelj oda a bőrödre és az életviteledre is

Törődj a bőröddel.

A bőrödnek rendszeres ápolásra és táplálásra van szüksége, hogy ne száradjon ki és rugalmas maradjon. A NIVEA Bőrtápláló regeneráló éjszakai krém az éjszaka folyamán ápolja a bőrödet, amikor a bőrsejtek megújulnak.
Gyengéd összetételének köszönhetően a bőröd hidratált és táplált lesz.  

El lehet tüntetni az elpattant hajszálereket?

lézer

Mi a teendő, ha a piros hajszálerek már megjelentek az arcunkon? Ezután is megfelelően kell ápolni a bőrt, és igyekezni kell visszaadni a rugalmasságát. Ha odafigyelsz a rendszeres és alapos hidratálásra, megelőzheted a további hajszálerek megjelenését és a bőr tartós kipirosodását. 

A legjobb krémek sem képesek egy éjszaka alatt eltüntetni az elpattant hajszálereket az arcodról. Ha azonban naponta táplálod a bőrödet, és hagysz neki időt a regenerálódásra, a piros hajszálerek fokozatosan eltűnhetnek. 

 

 

Segít a lézeres beavatkozás

Nagyon zavar, hogy az arcodon a hajszálerek a sminken keresztül is látszanak? A piros hajszálerek elfedésére ideális a zöld színű korrektor, amelyet a make-up fölé kell felvinni. 

Az arcon megjelenő elpattant hajszálerek eltüntetésének hatékony módja a lézeres beavatkozás is. A modern lézerek anélkül távolítják el a hajszálereket, hogy megsértenék a bőrt, gyorsan és szinte fájdalommentesen működnek. Ezt a beavatkozást is azonban meg kell ismételni, és nincs rá garancia, hogy a hajszálerek nem jelennek meg ismét az arcodon. Az orvosi beavatkozások helyett ezért mindig jobb megelőzni a problémát, és odafigyelni a megfelelő bőrápolásra és a teljes egészségünkre.