Utazás és repülés a terhesség alatt

Tervezd meg a problémamentes nyaralást! A második trimeszterrel megkezdődött az az időszak, amikor már sokkal jobban érzed magad. Utazni készülsz a terhesség alatt? Most van itt a megfelelő idő.

Hová és mikor utazzunk a várandósság alatt

Amennyiben betartasz pár megelőző biztonsági intézkedést, a második trimeszter ideális időszak a nyaralásra és a kiérdemelt pihenésre. Mert ha boldog az anyuka, boldog lesz a baba is.

A nagyobb utazásokat a terhesség első hetei alatt inkább teljesen mellőzzük. A nem kívánatos spontán vetélés nagyobb veszélye miatt az orvosok sem tanácsolják az utazást az első trimeszter idején. A második trimeszterben már nyugodtan útrakelhetsz. A forró és nedves trópusi tájakat azonban inkább kerüld el. A vérkeringésed ugyanis ebben az időszakban teljes fordulatszámon dolgozik, és nem tenne jót neked a forróság. Azok a nyaralóhelyek a legideálisabbak számodra, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 28 °C-t.

Ha a hegyekbe készülsz, a szállás ne legyen magasabban 1 800 m tengerszint feletti magasságnál. Az alacsony atmoszférikus nyomás miatt oxigénhiány léphet fel, nem csak nálad, a babádnál is. 

Hová és mikor utazzunk a várandósság alatt
Mert ha boldog az anyuka, boldog lesz a baba is

Elővigyázatosság mindenek előtt

Elővigyázatosság mindenek előtt
 • A mozgás és a friss levegő mindkettőtöknek jót tesz, a megerőltető gyaloglást azonban halaszd a következő évre.
 • A saját tempódban járj, és ne idegeskedj azon, hogy mások gyorsabban is bírják. A gyermeked megérzi, ha jól vagy és veled együtt ő is élvezni fogja a kirándulást. 
 • Ne feledd, hogy a nyaralás nagy része alatt kímélned kellene magadat. Az izgalmas kalandokat, a hosszú menetelést vagy a búvárkodást halaszd későbbre. Mit szólnál egy fürdőhelyhez vagy wellness programhoz? 
 • Nagyon fontos az utazás során a megfelelő folyadékfogyasztás. Igyál sok vizet és járj rendszeresen a toalettre. Ha tartogatod, húgyúti fertőzést kaphatsz.

Repülés a várandósság alatt: hogy is van ez?

Jó hír, hogy gond nélkül repülhetsz a terhesség 28. hetéig.  A 28–36. héten a repülőtársaságok még felengednek a gépre, de valószínűleg orvosi igazolást kérnek arról, hogy nagyobb nehézségek nélkül teljesíted az utat. Ha már a második gyermeket várod, számolj vele, hogy ez a határidő a 28. hétre tolódik.

A szakértők szerint a repülés a második trimeszterben a legbiztonságosabb. Az első trimeszterben ugyanis az esetleges nyomásingadozás növelheti a vetélés veszélyét, a harmadik trimeszterben pedig a magzatvíz korai elfolyásához vezethet. A nyomás megváltozásán kívül további kockázatot jelent a várandós nőknél, ha sokáig egy helyben ülnek, vagy hajlamosak a vérrögképződésre. 

repülés a várandósság alatt
tippek, amelyek kényelmes repülést biztosítanak
ne egyedül utazz

Élvezni szeretnéd a repülést, kényelmet akarsz és semmitől sem szeretnél tartani? Akkor fogadd meg az alábbi tanácsokat:

 • Ügyelj a helyes folyadékbevitelre. 
 • Az üléssor szélén válassz helyet, és legalább félóránként sétálj egyet. Ülés közben is mozgasd meg néha a lábadat, hogy megfelelő legyen a vérkeringésed. 
 • Ne egyedül utazz. Egy hozzád közel álló ember támogatása nagyon fontos még akkor is, ha semmi sem fog történni.
 • Mosdóhoz közeli ülőhelyet válassz.
 • Legyen nálad az orvosi jelentés és a nőgyógyászod elérhetősége.
 • A repülőtéren használd ki a soron kívüli utasfelvétel lehetőségét. Helyenként még arra is van mód, hogy helyet foglalj egy elkülönített helyiségben, emelett a személyzet mindent elintéz majd helyetted.
 • A repülőtéren is legyél nyugodt. Ha bármi történne, segít a helyi orvosi ügyelet.

Amennyiben a terhességed problémamentesen zajlik, nem kell félned az utazástól. A második trimeszterben már a gyomrod is jobban lesz és a felszedett kilók sem fognak még annyira akadályozni. Mire vársz még? Tarts egy kis szünetet és élvezd ki az utolsó nyaralást az újszülött nélkül!